Casa Atrio: Το εντυπωσιακό “παριζιάνικο” διαμέρισμα στην καρδιά της Μελβούρνης

Casa Atrio: Το εντυπωσιακό “παριζιάνικο” διαμέρισμα στην καρδιά της Μελβούρνης | tlife.gr

Ένα εντυπωσιακό αίθριο που λειτουργεί σαν “βηματοδότης” για την συνολική αύρα του σπιτιού και μια αισθητική που αντλεί έμπνευση από την παριζιάνικη αρχιτεκτονική είναι τα δύο βασικά στοιχεία που απαρτίζουν την ραφιναρισμένη πολυτέλεια του Casa Atrio. Αντλώντας την ονομασία του από το φωτεινό και ολάνθιστο αίθριο που απασχολεί την “καρδιά” του οικήματος, το project του εσωτερικού σχεδιασμού ανέλαβε το αυστραλιανό studio Biasol που επέλεξε να δημιουργήσει ένα γαλλικού στυλ οικογενειακό σπίτι στην περιοχή Carlton της Μελβούρνης! Μάλιστα, η αρχική εικόνα που σχηματίζει κανείς αντικρίζοντας την περίτεχνη όψη του σπιτιού, σίγουρα δεν τον προετοιμάζει για το εκλεπτυσμένα minimal interior design. Βλέπεις, η περίτεχνη πρόσοψη που θυμίζει έναν συνδυασμό κλασικής και βικτοριανής αρχιτεκτονικής είναι ένα τυπικό παράδειγμα της οικιστικής τάσης που εμφανίστηκε στην Μελβούρνη κατά τα τέλη του 1800.

“Το ιταλικό στυλ ήταν μοναδικό στην Μελβούρνη, όταν η πόλη κατακλυζόταν από την ευημερία και την αισιοδοξία κατά την χρυσή εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Γι’ αυτό και η Casa Atrio είναι ένας φόρος τιμής στην κλασική ομορφιά της ιταλικής αρχιτεκτονικής και τον ρομαντισμό του γαλλικού σχεδιασμού” εξηγεί ο ιδρυτής του studio Biasol, Jean-Pierre Biasol.

Κάπως έτσι, στο κέντρο του σπιτιού τοποθετήθηκε το αίθριο με το μαύρο μεταλλικό σκελετό στην τζαμαρία του, που γεμάτο με φυσική βλάστηση, είναι ιδανικό για να φωτίσει ολόκληρο το ισόγειο επίπεδο που δεν διέθετε εξαρχής αρκετές φωτεινές πηγές. Επιπλέον, τα ξύλινα δάπεδα σε σχηματισμό chevron, αλλά και τα πάνελ που επενδύουν τους τοίχους των διαδρόμων προσδίδουν άλλη μία παριζιάνικη νότα στον χώρο.

Τα κοινόχρηστα δωμάτια του σπιτιού βρίσκονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους, σχηματίζοντας έναν υπερμεγέθη χώρο που αποτελείται από το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Μάλιστα, η κοινή αισθητική γραμμή που χρησιμοποιήθηκε στα “πλούσια” έπιπλα που απαρτίζουν κάθε τμήμα του, όπως ο σκουρόχρωμος μπλε βελούδινος καναπές, το γυαλιστερό μαύρο τραπέζι και το πολυτελές πολύφωτο από μπρούτζο, βοηθάει ακόμη περισσότερο την εννοιολογική σύνδεση των τριών χώρων.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Casa Atrio είναι η κεντρική θέση που καταλαμβάνει η κουζίνα στην κατασκευή, αλλά και την χρήση του σπιτιού. Αυτό οφείλεται στην επιθυμία της σχεδιαστικής ομάδας να αντιμετωπιστεί η κουζίνα ως μέρος των επίπλων του σπιτιού, δηλαδή ως ένα καλλωπιστικό και χρηστικό στοιχείο στον χώρο και όχι ως ένα κατασκευασμένο τμήμα του. Από εκεί, καθένας έχει πλήρη οπτική και πρακτική πρόσβαση στο αίθριο, ενώ ακριβώς δίπλα έχουν τοποθετηθεί τα σκαλιά που οδηγούν στον δεύτερο όροφο και τα ιδιωτικά δωμάτια των ενοίκων. Και σε αυτό το επίπεδο της μονοκατοικίας, οι πολυτελείς λεπτομέρειες δεν λείπουν από το master υπνοδωμάτιο, όπου το βελούδο, οι εξευγενισμένες καμπύλες και οι αποχρώσεις των πολύτιμων λίθων “κλέβουν” την παράσταση και δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για elegant χαλάρωση!

READ more