PH House: Όταν η minimal πολυτέλεια συναντά τον compact σχεδιασμό κάτω από την ίδια… στέγη

PH House: Όταν η minimal πολυτέλεια συναντά τον compact σχεδιασμό κάτω από την ίδια… στέγη | tlife.gr

Τι αφήνει πίσω της μια καταστροφική φωτιά; Η ορθή απάντηση θα ήταν χαλάσματα, ωστόσο η σωστή επέμβαση μπορεί να κάνει το “θαύμα” και να αντιστρέψει τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκαλούνται. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του εμβληματικού PH House, της βίλας στην Κοπεγχάγη που κάποτε αποκαλούσε “σπίτι” ο αναγνωρισμένος Δανός αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και κριτικός τέχνης, Poul Henningsen! Το έργο της αναστήλωσης ανέλαβε το διάσημο γραφείο Norm Architects, που με σεβασμό στην ιστορική αξία του κτιρίου επενέβη για την αποκατάστασή του, αλλά και τη ριζική ανανέωση των αλλοιωμένων χώρων του! Το αποτέλεσμα είναι, πέρα από εξαιρετικά εντυπωσιακό, ένα δείγμα του ανώτερου contemporary design που συνδυάζει την πολυτέλεια των υφών με το μινιμαλιστικό αφαιρετισμό και τις compact φόρμες!

Η φωτιά που ξέσπασε στην επιβλητική βίλα το 2014 κατέστησε μεγάλο μέρος τους χώρου μη κατοικήσιμο, με αποτέλεσμα οι νέοι ιδιοκτήτες του να ζητήσουν την παρέμβαση του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου. Η σχεδιαστική ομάδα, με τη σειρά της, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα άνετο, οικογενειακό σπίτι με αναφορές στο αυθεντικό interior design του κτιρίου, ενσωματώνοντας στοιχεία όπως η ξύλινη επένδυση των τοίχων, τα καλογυαλισμένα παρκέ στα δάπεδα και τα χαμηλά παράθυρα. Ωστόσο, μιας και το κτίσμα είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά, οι αρχιτέκτονες αξιοποίησαν τη δυσοίωνη “ευκαιρία” για να μεταποιήσουν την κάτοψη του σπιτιού, διευρύνοντας το δεύτερο όροφο και διπλασιάζοντας την έκτασή του σε σχέση με το αρχικό μέγεθός του!

Κάπως έτσι, το όραμα του γραφείο, αλλά και η τελική μορφή της κατοικίας έχει προσαρμοστεί στα standards της σύγχρονης οικογένειας, με open plan διάταξη και μια απλή και ήσυχη χρωματική παλέτα να παρέχει το απαραίτητο neutral “σκηνικό” μέσα στο οποίο εγκαταστάθηκα τα πολυτελή και stylish έπιπλα! “Με μια καθαρή και μινιμαλιστική προσέγγιση, τα κλασικά στοιχεία του σπιτιού αποκαταστάθηκαν και συνδυάστηκαν κομψά με σύγχρονες λεπτομέρειες, δημιουργώντας ένα διαχρονικό interior και μια συνολικά ‘ζεστή’ αισθητική” εξηγεί η ομάδα του Norm Architects.

Όπως και ο επάνω όροφος, έτσι και το ισόγειο αναδιοργανώθηκε ώστε τα πολλά μικρά δωμάτια να σχηματίσουν έναν ενιαίο χώρο, με πολλαπλά παράθυρα που επιτρέπουν στο φυσικό φως να “λούζει” κάθε γωνιά του. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός του interior design βασίζεται στη χρήση δύο βασικών υλικών, της πέτρας και του ξύλου, με έμφαση στην “καπνιστή” βελανιδιά! “Τα σκούρο μεσαιωνικό ξύλο που χρησιμοποιήθηκε στα έπιπλα και οι minimal πλάκες μαρμάρου δημιουργούν πανέμορφες αντιθέσεις” λέει το studio και συνεχίζει: “Έτσι, έρχεται στην επιφάνεια μια καθαρή και διακριτική κομψότητα σε αντίθεση με τους κενούς, λευκούς τοίχους και τα σκούρα στοιχεία”.

Ως ένα μικρό φόρο τιμής στον κορυφαίο δημιουργό και πρώην ιδιοκτήτη της κατοικίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο από κοινού με τους νέους κατοίκους του αποφάσισαν να ενσωματώσουν στο interior design τα εμβληματικά φωτιστικά του Poul Henningsen. Όπως εξηγεί ο νέος ιδιοκτήτης της οικίας: “Το γεγονός πως το σπίτι ανήκε κάποτε στον Poul Henningsen δεν ήταν ο αρχικός λόγος για τον οποίο θέλησα να το αποκτήσω, αλλά όλως τυχαίως ήμουν ήδη συλλέκτης των φωτιστικών του για αρκετό καιρό, επομένως μπορεί κανείς να τα συναντήσει σε όλο το σπίτι”.

READ more