Champs-Élysées Apple Store: Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός φιλοξενείται στα Ηλύσια Πεδία

Champs-Élysées Apple Store: Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός φιλοξενείται στα Ηλύσια Πεδία | tlife.gr

Λίγους μήνες νωρίτερα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η Apple εγκαινίασε έναν εντυπωσιακό πολυχώρο στο Macau της Κίνας. Όπως είχες διαβάσει και εδώ, το Apple Cotai Central ήταν μια δημιουργία της αρχιτεκτονικής φίρμας Foster + Partners και αν έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια απλή περιγραφή, αυτή θα ήταν “ένα φουτουριστικό ‘διαμάντι’ του κυβιστικού σχεδιασμού”. Τώρα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των Χριστουγέννων, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε να κάνει… τα αποκαλυπτήρια ενός ακόμη μεγαλειώδους καταστήματος, με εντελώς διαφορετική αισθητική κατεύθυνση αυτή την φορά. Βλέπεις, ο πολυτελής χώρος βρίσκεται στο Παρίσι και συγκεκριμένα στα Ηλύσια Πεδία, ένα ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας. Μάλιστα, ακολουθώντας τις αριστοκρατικές καταβολές της πόλης, το ολοκαίνουριο Champs-Élysées Apple Store διαμορφώθηκε και πάλι από τους Foster + Partners με έμφαση στον παριζιάνικο αναγεννησιακό χαρακτήρα!

Μία καλειδοσκοπική οροφή που φωτίζεται από τον ήλιο, αντανακλώντας σε όλο τον χώρο τις ακτίνες του φυσικού φωτός, καλύπτει όλη την στέγη του νέου Apple Store, που βρίσκεται στην γωνία των λεωφόρων Ηλυσίων Πεδίων και Ουάσινγκτον και στεγάστηκε σε ένα iconic παριζιάνικο διαμέρισμα. Με απόλυτο σεβασμό στον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του κτιρίου, ο σχεδιασμός του καταφέρνει να ενσωματώσει την κλασική εικόνα του στο νέα contemporary και ολόφωτο interior design.

Οι επισκέπτες μπαίνουν στον χώρο μέσω της εισόδου που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και φτάνουν στην “καρδιά” του καταστήματος, δηλαδή σε ένα εσωτερικό αίθριο γεμάτο δέντρα. Γύρω από την εσωτερική αυλή υψώνονται τρεις όροφοι, καταλήγοντας στο Καλειδοσκόπιο, δηλαδή την οροφή-φεγγίτη, που έχει κατασκευαστεί από πυραμίδες με επιφάνειες καθρέφτη για να αντανακλούν το ηλιακό φως. Αυτή η αυλή προορίζεται για την φιλοξενία των events που διοργανώνει κατά διαστήματα η Apple, όπως διαλέξεις, συνέδρια, εκπαιδευτικές ομιλίες, αλλά και ψυχαγωγικά gatherings.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, μία αναστηλωμένη ξύλινη σκάλα με μάρμαρα οδηγεί από το ισόγειο στους επόμενους ορόφους. Το κτίριο, που αρχικά σχεδιάστηκε ως μια συλλογή από διαμερίσματα της μπουρζουαζίας, έχει δεχτεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου αρκετές αλλαγές, ωστόσο οι αρχιτέκτονες θέλησαν να αναβιώσουν τον αρχικό χαρακτήρα του, αποκαθιστώντας τις λεπτομέρειες και τους διασυνδεδεμένους χώρους του 19ου αιώνα και αφαιρώντας τις μεταγενέστερες προσθήκες.

“Αυτό το layering εντάσεων και διαφορετικών στυλ επιτρέπει στους επισκέπτες να εκτιμήσουν την ιστορία της τοποθεσίας, καθώς περνούν μέσα από τις προθήκες στα διαφορετικά δωμάτια και ρίχνοντας κλεφτές ματιές του ιστορικού χώρου μέσα από το σύγχρονο design και αντίστροφα” εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα. Κάθε όροφος του καταστήματος διαθέτει βεράντα η οποία “βλέπει” στα Ηλύσια Πεδία και τον Πύργο του Άιφελ. “Αυτό είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά flagship store της Apple στον κόσμο και είναι τοποθετημένο στην πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου” συνεχίζει η σχεδιαστική ομάδα της Foster + Partners.

Τα εγκαίνια αυτού του καταστήματος σηματοδοτούν 10 χρόνια συνεργασίας της Apple με την αρχιτεκτονική φίρμα, η οποία τονίζει πως το design του Champs-Élysées Apple Store είναι το αποτέλεσμα αυτής της στενής συνεργασίας των δύο εταιριών.

READ more