NOS, όπως… Sif-NOS: Χαμένη στις ιδανικές συνθήκες!

Από την πολύβουη πραγματικότητά μου βρέθηκα δυόμιση ώρες μετά στο NOS Hotel & Villas στη Σίφνο. Το μόνο που διαταράσσει τη μαγευτική και αποτοξινωτική σιωπή είναι οι ήχοι των σπουργιτιών και το αεράκι. Ξεκούραση. Της ακοής, της αφής, της ταλαιπωρημένης γεύσης, της όρασης. Καμία ατέλεια δεν διαταράσσει το είναι μου. Δαιμονισμένα προσεγμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Τίποτα δεν γρατζουνάει την αδίστακτη τελειομανία μου. Το μέσα μου γαληνεύει σε γήινους τόνους και μίνιμαλ αισθητική. Πέτρα, νερό, αλάτι και ο Αθηναγόρας Κωστάκος. Τι άλλο θέλει ο άνθρωπος για να νιώσει ευτυχισμένος; Ησυχία, ηρεμία, θάλασσα, ένα υπέροχο στρώμα να κοιμηθεί, μια ακραία προσεγμένη διακόσμηση και φαγητό τόσο νόστιμο, που από τότε οι γευστικοί μου κάλυκες κάθε φορά που τρώω παίρνουν εκείνο το ανικανοποίητο ύφος, μιας και ο Αθηναγόρας χάραξε μια για πάντα στη μνήμη μου το πραγματικά υψηλό επίπεδο της νοστιμιάς. Χωρίς γιρλάντες, τυμπανοκρουσίες και εγωκεντρικούς ακροβατισμούς. Ατόφια, ελληνική νοστιμιά ακραίου επιπέδου.

Κάνε μια βόλτα μαζί μου…

18 σουίτες μοιρασμένες σε τέσσερα πέτρινα κτίσματα που υπερασπίζονται την ιδιωτικότητά σου. Κοινοί τόποι που σε προτρέπουν στο “μαζί”. Αρχιτεκτονική, design, γεύση και ευζωία, τόσο σύγχρονα και τόσο ανόθευτα ταυτόχρονα. Το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο NOS Hotel & Villas, στο Φάρο της Σίφνου είναι οι ιδανικές μου συνθήκες. Για να ξεκουραστώ, από όλα. Από την κούραση, από την ταλαιπώρια, από την ασχήμια, από τις κακές προθέσεις, από τις χαμένες αξίες, από την προχειρότητα. Όλα εδώ είναι το αντίθετο. Ανάσα ευζωίας υψηλής αισθητικής και γεωμετρικής τελειότητας.

Μην με ακούς. Παραληρώ από ευδαιμονία. Συνέχισε τη βόλτα σου…

Ω, και να που συναντήσαμε τον ηθικό αυτουργό της δαιμονισμένης ευφορίας μου. Κάνε μια στάση που θέλω να δοκιμάσεις κάτι…

Το πικάντικο ταρτάρ παλαμίδας με κάπαρη και τσακιστές ελιές, τον ταραμά από τόνο Αλοννήσου, το μαγειρεμένο αργά αρνί καπνιστό με κλιματόβεργες… Τι να σου λέω τώρα κι εσένα! Γαστρονομικά έργα νοστιμότατης τέχνης που σερβίρονται εδώ και ασπάζονται τη φιλοσοφία του sharing, υποκινώντας το μοίρασμα γύρω από ένα τραπέζι… όπου πίνεις, δοκιμάζεις, γελάς, μοιράζεσαι, ανήκεις.

Ανήκω. Ήπια -λίγο, δοκίμασα -πολύ, μοιράστηκα και γέλασα μέχρι δακρύων. Οι ισχυρές προσωπικότητες άλλωστε μαγειρεύουν τις ισχυρά αξέχαστες νοστιμιές.

Και κάπου μεταξύ πρώτου και δεύτερου πιάτου με έπιασε απρόσμενο γέλιο ευφορίας. Δεν μου έχει ξανασυμβεί. Συνήθως δακρύζω από θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο ενός ταλέντου. Τώρα με έπιασε γέλιο. Ανέβηκα πίστα. Γαστρονομική έκσταση θαρρώ πως λέγεται αυτό και η ευδαιμονία ενός ελληνικού συμπόσιου κράτησε μέχρι το ξημέρωμα σχεδόν. Η παρέα που μοιράστηκα τον γευστικό παράδεισο, εξαιρετική. Κι εδώ κλείνω το μάτι λίγο περισσότερο στην Κυρία των Δημοσίων Σχέσεων, Φλώρα Παρασκευοπούλου και στον πολυτάλαντο και φίλο από τα παλιά, Κώστα Βογιατζή.

Παύση για να φάω λίγο ακόμα…

Αν σου άνοιξα την όρεξη, θα ήθελα εδώ να σε ενημερώσω ότι δεν χρειάζεται να μένεις στο NOS για να απολαύσεις το μενού που φέρει την υπογραφή του executive chef Αθηναγόρα Κωστάκου. Μπορείς απλά να κλείσεις τραπέζι στο εστιατόριο.

Όπου η ελληνικότητα και η εντοπιότητα, τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στην εκτέλεση των συνταγών, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες. “Το zero waste και η ντόπια πρώτη ύλη είναι οι βασικοί παρονομαστές στο μενού που ετοιμάσαμε για το εστιατόριο του NOS. Όλες οι μαγειρικές τεχνικές αλλά και οι πρώτες ύλες της Σίφνου και των Κυκλάδων -με έμφαση στην ωμοφαγία- έχουν εδώ τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο” τονίζει  ο Αθηναγόρας Κωστάκος.   

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος, που με αφορμή την εξαιρετική πρώτη ύλη που έφτασε στις κουζίνες του εστιατορίου, δεν δίστασε να παραστρατήσει από τον δρόμο του βασικού μενού και να μας φτιάξει ένα μπριάμ, που από τότε στοίχειωσε τις καθημερινές μου επιθυμίες και σκέψεις.

Είναι εμφανές το πόσο αγαπάει τη μαγειρική. Γαστρονομικά ευφυής, χαρισματικά ταλαντούχος, δαιμόνια καταρτισμένος. Ακούραστος. Μόνιμα στην κουζίνα, ασταμάτητα εργατικός, απαλλαγμένος από την υπεροψία του τίτλου που του επιτρέπει να καθίσει. Δεν κάθεται. Το μυαλό του υφαίνει συνεχώς νοστιμιές. Χωρίς να επιδεικνύεται. Σε ταΐζει γεύσεις χωρίς περιττά ακροβατικά, αγγίζει το ελληνικό σου dna στο μεδούλι του και δεν ξεχνάς ποτέ το γεύμα στο οποίο έβαλε την υπογραφή του.

Πάμε μια βόλτα να χωνέψουμε…

Η τοποθεσία του NOS συγκλονιστική. Στην προνομιακή περιοχή του Φάρου και σε απόσταση… βουτιάς από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, το NOS υψώνεται σαν μια ανεξάρτητη χερσόνησος. Προικισμένη με εικόνες γεμάτες με το γαλάζιο του Αιγαίου και με την εμβληματική Παναγία της Χρυσοπηγής να δεσπόζει στα δεξιά του κάδρου.

Θεματοφύλακας της ανεπιτήδευτης φινέτσας και της παράδοσης του νησιού, το συγκρότημα μοιάζει με συνοπτική περίληψη του απαράμιλλου φυσικού τοπίου. Φωτεινά και ευρύχωρα εσωτερικά, που ξεκινούν και καταλήγουν σε απομονωμένες αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώνουν με μοναδική λεπτότητα και ευγένεια το μέσα με το έξω, το τότε με το τώρα. Ένα συγκρότημα που αναβαθμίζει ξεκάθαρα τον χάρτη της φιλοξενίας του νησιού.

Τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ως προς την εσωτερική του διακόσμηση το συγκρότημα των 4 κτιρίων και 18 σουίτων (από 29 έως 50 τετραγωνικά) του NOS φέρει στην ετικέτα του την ηχηρή υπογραφή του K-Studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη. 

Εδώ η γλώσσα του σχεδιασμού και της κατασκευής είναι εμπνευσμένη από την τοπική αρχιτεκτονική.  Και ο διάλογος του εντός με το εκτός, του παρελθόντος με το παρόν, αδιάκοπος. Το ίδιο και τα παιχνιδίσματα με το φυσικό φως, όπως φιλτράρεται μέσα από μια ελιά, μια μπουκαμβίλια, μια πέργκολα. Η περίτειχη, γεμάτη με το γιασεμί του νησιού, αυλή αντικαθιστά την τυπικότητα μιας κλασικής εσωτερικής reception και οι διάσπαρτοι φλάροι (οι χαρακτηριστικές σιφνιώτικες κεραμικές σόμπες με τα στόμια), σημεία στίξης στους εξωτερικούς χώρους, αναλαμβάνουν να σου μιλήσουν για την αιώνων παράδοση της κεραμοποιίας σε αυτόν τον τόπο.

Η γήινη χρωματική παλέτα, τα φυσικά, καθαρά και απτά υλικά -η πέτρα, το μάρμαρο, η κουρασάνη- συμπυκνώνουν σε μόλις λίγα τετραγωνικά όλη την μοναδικότητα αυτού του κομματιού κυκλαδίτικης γης και των παράγωγων της. Οι κεραμικοί νιπτήρες, αλλά και αντικείμενα, όπως τα σαν πλεκτά καλάθια σκαμπό, υμνούν τη δεξιοτεχνία των Σιφναίων τεχνητών την ίδια ώρα που τα Coco-mat στρώματα, τα ηχεία Μarshall, οι καφετιέρες Nespresso και οι tote bags με τις πετσέτες θαλάσσης λειτουργούν ως υλικές αναφορές της σύγχρονης ευζωίας. 

Τα πρωτότυπα έργα τέχνης της Joanna Burtenshaw μεταφέρουν τη δυναμικότητα του τόπου στο εσωτερικό κάθε δωματίου, ενώ οι οντάδες, τα καθιστικά και οι τραπεζαρίες στις βεράντες δημιουργούν το εφέ του διπλού δωματίου και σου δίνουν την επιλογή να μεταφέρεις τις δραστηριότητες ενός δωματίου εκτός. Όλοι οι χώροι αποπνέουν ηρεμία, ευγενική απλότητα, εκλεπτυσμένη πολυτέλεια, δένοντας μαγικά με τη γαλήνη και την αγνότητα του αυθεντικού τοπίου.

Δεν θέλω να φύγω. Θέλω να μείνω εδώ για πάντα. Εδώ που η αυστηρότητά μου έκρυψε τα αγκάθια της, εδώ που η τελειομανία μου κοιμήθηκε υπό το φως των αστεριών, εδώ που η πολυλογία μου κρύφτηκε στα άδυτα της σιωπής. Εδώ, με ένα ποτήρι ροζέ κρασί και λίγο μπριάμ. Απογευματάκι, μετά τη βουτιά στην ευζωία της ηρεμίας και της μίνιμαλ καθημερινότητας.

Πολυτέλεια. Η πολυτέλεια της αγνότητας και της αυθεντικότητας. Της ακραίας απλότητας, όπου το παιχνίδι κερδίζεται στις λεπτομέρειες και στην ποιότητα.

Το NOS είναι οικείο, φωτεινό, εξωστρεφές, πηγαίο, φυσικό, γνήσιο. Το NOS είναι οι ιδανικές σου συνθήκες αν θέλεις να πάρεις απόσταση από τη βουή που δημιουργούν οι πολλές και διαφορετικές ατέλειες. Το NOS είναι ένας κόσμος γεμάτος συναισθηματικές φωτοσκιάσεις, αφαιρετικής σκέψης και αληθινής ουσίας.