Pape Loft: Ο παλιός καθολικός ναός στο Τορόντο που έγινε ένα σύγχρονο μινιμαλιστικό loft

Pape Loft: Ο παλιός καθολικός ναός στο Τορόντο που έγινε ένα σύγχρονο μινιμαλιστικό loft | tlife.gr

Σπίτι… ναός! Όχι, δεν προσπαθώ να ειρωνευτώ, ούτε να υπερβάλω στους προσδιορισμούς μου! Πολύ απλά, έχουμε να κάνουμε με ένα εκπληκτικό σπίτι που στεγάζεται πλέον στο κτίριο όπου κάποτε υπήρξε ένας καθολικός ναός! Υπεύθυνη για αυτή την συγκλονιστική μετάβαση από ένα εκκλησιαστικό οικοδόμημα σε ένα μοναδικής αισθητικής loft είναι η σχεδιαστική ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου StudioAC, η οποία ανέλαβε την πραγματοποίηση του project! Το αποτέλεσμα είναι ένας απολύτως contemporary χώρος τριών επιπέδων στο Τορόντο που ονομάστηκε Pape Loft από την αντίστοιχη λέξη που χρησιμοποιούταν στην Σκωτία στα μέσα του 20ου αιώνα για την περιγραφή του καθολικού ιερέα.

Με δύο υπνοδωμάτια και open plan διάταξη σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως αρμόζει σε κάθε κατοικία που χαρακτηρίζεται ως loft, το πολυτελές σπίτι μετρά συνολικά 106 τ.μ. και διέπεται από τους κανόνες του σύγχρονου μινιμαλισμού! “Μας ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να τους βοηθήσουμε να τακτοποιήσουμε τον χώρο και κατά κάποιο τρόπο εναπόθεσαν τον τρόπο ζωής τους στα χέρια μας” λένε οι ιθύνοντες του αρχιτεκτονικού γραφείου και συνεχίζουν: “Ως μέρος του σχεδιασμού του loft, μιλήσαμε στους ενοίκους για μια περισσότερο μινιμαλιστική προσέγγιση της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων και των προσωπικών αντικειμένων τους. Ήταν ένα lifestyle που πραγματικά ταίριαζε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ωστόσο δεν γνώριζαν πώς να το κατακτήσουν”.

Ξεκινώντας την ανακατασκευή του χώρου, οι σχεδιαστές επικεντρώθηκαν στην δημιουργία του κεντρικού καθιστικού, το οποίο διαθέτει διπλάσιο ύψος από εκείνο του υπόλοιπου σπιτιού. Εκεί, λοιπόν, δημιούργησαν επίπεδα προς τα πάνω και προς τα κάτω με την βοήθεια ενός ξύλινου πλαισίου στο εσωτερικό μπαλκόνι των ορόφων, ώστε το σαλόνι να είναι ορατό από όλα τα σημεία του σπιτιού. Επιπλέον, στο ενδιάμεσο επίπεδο των κοινόχρηστων χώρων, η open plan διάταξη βοηθά την επικοινωνία μεταξύ του σαλονιού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση ελεύθερης ροής στην ατμόσφαιρα.

Οι σχεδόν “κρυφές” σκάλες, που περικλείονται από το ξύλινο κιγκλίδωμα, οδηγούν στο ισόγειο, αλλά και στον πρώτο όροφο του loft, όπου έχουν τοποθετηθεί αντίστοιχα τα δύο υπνοδωμάτια του σπιτιού. “Στους μικρούς χώρους επιχειρήσαμε να παρουσιάσουμε ένα εμβληματικό στοιχείο που λειτουργούσε ως κεντρικό χαρακτηριστικό του σπιτιού. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό των εσωτερικών χώρων και δημιουργεί την αίσθηση της οικειότητας ως ένα αξιομνημόνευτο στοιχείο που μπορεί να ιδωθεί από όλες τις οπτικές γωνίες της κατοικίας” εξηγούν οι σχεδιαστές για τα ανοιχτόχρωμα ξύλινα πλαίσια που έχουν τοποθετηθεί στις σκάλες και τα εσωτερικά μπαλκόνια του Pape Loft. Αυτό, λοιπόν, το προϋπάρχον στοιχείο του ναού είναι οι εξώστες.

READ more