Κάκτοι: Δώσε εξωτική διάθεση στο σπίτι σου!

Κάκτοι. Ένα φυτό χαμηλών απαιτήσεων, αλλά υψηλής διακοσμητικής αξίας. Μικροί ή μεγάλοι, έχουν την ικανότητα να προσθέσουν αυτό το ενδιαφέρον “κάτι” στο σπίτι σου. Αν δεν έχεις μπει ακόμα στη διαδικασία, θα σου προτείναμε να δοκιμάσεις. Θα δώσουν στο χώρο σου μια εξωτική διάθεση που πολύ θα σου αρέσει.

Ο κάκτος ή ένα παχύφυτο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, άρα είναι εύκολο στη φροντίδα του. Θα πρέπει απλά να εστιάσεις την προσοχή σου στο ποτισμά τους. Το βασικότερο είναι να γνωρίζουμε πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα, καθώς έχουμε μια τάση να το παρακάνουμε.

Κράτα το πιο σημαντικό τιπ: Οι περισσότεροι κάκτοι και τα παχύφυτα πρέπει να ποτίζονται μόλις το χώμα στεγνώσει τελείως. Όχι νωρίτερα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παρακολουθείς την κατάσταση των φυτών σου, να έχεις το νου σου. Παράγοντες όπως το μέγεθος του κάκτου, το μέγεθος της γλάστρας, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική υγρασία, ο αέρας και η εποχή θα επηρεάσουν την συχνότητα ποτίσματος των κάκτων.

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι χυμώδεις φυτά και έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν νερό στις ρίζες και τα στελέχη τους, για να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν σε περιόδους ξηρασίας. Και οι περισσότερες από εμάς έχουμε την εντύπωση ότι χρειάζονται ελάχιστο νερό, αραιά και πού. Δεν είναι έτσι. Μπορεί να είναι ανθεκτικά φυτά, αλλά χρειάζονται πότισμα, όπως όλα τα φυτά.

Στην πραγματικότητα, για να ευδοκιμήσει ο κάκτος σου χρειάζεται επαρκές πότισμα. Και στη συνέχεια πρέπει να αφήσεις το χώμα στη γλάστρα του να στεγνώσει εντελώς. Και μετά να τον ξαναποτίσεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν πόσο γρήγορα θα ξεραθεί το χώμα της γλάστρας για αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι απλά να έχεις το νου σου στη φροντίδα του.

Με την κοινή λογική ίσως σκεφτείς πως όσο μεγαλύτερος είναι ο κάκτος ή το παχύφυτο, τόσο πιο συχνά χρειάζεται νερό. Κι όμως, οι νεότεροι, μικρότεροι κάκτοι και παχύφυτα έχουν συνήθως υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και χρειάζονται περισσότερο νερό σε σχέση με το μέγεθός τους. 

Με λίγα λόγια, θα χρειαστεί να παρέχεις ουσιαστικά περισσότερη ποσότητα νερού σε μεγαλύτερο κάκτο, αλλά θα συνειδητοποιήσεις ότι οι μικρότεροι, ταχύτερα αναπτυσσόμενοι κάκτοι και παχύφυτα, που φυτεύονται σε μικρότερες γλάστρες χρειάζονται πραγματικά περισσότερη προσοχή και πιο συχνό πότισμα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η γλάστρα. Όσο μεγαλύτερη, τόσο περισσότερο χώμα. Άρα κρατάνε περισσότερο νερό. Αυτό σημαίνει όχι χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να απορροφηθεί το νερό από τον κάκτο ή για να αποστραγγιστεί ή να εξατμιστεί το νερό από την γλάστρα.

Να ξέρεις πάντως, ότι οι περισσότεροι κάκτοι και τα παχύφυτα “βολεύονται” καλύτερα σε μικρότερες γλάστρες, καθώς δεν τους αρέσει να κάθονται στο νερό για πολύ καιρό. Ίσως αποβεί πραγματικά δύσκολο ή και μοιραίο να αποφευχθεί η σήψη των ριζών αν έναν κάκτος είναι φυτεμένος σε μια υπερμεγέθη γλάστρα.

Πολύ είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το πότε πρέπει να ποτίσεις τον κάκτο σου. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το μέγεθος της γλάστρας, το υλικό της γλάστρας, το χώμα, το φως. Παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό που θα εξατμιστεί το νερό. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις τον γενικό κανόνα. Να ποτίζεις όταν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς. Να μην είσαι υπερβολική, να μην το παρακάνεις, γιατί θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Read More

And More