Anonymous 003: Ένα αρχιτεκτονικό “διαμάντι” στην καρδιά του Παναμά που θα σε ενθουσιάσει

Anonymous 003: Ένα αρχιτεκτονικό “διαμάντι” στην καρδιά του Παναμά που θα σε ενθουσιάσει | tlife.gr

Ένα τυπικό διαμέρισμα στην πόλη του Παναμά επέλεξε να ανακαινίσει η αρχιτέκτονας Sandra Robles Boesler, προχωρώντας ωστόσο σε ένα ριζικό ξήλωμα όλων των χαρακτηριστικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν “τυπικά” του συγκεκριμένου σπιτιού. Το αποτέλεσμα είναι ένας αρχεγονικός καμβάς, χωρίς κανένα ίχνος διακοσμητικής λεπτομέρειας, τον οποία στην συνέχεια η σχεδιάστρια “έπλασε” με βάση την ανώτερη contemporary αισθητική ενός σχεδόν βιομηχανικού χώρου.

Το project ονομάστηκε Anonymous 003 και βρίσκεται στην ανερχόμενη περιοχή San Francisco της πρωτεύουσας του Παναμά, με την εκτενή ανοικοδόμηση και αναβάθμιση. Στόχος ήταν η απόλυτη αναδιαμόρφωση του διώροφου διαμερίσματος, το οποίο διαθέτει συνολική έκταση 344 τ.μ. Με αυτό τον γνώμονα, λοιπόν, η αρχιτέκτονας απογύμνωσε το κτίσμα από όλες τις γύψινες επενδύσεις, αφήνοντας το τσιμεντένιο περίβλημα γυμνό. Έπειτα, πρόσθεσε λευκή απόχρωση σε ορισμένους τοίχους και ξύλινο δάπεδο σε σχηματισμό ψαροκόκαλου, ώστε να αποκτήσει ελαφρώς πιο “οικιστική” όψη το αφαιρετικό διαμέρισμα. Τέλος, “απογείωσε” την αισθητική αξία, αλλά και το coziness του uber cool σπιτιού με την προσθήκη παστέλ επίπλων και την εκλεπτυσμένη διακόσμηση.

“Ο χώρος ξεγυμνώθηκε εντελώς, επιστρέφοντας στην βασική δομή του και αφήνοντάς την απολύτως εκτεθειμένη στην πιο ακατέργαστη δομή του” εξηγεί η Boesler και συνεχίζει: “Μόλις αφαιρέθηκαν όλα τα διακοσμητικά στοιχεία από το οικοδόμημα, ήταν πλέον ξεκάθαρες οι τεράστιες δυνατότητες του χώρου”. Κάπως έτσι, η ίδια επέλεξε να δημιουργήσει μια οπτική ρευστότητα και να εντείνει την αίσθηση της διαφάνειας και της πλήρους έκθεσης: “Μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτή την αίσθηση στην κατανομή του χώρου, όπως και στα φυσικά και ανεπεξέργαστα υλικά που επιλέχθηκαν για να δώσουν έμφαση στο κτίριο” επισημαίνει η αρχιτέκτονας.

Στο πρώτο επίπεδο του διαμερίσματος έχει τοποθετηθεί η κουζίνα, η τραπεζαρία και το σαλόνι, το οποίο μάλιστα έχει διπλάσιο ύψος από τους υπόλοιπους χώρους, καθώς ο δεύτερος όροφος απασχολεί μονάχα ένα τμήμα του σπιτιού, θυμίζοντας εξώστη. Αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι του πρώτου ορόφου έχουν διακοσμηθεί με λευκούς τοίχους και μεγάλα παράθυρα με μαύρο ατσάλινο περίβλημα. Το δάπεδο του επάνω ορόφου έχει έντονη παρουσία στο καθιστικό, αφού το τσιμεντένιο δάπεδό του είναι εκτεθειμένο, δημιουργώντας έτσι μια εντυπωσιακή προσθήκη στο interior design. Επιπλέον, τα contemporary έπιπλα σε παστέλ τόνους, αλλά και το δρύινο πάτωμα σε ψαροκόκαλο σχηματίζουν ένα pattern που λειτουργεί ως κομβικό σημείο ανάμεσα στους λευκούς τοίχους.

Η ξύλινη σκάλα οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο του σπιτιού, όπου βρίσκεται το master υπνοδωμάτιο, ένας ξενώνας και ένα media room για την οικογένεια. Στην κρεβατοκάμαρα, η μία πλευρά είναι επενδυμένη με τζάμι που “βλέπει” στο καθιστικό, ενώ η δεύτερη άκρη του “φιλοξενεί” το en suite μπάνιο, με το μαύρο μαρμάρινο δάπεδο και τον κατάλευκο νιπτήρα που λειτουργεί διαχωριστικά ανάμεσα στην έκταση του δωματίου και εκείνη του μπάνιου.

READ more