FONT 6 Apartment: Πώς ένα παραδοσιακό καταλανικό διαμέρισμα πήρε σύγχρονες… διαστάσεις

FONT 6 Apartment: Πώς ένα παραδοσιακό καταλανικό διαμέρισμα πήρε σύγχρονες… διαστάσεις | tlife.gr

Σαν ένα μικρό κουτί με… θαύματα μοιάζει αυτό το εκπληκτικό διαμέρισμα στην καρδιά της Βαρκελώνης, που επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως η πολυτέλεια δεν σημαίνει απαραίτητα ούτε στρέμματα σαλονιών, ούτε διαμαντένια φωτιστικά και επιχρυσωμένους τοίχους. Γιατί το FONT 6 Apartment είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του σύγχρονου σχεδιαστικού προτύπου, που δεν απαιτεί αχανείς χώρους και εξεζητημένα υλικά, αλλά αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και την ιστορική βαρύτητα ενός αρχιτεκτονικού ρυθμού. Γι’ αυτό και η ανακαίνιση αυτού του διαμερίσματος κατάφερε να μετατρέψει έναν χώρο με παραδοσιακά σχεδιαστικά στοιχεία σε “ναό” του σύγχρονου design, με πολλαπλές αναφορές από την τοπική κουλτούρα της Καταλονίας!

Το project της ανακαίνισης ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο CaSA σε συνεργασία με το studio Margherita Serboli Arquitectura. Μάλιστα, το σπίτι ανήκει στον Andrea Serboli, συνιδρυτή του CaSA, ο οποίος απέκτησε το διαμέρισμα σε κατάσταση εγκατάλειψης, αλλά αμέσως είδε τις υψηλές δυνατότητες που έκρυβε ο χώρος! Το FONT 6 στεγάζεται σε ένα μοντερνιστικό κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα της Catalan Art Nouveau, που χρονολογείται από το 1914, στην περιοχή του εμβληματικού ναού του Gaudi, Sagrada Familia. Χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτίσματος, και το ίδιο το διαμέρισμα διέθετε αρκετά στοιχεία της περιόδου και του σχεδιαστικού ρεύματος, όπως την τυπική διάταξη με μια σειρά από χωρίσματα που μοίραζαν την συνολική έκταση σε έξι δωμάτια.

Οι δύο αρχιτεκτονικές ομάδες αποφάσισαν να αλλάξουν την κατανομή των χώρων, ώστε να αποκτήσει το διαμέρισμα των 75 τ.μ. σύγχρονη όψη και να εξυπηρετεί τον νέο ένοικό του. Ωστόσο, φρόντισαν να υπερτονίσουν τα ιστορικά στοιχεία που διασώθηκαν από την φθορά, διατηρώντας έτσι σταθερή την υψηλή σχεδιαστική δομή του! Κάπως έτσι, το σπίτι απέκτησε έναν open plan κεντρικό χώρο, με το σαλόνι και την κουζίνα να μοιράζονται το βασικό μέρος του σπιτιού, ενώ ένας διάδρομος ενώνει τα κοινόχρηστα σημεία με τα δύο υπνοδωμάτια και το μπάνιο.

Το βιομηχανικό μπετόν επιλέχθηκε ως ιδανικό υλικό για να καλύψει τα φθαρμένα δάπεδα του σπιτιού, ενώ στους ιδιωτικούς χώρους παρέμειναν τα μαροκινά πλακάκια που προϋπήρχαν στον χώρο. Έπειτα, η κουζίνα χτίστηκε με πιο contemporary αισθητική, με το γκρι μάρμαρο, το μπλε ξύλο και τα πορτοκαλί δοκάρια του ταβανιού να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο πλάι στο περισσότερο neutral σαλόνι και την τραπεζαρία, που “αγκαλιάζουν” το παλιό με το νέο scandinavian στυλ. Όσο για το μπάνιο, εκεί επιλέχθηκε η γεωμετρική ψηφίδα και η ανοιχτόχρωμη τερακότα με μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες. Τέλος, τα υπνοδωμάτια διατήρησαν την παραδοσιακή κατανομή τους, με τις ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα να παραμένουν ανέπαφα -όπως και στο υπόλοιπο σπίτι-, αλλά και νέα στοιχεία να δίνουν ένταση και έξτρα χαρακτήρα στην τελική μορφή τους!

READ more