Ignacia Guest House: Ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του… χθες καταφέρνει να γίνει ένα δείγμα του αύριο

Ignacia Guest House: Ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του… χθες καταφέρνει να γίνει ένα δείγμα του αύριο | tlife.gr

Δεν είναι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε σπίτια! Ή μάλλον τέσσερις ξενώνες υψηλής αισθητικής και εξαιρετικής κομψότητας, που συστεγάζονται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο του 1913! Εκείνο, όμως, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ενδιαφέρον είναι η επιτυχημένη σύζευξη τόσο διαφορετικών αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών ρευμάτων κάτω από την ίδια… σκέπη! Βλέπεις, το εκπληκτικό Ignacia Guest House βρίσκεται στην Πόλη του Μεξικού, το οποίο από μόνο του σημαίνει πως μορφολογικά υπάγεται σε έναν παραδοσιακό χαρακτήρα οίκησης. Για τις ανάγκες, όμως, την αναδιαμόρφωσης και αναπαλαίωσης του διατηρητέου κτιρίου, οι επεμβάσεις που έγιναν ανταποκρίνονται σε ένα υπερσύγχρονο έως φουτουριστικό μοντέλο στέγασης! Αποτέλεσμα; Ένα από τα πιο δυναμικά δείγματα του contemporary design και ταυτόχρονα ένας υπερπολυτελής χώρος διαμονής για επισκέπτες με εκλεπτυσμένο γούστο!

Οι πέντε ξενώνες που περιλαμβάνονται στο Ignacia διαχωρίζονται μεταξύ τους από τη χρωματική βάση τους σε Μαύρο, Μπλε, Πράσινο, Ροζ και Κίτρινο. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Factor Eficiencia που είναι υπεύθυνο για την ανακατασκευή του κτιρίου και την προσάρτηση ενός νέου τμήματος, φρόντισε ώστε το πρωταρχικό σπίτι να αποτελείται από τη ρεσεψιόν, τη βιβλιοθήκη, την κοινόχρηστη κουζίνα, την τραπεζαρία και το Μαύρο ξενώνα, χώροι που συνδέονται μεταξύ τους μέσω της κοινής χρωματικής nude παλέτας που δημιουργεί μια ιδιαίτερη συνέχεια στο σύνολο. Στο νέο κτίριο τοποθετήθηκαν οι υπόλοιποι τέσσερις ξενώνες, σε μια ξεχωριστή διάταξη που μοιάζει σαν το ένα τα τοποθετήθηκε πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας την εικόνα ενός νοητού παζλ!

Το design studio A-G που σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα ανέλαβε τη διακόσμηση και τον εξοπλισμό του μοναδικού Guest House, φρόντισε ώστε τα αρχετυπικά γνωρίσματα του κτιρίου να παραμείνουν “ζωντανά” μέσα στους χώρου του. Με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό απέναντι στην ιστορικότητα του υπέρκομψου καταλύματος (πήρε το όνομά του στη μνήμη της ευγενούς οικονόμου του, κας. Ignacia), οι σχεδιαστές του studio κράτησαν σταθερά όλα τα εξέχοντα αρχιτεκτονικά στοιχεία του, από τις γύψινες λεπτομέρειες και τα νεοκλασικά φινιρίσματά του, μέχρι τα ξύλινα πατώματα και τα αρχικά πορτοπαράθυρα, τα οποία αναπαλαιώθηκαν για να βρουν νέα θέση στο οίκημα! Επιπλέον, τα έπιπλα που χρησιμοποιήθηκαν για να διαμορφώσουν τους χώρους δημιουργούν έναν έντονο διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν που χαρακτηρίζει το κτίριο, το μοντερνισμό και τη σύγχρονη αισθητική που απλώνεται πλέον στην έκτασή του!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις τα θαυμαστά αποτελέσματα που έχει ο συνδυασμός της σύγχρονης αισθητικής με τα “διαμάντια” του παρελθόντος!

Ο κοινόχρηστος χώρος του καθιστικού κυριαρχείται από τις γήινες αποχρώσεις, με το πράσινο βελούδο και το ταμπά στο δέρμα να ξεχωρίζουν από το σύνολο.

Η τραπεζαρία διατηρεί τις nude αποχρώσεις, με το μάρμαρο, το ξύλο και τη γύψινη διακόσμηση να κλέβουν την παράσταση.

Η κουζίνα καταφέρνει να διατηρήσει την επαφή της με το σύγχρονο σχεδιασμό, προσφέροντας όλες τις ανέσεις στους κατοίκους της.

Ο Μαύρος ξενώνας.

Ο Μπλε ξενώνας.

Ο Πράσινος ξενώνας.

Ο Κίτρινος ξενώνας.

Ο Ροζ ξενώνας.

Ένα από τα μπάνια των επιμέρους σπιτιών, όπου το μάρμαρο επενδύει όλες τις επιφάνειες και μαζί με το ανοιχτόχρωμο ξύλο δημιουργούν ένα άψογο αποτέλεσμα.

Ο διάδρομος που χωρίζει του ξενώνας είναι δείγμα του υπερσύγχρονου σχεδιασμού του κτιρίου, με τη γεωμετρία να παίζει κεντρικό ρόλο στη σύνθεσή του.

Η διαμόρφωση της κοινόχρηστης αυλής με χαρακτηριστικά φυτά του Μεξικού, όπως κάκτους και παχύφυτα, δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Άποψη του φουτουριστικού νέου κτιρίου, όπως φαίνεται από την αυλή του καταλύματος.

Κάθε ξενώνας του Ignacia Guest House διαθέτει τη δική του βεράντα στην κοινόχρηστη αυλή.

READ more