Cast Iron House: Το πρωτοποριακό loft στην κορυφή ενός εμβληματικού νεοϋορκέζικου κτιρίου του 19ου αιώνα

Μια εκπληκτική κατοικία στη Νέα Υόρκη που άνοιξε τις πόρτες της τους τελευταίους μήνες, καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις με τον πρωτοποριακό και απολύτως κομψό σχεδιασμό της! Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shigeru Ban είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται ήδη από το 2014, αλλά χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί το project και μάλιστα μόνο κατά το ήμισυ! Στόχος του κορυφαίου αρχιτέκτονα ήταν να παρέμβει στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Manhattan, το Cast Iron House, και να της δώσει εντελώς νέα εικόνα, δημιουργώντας δύο πελώρια lofts που δεν θυμίζουν σε τίποτα όσα έχουμε συνηθίσει. Και κάπως έτσι, το ένα από τα δύο διαμερίσματα ετοιμάστηκε και το αποτέλεσμα σίγουρα προσπερνά κάθε προσδοκία!

Το Cast Iron House χρονολογείται από το 1881, οπότε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα! Για αυτό και η παρέμβαση του Ban υπήρξε ένα τόσο καινοτόμο βήμα, μιας και ο στιβαρός contemporary σχεδιασμός καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να συνδεθεί με τη ρομαντική νεοκλασική όψη ενός ιστορικού κτιρίου! Συνολικά, το οίκημα περιλαμβάνει 11 μεζονέτες, που διαθέτουν από τρία έως πέντε υπνοδωμάτια, και δύο ρετιρέ, τα οποία αποφάσισε να ανασχεδιάσει ο αρχιτέκτονας!

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του νέου Cast Iron Loft είναι το γεγονός πως ολόκληρη η πρόσοψή του είναι φτιαγμένη από… γυαλί! Οι τοίχοι έχουν αντικατασταθεί από τις τζαμαρίες, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στον ένοικο να τις “απομακρύνει” από τις βάσεις τους, μιας και είναι κατασκευασμένες ώστε να αναδιπλώνουν και ως δια μαγείας να εξαφανίζονται, μετατρέποντας απευθείας τον εσωτερικό χώρο του loft σε… εξωτερικό! Την ίδια στιγμή, αυτή η κατασκευή προσφέρει μεθυστική θέα στους δρόμους και τα κτίρια της Νέας Υόρκης!

Το interior design του ολοκαίνουριου loft επιμελήθηκε ο σχεδιαστής Brad Ford, έχοντας ως γνώμονα το μεγαλειώδες έργο του αρχιτέκτονα και θέλοντας να δημιουργήσει μια εννοιολογική συνέχεια από το σχεδιαστικό περίβλημα στην εσωτερική διακόσμηση. Για αυτό το λόγο, εξόπλισε το σπίτι με μια σειρά από vintage έπιπλα τα οποία συνδυάστηκαν άψογα με υπερσύγχρονο design και αρκετά custom-made έπιπλα, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του loft! Το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακό! Στις επιπλέον ανέσεις που προσφέρει το εμβληματικό συγκρότημα κατοικιών συμπεριλαμβάνονται ένα fitness center, ένα σπα με σάουνα και χαμάμ, ένα studio χορού και yoga και φυσικά ένα κοινόχρηστο lounge για τους ενοίκους.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο εκπληκτικό δημιούργημα του Shigeru Ban!

Όταν η γυάλινη πρόσοψη του loft μετακινείται, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι μπορούν να γίνουν “ένα” με την πελώρια βεράντα.

Πέρα από τις “πτυσσόμενες” τζαμαρίες, αμέτρητα παράθυρα κοσμούν τους τοίχους του σπιτιού, αφήνοντας το ηλιακό φως να φτάσει σε κάθε χώρο του.

Πολυτελείς υφές, σύγχρονες γραμμές και αρχιτεκτονικές αναφορές είναι τα βασικά στοιχεία της stylish και elegant διακόσμησης του loft.

Το πιο “ιδιωτικό” καθιστικό του σπιτιού, όπου το contemporary design αποκτά περισσότερο cozy διάθεση.

Η minimal και κομψή τραπεζαρία της οικίας αντεπεξέρχεται στο υψηλό αισθητικό επίπεδο που έχει τεθεί σε όλη την έκτασή της.

Ακόμη και το γραφείο που περιλαμβάνεται στο loft δεν χάνει καθόλου από τον stylish χαρακτήρα του υπόλοιπου σπιτιού.

Κατάλευκο μάρμαρο, γυαλί, compact όγκοι και εκπληκτικές καμπύλες συναντά κανείς στο master μπάνιο της κατοικίας.

Το nordic design είναι το διακοσμητικό ρεύμα που επιλέχθηκε για να “επανδρωθεί” το υπνοδωμάτιο, με το αφαιρετικό, αλλά ταυτόχρονα “ζεστό” σχεδιασμό να κυριαρχεί.

Read More

And More