Παριζιάνικο στυλ: Η φινέτσα και η μοναδική αισθητική της γαλλικής διακόσμησης

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Παρίσι; Elegance, στυλ, αρχοντιά, αριστοκρατία, μόδα, φαγητό, πολιτισμός, Τέχνες, αρχιτεκτονική και… μόλις άνοιξες τους ασκούς του Αιόλου, αφού η λίστα μοιάζει ατελείωτη! Κι όμως, το βασικό point είναι οι αριστοκρατικές καταβολές του παριζιάνικου στυλ και εκεί ακριβώς βρίσκεται η επιτομή του γαλλικού design! Αν μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει τα συστατικά της διακόσμησης που κυριαρχεί στο Παρίσι, το αποτέλεσμα θα ήταν μια μείξη από διαφορετικά ρεύματα και τάσεις, που συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο, ακουμπώντας στο παλαιωμένο αλλά με δυναμική προς το σύγχρονο!

Δεν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο στο γαλλικό interior -τουλάχιστον όχι όπως στο nordic με τα φυσικά ξύλα, τις λευκές αποχρώσεις και το λειτουργικό μινιμαλισμό. Αλλά η παριζιάνικη διακόσμηση είναι κατά βάση η αίσθηση που αφήνει, η επίγευση ενός άρτιου συνόλου από εντελώς μεμονωμένα συστατικά, συνδυασμένα μεταξύ τους σαν να δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό! Αν έπρεπε οπωσδήποτε να οροθετηθεί, μάλλον θα λεγόταν… maximalistic contemporary design fusion και αν χρειαζόταν να οριοθετηθεί θα περικλειόταν από ένα σουηδικής υφής και βιομηχανικού σχεδιασμού μοντέρνο ρομαντισμό. Και κάπου εκεί οι λέξεις θα έχαναν το νόημά τους!

Δεν υπάρχει λόγος να εξηγούνται τα πάντα σε αυτή τη ζωή, φτάνει ο καθένας να αντιλαμβάνεται τον αέρα που αποπνέει η κάθε σχεδιαστική τάση. Για το λόγο αυτό, μπορείς παρακάτω να βρεις μόνη σου τα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα το παριζιάνικο στυλ και να το υιοθετήσεις στο δικό σου interior!


Chick and simple

Χρησιμοποίησε έπιπλα σε λιτές γραμμές, αλλά με έντονη προσωπικότητα. Όσο πιο μοναδικά, τόσο πιο επιτυχημένο το αποτέλεσμα.

Αntique and unique

Η Γαλλία έχει μεγάλη ιστορία και αυτό αποτυπώνεται και στις βαριές αντίκες ή στα σπάνια διακοσμητικά που χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση.

Classic and contemporary

Ανάμειξε κλασικά με σύγχρονα στοιχεία. Οι μπαρόκ λεπτομέρειες μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με πιο minimal αντικείμενα και έπιπλα.

Black attack

Τόλμησε να χρησιμοποιήσεις το μαύρο ακόμα και στους τοίχους. Η chic επιρροή του χρώματος είναι έντονη στο χώρο και τα βλέμματα αιχμαλωτίζονται αυτόματα.

Colorblock it with rugs

Μπορείς να δώσεις χρώμα και ενέργεια στο χώρο απλά και μόνο τοποθετώντας χαλιά και κιλίμια σε διάφορες αποχρώσεις και σχέδια. Χρησιμοποίησε ακόμη και την τεχνική “χαλί πάνω σε χαλί”.

Artistic flow

Χρησιμοποίησε την τέχνη κι ας μην είναι σε κάδρο. Μια κιθάρα ακουμπισμένη στον τοίχο, ένα πιάνο στο σαλόνι, μερικές παρτιτούρες σε μια κονσόλα δίνουν την πρέπουσα… παριζιάνικη νότα.

Make a statement

Βάλε στο χώρο σου ένα κεντρικό statement piece. Ένας μεγάλος καθρέφτης, μια γεωμετρική αναφορά, μια ξεχωριστή πολυθρόνα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην ατμόσφαιρα του χώρου σου.

Read More

And More