Κλείσε τις κουρτίνες… και διάβασε συμβουλές για τη διακοσμητική χρησιμότητά τους!

Αν και συνήθως αντιμετωπίζεται σαν λύση της τελευταίας στιγμής, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία ατμόσφαιρας σε έναν χώρο. Ο interior designer Ευάγγελος Μιχέλης αναλύει τη “δύναμη” της κουρτίνας και μας καθοδηγεί στην επιλογή του στιλ που ταιριάζει στο δικό μας σπίτι…

Όταν σχεδιάζουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας, συνήθως δύο στοιχεία βρίσκονται στο κάτω κάτω μέρος της λίστας, με τη λογική ότι θα ασχοληθούμε μαζί τους όταν… φτάσει η ώρα. Ποια είναι αυτά; Ο φωτισμός και οι κουρτίνες.

Εξηγούμαι: Συνήθως επενδύουμε χρόνο και χρήματα για την ολοκλήρωση των δομικών στοιχείων μιας κατοικίας και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο ο φωτισμός όσο και οι κουρτίνες οφείλουν να αποτελούν μέρος της διακοσμητικής πρότασης από την αρχή της μελέτης. Και αυτό γιατί πρέπει να σχεδιάζονται και να εξελίσσονται παράλληλα με τα υπόλοιπα στοιχεία ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για τη σωστή ανάδειξή τους, όπως, για παράδειγμα, εσοχές στις γυψοσανίδες, κρυφοί φωτισμοί πίσω από τις κουρτίνες, παροχές ηλεκτρισμού για αυτόματη και όχι χειροκίνητη χρήση, πρόβλεψη για κυρίως και δευτερεύοντα φωτισμό, επιλογή χρώματος λαμπτήρα κ.λπ.
Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθώ αποκλειστικά με τις κουρτίνες και θα σας δώσω συμβουλές και ιδέες ώστε να αποκτήσουν στο χώρο σας την πρωταγωνιστική θέση που τους αξίζει.

 

Όχι μόνο διακοσμητική χρήση
Οι κουρτίνες πρέπει να δένουν αρμονικά με την υπόλοιπη κατασκευή. Παράλληλα, πρέπει να βοηθούν στο φιλτράρισμα του φυσικού φωτισμού, έτσι ώστε να διοχετεύεται η ιδανική ποσότητα και ποιότητα φωτός προκειμένου να αναδεικνύονται τα χρώματα του δωματίου και να πετυχαίνουμε την κατάλληλη έντασή τους. Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, σε ένα γωνιακό αίθριο που περιστοιχίζεται από παράθυρα, έγινε επιλογή για περιμετρική τοποθέτηση κουρτίνας, μειώνοντας έτσι την ένταση των δομικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων ώστε να αναδείξουμε τα έπιπλα και να δημιουργήσουμε χαλαρή ατμόσφαιρα.

 

Αντιθέσεις και χρώματα
Θα έχετε σίγουρα ακούσει πως η κουρτίνα πρέπει να αποτελεί προέκταση του χώρου. Ωστόσο, φυσικά και δεν εννοούμε να έχει το ίδιο χρώμα με αυτόν. Μια ιδιαίτερη πρόταση, που φέρει την υπογραφή της γαλλικής εταιρείας Houles, είναι να χρησιμοποιήσουμε στην κουρτίνα συμπληρωματικές αποχρώσεις, δημιουργώντας γεωμετρίες και να χαρίσουμε μια άλλη διάσταση στα τελειώματα με τη χρήση κάποιας διακοσμητικής λεπτομέρειας (στη συγκεκριμένη περίπτωση με κρόσσια). Η υψηλή ποιότητα ραφής παίζει σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους “παιχνίδια”.

 

Μίνιμαλ διάθεση
Για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να θυσιάσουμε την απρόσκοπτη θέα προς τα έξω, σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα του υφάσματος της κουρτίνας, το βάρος του, η πυκνότητά του αλλά και ο τρόπος ραφής. Μια ακόμη πρόταση για τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα είναι τα στόρια ρόμαν, που προσδίδουν μίνιμαλ αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιώντας πιο πυκνή ύφανση, όπως ένα λευκό λινό, μπορούμε να ενισχύσουμε την αίσθηση ιδιωτικότητας χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ποιότητα του φυσικού φωτισμού. Η καμπάνια της εταιρείας Elitis αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

 

Prints που ξεχωρίζουν
Επιλέξτε κουρτίνες με κάποιο print προκειμένου να δημιουργήσετε ένταση και να τις μετατρέψετε σε κομβικό σημείο της διακόσμησης ενός χώρου. Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εντυπωσιακό ύφασμα για να καλύψουμε τη γωνία ανάμεσα σε δύο παράθυρα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας ενιαίας μπαλκονόπορτας. Η επιλογή της σωστής πιέτας αναδεικνύει ιδανικά το σχέδιο του υφάσματος.

Μια πιο σοφιστικέ αντιμετώπιση, όπως μας την παρουσιάζει ο οίκος Pierre Frey, είναι η χρήση διαφορετικών σχεδίων στην ίδια κουρτίνα σε συνδυασμό με τρέσες και φόδρες. Το μυστικό για να αναδειχθεί η συγκεκριμένη επιλογή είναι η σωστή συμμετρία σε σχέση με το ύψος του τοίχου και του παραθύρου.

 

Τολμηροί συνδυασμοί
Μια τάση που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και συνεχίζει να έχει φανατικούς οπαδούς, είναι η εφαρμογή του ίδιου μοτίβου της ταπετσαρίας και στην κουρτίνα. Αποτέλεσμα, η δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι η κουρτίνα αποτελεί προέκταση του τοίχου. Συνήθως η εφαρμογή γίνεται στο διακοσμητικό φύλλο της κουρτίνας, ενώ κρόσσια, ρέλια και ανάλογες δέστρες ενισχύουν την αίσθηση πολυτέλειας.

Στην παρακάτω εικόνα, το print της ταπετσαρίας που έχει επενδύσει την οροφή, έχει χρησιμοποιηθεί και στο λαμπρικέν υπερτονίζοντας μια έθνικ διάσταση στο χώρο.

 

Οι κουρτίνες που σας αξίζουν
Κλείνοντας, θα ήθελα να ανακεφαλαιώσω λέγοντας ότι οι κουρτίνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο του χώρου και οφείλουμε να τους δίνουμε την προσοχή που τους αξίζει. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι, όπως και κάθε άλλη διακοσμητική παρέμβαση, πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της κάθε κατοικίας, καθώς και με το προσωπικό στιλ και τις οικονομικές δυνατότητες του πελάτη. Προσωπικά, θεωρώ ότι στο interior design δεν υπάρχουν βασικά και δευτερεύοντα στοιχεία. Αντίθετα, κάθε κομμάτι έχει τη δική του σημαντικότητα και, κατά συνέπεια, τα project που αναλαμβάνω έχουν πάντα ως γνώμωνα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Έτσι, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο άρτια αισθητικό, αλλά και απόλυτα χρηστικό.

 

v.michelis
artist – Interior designer
www.vmichelis.com

 

 

 

 

Read More

And More