Ο low cost τσιμεντένιος μονόλιθος στην Ζυρίχη που εντυπωσιάζει με τον λειτουργισμό του

Ο low cost τσιμεντένιος μονόλιθος στην Ζυρίχη που εντυπωσιάζει με τον λειτουργισμό του | tlife.gr

Με κύριο γνώμονα την ανώτερη ποιότητα ζωής με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, το ελβετικό αρχιτεκτονικό studio Gus Wüstemann ανέλαβε να δημιουργήσει ένα low cost οίκημα, φτιαγμένο αποκλειστικά από τσιμεντένιους ογκόλιθους. Η αρχιτεκτονική ομάδα προσλήφθηκε από το ίδρυμα Baechi Foundation που επικεντρώνεται στις Τέχνες, ώστε μαζί να ξεκινήσουν το εντυπωσιακό project στην Ζυρίχη ως μια σύγχρονη οικιστική πρόταση χαμηλού budget με μέγιστα ποιοτικά αποτελέσματα. Έτσι, το συγκρότημα κατοικιών αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του contemporary σχεδιασμού με μοντερνιστικές αναφορές, ενώ την ίδια στιγμή ανταποκρίνεται στο μινιμαλιστικό πρότυπο ζωής που “ανθίζει” σήμερα.

Το αφαιρετικό κτίριο βρίσκεται στην περιοχή Albisrieden της Ζυρίχης, περιτριγυρισμένο από παραδοσιακού ρυθμού κατοικίες, οι οποίες χρονολογούνται από την δεκαετία του ’50 με εντυπωσιακά μεγάλους και καταπράσινους κήπους. Άλλωστε, πρόκειται για ένα από τα προάστια της ευρωπαϊκής πόλης με την μεγαλύτερη ζώνη πρασίνου. Το συγκρότημα περιλαμβάνει συνολικά εννέα διαμερίσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα μετρούν 60 τ.μ. έκτασης με δύο υπνοδωμάτια και τα υπόλοιπα πέντε φτάνουν τα 95 τ.μ. σε έκταση με τρία υπνοδωμάτια το καθένα.

“Μορφολογικά, είναι ένας συμπαγής τσιμεντένιος όγκος, που δημιουργήθηκε οργανικά, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί δύο αυλές. Πάνω από αυτές τις αυλές αιωρούνται τα διαμερίσματα σαν γέφυρες από το πρωί έως το βράδυ” περιγράφει η αρχιτεκτονική ομάδα. Επιπλέον, τόσο το studio Gus Wüstemann, όσο και οι ιδιοκτήτες του Baechi Foundation, Isabel και Balz Baechi, συμφώνησαν πως οι βασικές προτεραιότητες για ένα υψηλό επίπεδο ζωής εντός των κατοικιών είναι το φυσικό φως, η ιδιωτικότητα και η ευρύχωρη διαμόρφωση.

Το τσιμεντένιο κτίριο αποτελείται από τρεις όγκους που ενώνονται από την εξωτερική δομή τους σε ένα ενιαίο σύνολο. Αντίστοιχα, οι εσωτερικοί χώροι των διαμερισμάτων είναι διαμορφωμένοι με τρόπο που να ενώνονται εννοιολογικά και αισθητικά με το εξωτερικό περιβάλλον, στοιχεία που πραγματώνονται μέσω των εκτενών μπαλκονιών, αλλά και των μεγάλων παράθυρων των σπιτιών.

Τα διαμερίσματα νοικιάζονται στις χαμηλότερες τιμές που συναντώνται στην Ζυρίχη, επομένως ο σχεδιασμός τους έπρεπε να καταλήξει σε ένα απλό “περίβλημα” για τους ενοίκους, καλύπτοντας συγκεκριμένες οικιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό και τα διακοσμητικά στοιχεία διατηρήθηκαν στο minimum των επιλογών, δίνοντας έμφαση σε οργανικά στοιχεία, όπως είναι τα συρόμενα παράθυρα και οι ξύλινες πόρτες, αλλά και οι χτιστοί τσιμεντένιοι πάγκοι που προσδίδουν χαρακτήρα στους χώρους, ενώ επιτελούν βασικούς λειτουργικούς ρόλους με οικονομικό σχεδιασμό.

READ more