Glass House: Το “γυάλινο” σπίτι στο Δουβλίνο που κλέβει τις εντυπώσεις με το effortless στυλ του

Glass House: Το “γυάλινο” σπίτι στο Δουβλίνο που κλέβει τις εντυπώσεις με το effortless στυλ του | tlife.gr

Ποιο είναι το στοιχείο που οδηγεί στην ονομασία ενός σπιτιού ως Glass House; Όχι, δεν είναι ένα σπίτι που φτιάχτηκε εξολοκλήρου από γυαλί, ούτε ένας γυάλινος πύργος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα της contemporary αρχιτεκτονικής, που κάνει εκτενή χρήση των φυσικών υλικών σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η οργανική εικόνα που βλέπουμε ως αποτέλεσμα. Και το γυαλί είναι το ιδανικό στοιχείο που συνδέει το ξύλο με το βιομηχανικό μπετόν -οι δύο έτερες πρώτες ύλες που μεσουρανούν στην κατασκευή της μονοκατοικίας. Κάπως έτσι “γεννήθηκε” το υπερπολυτελές μες στην απλότητά του Glass House στο Δουβλίνο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foreign Bear Studio.

Αυτή η γεωργιανού τύπου κατοικία στην περιοχή Glasnevin προέκυψε μετά την συνένωση τεσσάρων studio διαμερισμάτων που υπήρχαν στο σημείο και τα οποία με το πέρασμα του χρόνου είχαν εγκαταλειφθεί και παρακμάσει. Γι’ αυτό και το Foreign Bear Studio αποφάσισε να δημιουργήσει μια αισθητική και κατασκευαστική συνέχεια στα προϋπάρχοντα κτίσματα, δίνοντας έμφαση στο φυσικό φως και τους εκτενείς χώρους.

“Το σπίτι χρειαζόταν να αποκτήσει χαρακτήρα και προσωπικότητα, αλλά και να επαναφέρουμε το βάθος στην διαδικασία του σχεδιασμού του. Γι’ αυτό και κάθε ιδέα που φέρναμε προς συζήτηση, την επεξεργαζόμασταν με τρόπο που να διαβεβαιώνει πως κάθε γωνιά του σπιτιού θα δεχόταν την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα στο design της” εξηγεί η σχεδιαστική ομάδα.

Για την ένωση των επιμέρους μικρότερων κτισμάτων σε ένα ενιαίο σπίτι, το studio προχώρησε στην δημιουργία δύο νέων όγκων, που τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος του σπιτιού, ώστε να διευρύνουν το εμβαδόν του. Από αυτά τα δύο νέα τμήματα, το ένα διαθέτει τσιμεντένιο εξωτερικό περίβλημα ενώ το δεύτερο έχει επενδυθεί με ξύλο. Στο ισόγειο επίπεδο συναντάμε την “ανοιχτή” κουζίνα με την open plan διάταξη, η οποία περιλαμβάνει μια stylish τραπεζαρία και οδηγεί σε μια από τις νεοσύστατες γωνιές του Glass House. Εκεί, λιτές γραμμές, όπως οι ξύλινοι πάγκοι, η δερμάτινοι πολυθρόνα και οι φίνες, cozy υφάνσεις, δημιουργούν τις κατάλληλες προδιαγραφές για χαλάρωση με θέα τον κήπο του σπιτιού.

Και ενώ η κουζίνα κυριαρχείται από τις σκούρες -σχεδόν μαύρες- αποχρώσεις, ολόκληρο το περιβάλλον που απλώνεται γύρω της είναι χρωματισμένο σε τόνους του ξεθωριασμένου ροζ, ώστε να αυξηθεί η φωτεινότητα του χώρου. Αυτοί οι χρωματισμοί συνεχίζονται και στην σκάλα που οδηγεί προς τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού. Ωστόσο, φτάνοντας εκεί, η χρωματική παλέτα αλλάζει ριζικά και μεταφερόμαστε σε ένα ατμοσφαιρικό navy blue σαλόνι με ξύλινα δάπεδα σε διάταξη chevron.

READ more