Site icon TLIFE

IKEA x NASA: Η σουηδική εταιρία εμπνέεται από τα διαστημικά ταξίδια για τη σύγχρονη κατοικία

“Ground Control to Major Tom” ετοιμάζεται να πει και η IKEA, η οποία πιστή στην καινοτομία -που υπήρξε άλλωστε και η μεγαλύτερη επιτυχία από την ίδρυσή της- ετοιμάζεται να λανσάρει μία νέα συλλογή από… το διάστημα. Όχι, ο σουηδικός κολοσσός του design δεν πρόκειται να μετοικήσει στον πλανήτη Άρη, αλλά σίγουρα έχει εμπνευστεί από τα διαστημικά ταξίδια και η σειρά RUMTID είναι η “ζωντανή” απόδειξη πως η ευρωπαϊκή δύναμη του Βορρά έχει πλέον βλέψεις και σε άλλους γαλαξίες! Πέρα, όμως, από την πλάκα, η αλήθεια είναι πως η νέα συνεργασία της IKEA δεν έγινε με κάποιον διάσημο σχεδιαστή, ούτε με εκπρόσωπο από τον χώρο των Τεχνών, αλλά με την NASA! Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία αποφάσισε να συμβουλευτεί τους επιστήμονες από τον Ερευνητικό Σταθμό στον Άρη και μαζί να διεξάγουν εκτενή έρευνα με στόχο τη δημιουργία τεσσάρων νέων προϊοντικών γραμμών, οι οποίες ανταποκρίνονται στις τέσσερις βασικές θεματικές που αφορούν το σύγχρονο πρότυπο του compact living: τον χρόνο, τον χώρο, το νερό και το οξυγόνο!

Η νέα *space* συλλογή της IKEA, λοιπόν, θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα υγραντήρες, terrarium, φωτιστικά, αλλά και ένα νέο υλικό που βασίζεται στο ξύλο, αλλά με πολύ αραιή πυκνότητα, ώστε να είναι ελαφρύ και εύχρηστο. Όπως εξηγεί και η Siri Skillgate, μία εκ των πέντε σχεδιαστών που ανέλαβαν την πραγματοποίηση του πρωτότυπου project: “Θέλουμε να διδαχθούμε από ακραία σενάρια (της NASA) και να τα συνδέσουμε με την γήινη καθημερινότητα, εστιάζοντας στην αστικοποίηση και τη ζωή σε μικρούς, compact χώρους”. Μάλιστα, η ίδια πέρασε αρκετό χρόνο στο Τόκιο, δοκιμάζοντας την εμπειρία της διαμονής σε μικροσκοπικά capsule hotels, ώστε να διαπιστώσει πώς είναι η ζωή σε μικρούς χώρους: “Στο Τόκιο, υπάρχει μια ‘έμφυτη’ νοοτροπία γύρω από το compact living, που επιτρέπει την φορητότητα. Οι ενδιαφέρουσες λύσεις που βρίσκουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και στα capsule hotels ήταν μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμάς, ειδικά στο πεδίο των αποθηκευτικών χώρων” επισημαίνει η designer.

Η κυκλοφορία της νέας συλλογής RUMTID που θα περιλαμβάνει περισσότερες μικρές σειρές αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας με το πρώτο λανσάρισμά της το 2020!

© 2024 tlife.gr