Casa JJA: Η παραδοσιακή καταλανική μονοκατοικία και η μοναδική contemporary ανακαίνισή της

Casa JJA: Η παραδοσιακή καταλανική μονοκατοικία και η μοναδική contemporary ανακαίνισή της | tlife.gr

Αφού κατάφερε να επιβιώσει από την εκτενέστατη ανοικοδόμηση της περιοχής και τις πιέσεις των νέων οικιστικών μοτίβων, αυτή η εκπληκτική μονοκατοικία στην περιοχή Horta της Βαρκελώνης, κατάφερε μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς σε μια γειτονιά που πλέον κυριαρχείται από πανύψηλες contemporary πολυκατοικίες. Ο λόγος για την Casa JJA που πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και ανακαίνισή της από το τοπικό αρχιτεκτονικό studio TAAB6 και πλέον απολαμβάνει ένα πολυεπίπεδο αισθητικό κέντρο βάρους, με επιρροές τόσο από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που το χαρακτηρίζει, όσο και από τις νέες, μινιμαλιστικές προσθήκες που ενώνουν την iconic κατοικία με το σύγχρονο περιβάλλον της!

Το σπίτι που χρονολογείται από την δεκαετία του ’30, αναδιαμορφώθηκε με έναν βασικό στόχο από τους δύο επικεφαλής αρχιτέκτονες της εταιρίας, Ivan Llach και Raquel Colacios: να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πρωτότυπα, παραδοσιακά στοιχεία του, αλλά και να ανακτηθούν όσα μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να αλλοιώθηκαν. Την ίδια στιγμή, στον τυπικό καταλανικό τύπο αρχιτεκτονικής, η σχεδιαστική ομάδα φρόντισε να προσαρτήσει μερικές νέες λεπτομέρειες, ώστε να παραδώσει έναν χώρο κατάλληλο για μια σύγχρονη οικογένεια, που να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες της.

Με τρία διαφορετικά επίπεδα και πολλαπλούς χώρους (άλλωστε, κατοικείται από μια πενταμελή οικογένεια), το σπίτι έχει διατηρήσει την αυθεντική πρόσοψή του στον δρόμο, που δεν προετοιμάζει τον θεατή για τίποτα από όσα αντικρίζει τελικά στους εσωτερικούς χώρους! Στο ισόγειο επίπεδο, η είσοδος έχει επενδυθεί με αυθεντικά patterned πλακάκια που οδηγούν στον open plan κοινόχρηστο χώρο του σαλονιού, που συνορεύει με την κουζίνα και την τραπεζαρία, ενώ όλοι μαζί επικοινωνούν άμεσα με τον κήπο και την βεράντα του σπιτιού σε ένα παιχνίδισμα μεταξύ indoor και outdoor! Άλλωστε, ένα από τα στοιχεία που εντείνει αυτή την οπτική συνοχή είναι η χρήση του βιομηχανικού μπετόν στα δάπεδα (και τους τοίχους), το οποίο συνεχίζει και στο εξωτερικό lounge και την τραπεζαρία της αυλής.

Η νέα μινιμαλιστική κουζίνα έχει ανακατασκευαστεί εξολοκλήρου από ξύλο κόντρα πλακέ, με επιφάνειες εργασίας από λευκό χαλαζία. Οι τοίχοι έχουν φινιριστεί με λευκό γύψο σε μεγάλο μέρος του σπιτιού, ώστε να συνδυάζονται άψογα με το εκτεθειμένο τούβλο που συναντάται σε διάφορα σημεία, ενώ ορισμένα δωμάτια διαθέτουν και πλίθινες οροφές με κοίλο σχήμα, οι οποίες ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες ανακαίνισης και επιλέχθηκε να διατηρηθεί στην νέα δομή της κατοικίας!

Στο δεύτερο επίπεδο του σπιτιού έχουν τοποθετηθεί τα υπνοδωμάτια, τα οποία αποτελούνται από δύο δωμάτια που πλέον ενώθηκαν σε έναν master χώρο για τα παιδιά και τρία δωμάτια που ενώθηκαν στην master κρεβατοκάμαρα των γονιών. Τέλος, το σπίτι διαθέτει και ένα minimal γραφείο, καθώς και εξίσου αφαιρετικά μπάνια, όπου κυριαρχεί το βιομηχανικό μπετό και το ξύλο.

READ more