Οι πολυτελείς εγκαταστάσεις του Carlos Cruz-Diez στο Miami Art Basel

Είναι τόσες πολλές οι δουλειές και τα νέα έργα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Miami Art Basel και του Miami Design Week, αλλά και στις παράλληλες δράσεις που πλαισίωσαν τη μεγάλη γιορτή για τις Τέχνες, την αρχιτεκτονική και το design, που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ποια είναι τα highlights της διοργάνωσης! Και όμως, η πορεία και το κύρος ενός δημιουργού μπορεί να κάνει την παρουσία του να “λάμψει”, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του 94χρονου οραματιστή και κορυφαίου καλλιτέχνη από τη Βενεζουέλα, Carlos Cruz-Diez! Ο… βετεράνος της Art Basel επέλεξε να παρουσιάσει στην έκθεση το τελευταίο πόνημά του με τον τίτλο Chroma, το οποίο αποτελείται από μία αυτούσια, κινητή έκθεση! Το αποτέλεσμα ήταν φαντασμαγορικό, αγγίζοντας τις χρωματικές πτυχές του σύγχρονου design! Κοινό και κριτικοί “αγκάλιασαν” την επιστροφή του μεγάλου καλλιτέχνη στο διεθνές “συμπόσιο”, όπως ήταν φυσικό!

Το υπερμέγεθες installation του Carlos Cruz-Diez αποτελείται από πολλές διαφορετικές διαδραστικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και ένα κινητό container, οι οποίες συνδιαλέγονται με το κοινό τη θεματική του χρώματος, που συμπυκνώνει και όλη τη θεωρία του Cruz! Πολλά διαφορετικά έργα του πολυγραφότατου καλλιτέχνη παρουσιάστηκαν στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Τεχνών του Πανεπιστημίου Τεχνών και Σχεδιασμού της Savannah (SCAD). Σύμφωνα, μάλιστα, με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το SCAD: “Η έκθεση Chroma αφορά τα στοιχειώδη ερωτήματα του Cruz γύρω από τη συνεχώς μετακινούμενη πιθανότητα το φως να είναι διαχρονικό και ασταθές, εξαρτώμενο από την ατομική αντιληπτικότητα, το χώρο και το γενικό πλαίσιο”.

Πάντως, το εκπληκτικό installation του καλλιτέχνη, που αποτελείται από παλαιότερα και νεότερα έργα του, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη συνολική καλλιτεχνική διανόηση και φιλοσοφία του δημιουργού, εντυπωσίασε με τις χαμελαιοντικές δυνατότητες των χρωμάτων του, αλλά και με την ύπαρξη οφθαλμικών ψευδαισθήσεων μέσα από τις χρωματικές εναλλαγές και το παιχνίδισμα του φωτός, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πορεία του Cruz!

Read More

And More