Binary House: Όταν το σύγχρονο design “μπλέκεται” με το παραδοσιακό στυλ σε μια 60s μονοκατοικία

Binary House: Όταν το σύγχρονο design “μπλέκεται” με το παραδοσιακό στυλ σε μια 60s μονοκατοικία | tlife.gr

Ένα παραδοσιακό σπίτι της δεκαετίας του ’60 με ιστορικό χαρακτήρα, χάρη στην πλίθινη κατασκευή του από yellow brick, ένα στοιχείο που του δίνει και τόση αξία, γνωρίζει μια νέα… πραγματικότητα χάρη στην παρέμβαση του αρχιτέκτονα Christopher Polly και του ομώνυμου γραφείου του. Η εκπληκτική μονοκατοικία που βρίσκεται στην περιοχή Woolooware στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας διαθέτει πλέον μία νεόδμητη προσάρτηση μοναδικού contemporary ενδιαφέροντος, δημιουργώντας έτσι ένα χρονολογικό συνεχές ανάμεσα στους δύο σχεδιαστικούς ρυθμούς! Αυτή η νέα προσθήκη έγινε στο πίσω μέρος του προϋπάρχοντος σπιτιού, το οποίο πλέον ως συνολικό project ονομάστηκε Binary House χάρη στον διττό χαρακτήρα του!

Τα δύο ανεξάρτητα κτίρια ενώνονται μεταξύ τους -σε πρακτικό επίπεδο- μέσω ενός νεόδμητου διαδρόμου, ωστόσο η αισθητική συνέχεια έχει επιτευχθεί με την χρήση κοινών υλικών, αλλά και χρωματικών διαβαθμίσεων, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στον επισκέπτη. Και ενώ το παλιό σπίτι είναι μια ισόγεια μονοκατοικία, το νέο δεύτερο τμήμα του είναι μια διώροφη κατασκευή με “ανοιχτό” χαρακτήρα, τόσο στην εσωτερική open plan διάταξη, όσο και στον… εξωστρεφή χαρακτήρα της, μιας και οι εσωτερικοί χώροι συνδέονται άμεσα με τους εξωτερικούς.

Βασικό στοιχείο στον “συνενωτικό” διάδρομο που ενώνει τα δύο κτίσματα είναι η ανοιχτή οροφή του, που επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Άλλωστε, οι αυλές που υπάρχουν και στις δύο πλευρές του εκπληκτικού σπιτιού, καθώς και τα πολλαπλά παράθυρα και οι υπερμεγέθεις τζαμαρίες παρέχουν άπλετο ηλιακό φως, καλό εξαερισμό και θέα στους ενοίκους.

Η κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό είναι τοποθετημένα στο ισόγειο του νέου κτιρίου, όπου μία σκάλα οδηγεί στην είσοδο του διαδρόμου οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο. Το καθιστικό διαθέτει διπλάσιο ύψος από την υπόλοιπη μονοκατοικία, ενώ ένα δεύτερο καθιστικό έχει δημιουργηθεί στον επάνω όροφο, ακριβώς πάνω από την κουζίνα, δίνοντας την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να το μετατρέψουν ανά πάσα στιγμή σε ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο ή γραφείο.

Η αισθητική συνέχεια ανάμεσα στους δύο ιδιαίτερους χώρους έχει επιτευχθεί και με τον βασικό χρωματισμό του interior που αντλεί έμπνευση από το κίτρινο τούβλο της πρόσοψης. Έτσι, το μελί ξύλο πεύκου επικρατεί και στα δύο σπίτια, με το σκούρο γκρι μέταλλο να χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά και την ανοιχτόχρωμη γκρι παλέτα να έχει υιοθετηθεί στους τοίχους και τα τσιμεντένια δάπεδα.

READ more