Ghent House: Το διατηρητέο σχολείο του Βελγίου που μεταμορφώθηκε σε ένα καινοτόμο σπίτι

Ghent House: Το διατηρητέο σχολείο του Βελγίου που μεταμορφώθηκε σε ένα καινοτόμο σπίτι | tlife.gr

Αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση βρέθηκαν οι αρχιτέκτονες του σχεδιαστικού studio Atelier Vens Vanbelle, όταν κλήθηκαν να αναστηλώσουν ένα παλιό σχολείο στη Γάνδη του Βελγίου! Ένα ιστορικό κτίριο με πρόσοψη η οποία έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και μια κατασκευή που “βλέπει” απευθείας στο δρόμο ήταν τα βασικά… εμπόδια τα οποία χρειάστηκε να υπερπηδήσουν, προκειμένου να δημιουργήσουν μία σύγχρονη και πολυτελή μονοκατοικία για την οικογένεια που μόλις είχε αποκτήσει το κτίριο. Τίποτα, όμως, δεν προετοίμαζε του ιδιοκτήτες για την πρωτοποριακή ανακατασκευή του νέου σπιτιού τους!

Το κτίσμα που χρονολογείται από το 1908 και λειτουργούσε στο παρελθόν ως σχολική μονάδα, δεν είχε καταφέρει να επιζήσει στην αρχική μορφή του, διατηρώντας ουσιαστικά ακέραιη μονάχα την εκπληκτική πρόσοψή του. Μάλιστα, τρεις διαφορετικοί ιδιοκτήτες στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει και τελικά αποτύχει να αξιοποιήσουν το εκπληκτικό κτίριο, αφού δεν βρέθηκε τρόπος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των παραθύρων που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τον δρόμο που περνάει ακριβώς μπροστά του. Το σχεδιαστικό δίδυμο των Dries Vens και Maarten Vanbelle αποφάσισε να ενσωματώσει τα υπερμεγέθη παράθυρα της πρόσοψης σε μια ολοκαίνουρια δομή, η οποία θα παρείχε την απαραίτητη λειτουργικότητα στην ολοκαίνουρια οικία. Για αυτό το λόγο δημιούργησε ενοποιητικούς χώρους, οι οποίοι λειτουργούν ξεχωριστά και “απασχολούν” εξολοκλήρου τα παράθυρα. Με δυο λόγια, έκανε τα παράθυρα… δωμάτια, εκ των οποίων το ένα στεγάζει το φουαγιέ, το δεύτερο την κουζίνα και το τρίο το γραφείο του ζευγαριού.

“Η επαφή με τον δρόμο είναι πολύ σημαντική, επομένως αποφασίστηκε να μετατραπούν τα παράθυρα σε κοινόχρηστους χώρους” εξηγούν οι αρχιτέκτονες και συμπληρώνουν: “Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί σε σχέση με τις διαστάσεις των παραθύρων και το ‘κενό’ ανάμεσα σε αυτά”. Οι βαθείς τοίχοι ανάμεσα στους νέους χώρους που κατασκευάστηκαν ενσωματώνουν τα βασικά χρηστικά στοιχεία τους, όπως είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, οι πάγκοι και οι αποθηκευτικοί χώροι στην κουζίνα και την επιφάνεια εργασίας με τα ράφια στο γραφείο. Όσον αφορά στο φουαγιέ, η επιπλέον έκταση που “γεννήθηκε” μέσω αυτής της δομής μετατράπηκε σε μπάνιο, αλλά και σε σκάλα που οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο του σπιτιού.

Οι βασικοί κοινόχρηστοι χώροι είναι εκείνοι που ενώνουν τα πρωτοποριακά νέα δωμάτια που δημιουργήθηκαν και για την διαμόρφωσή τους χρησιμοποιήθηκε μια χρωματική παλέτα με έντονες αντιθέσεις, ενώ τα ακατέργαστα υλικά που πλαισιώνουν το interior design δίνουν την αίσθηση ενός “πολυκαιρισμένου” σπιτιού, παρά την ολοκαίνουρια ανακατασκευή του! “Χάρη στην επιλογή των υλικών, το κτίριο μοιάζει ‘καλοζωισμένο’, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια νέα κατασκευή πίσω από την αρχική πρόσοψη” λένε οι αρχιτέκτονες.

Πλίθινοι τοίχοι, εκτεθειμένα μεταλλικά δοκάρια και ξύλινες επενδύσεις σε δάπεδα και οροφές είναι τα βασικά στοιχεία που προσδίδουν στην διακόσμηση αίσθηση άνεσης και coziness, ενώ προσφέρουν το κατάλληλο neutral “σκηνικό” στο οποίο ταίριαξαν άψογα τα λιτά έπιπλα και τα πλακάκια που επενδύουν την είσοδο του σπιτιού -στοιχεία που δίνουν αναφορές στην προηγούμενη χρήση του κτιρίου.

READ more