Πολυτελή σπίτια: Δες αυτό το υπέροχο πυργόσπιτο στη Μάνη!

Όπως ίσως θα ξέρεις, σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας είναι υποχρεωτικό να ακολουθείς το αρχιτεκτονικό ύφος της περιοχής ώστε να μην αλλοιώνεται και πραγματικά κάποιες πόλεις το έχουν πετύχει απόλυτα. Η Μάνη είναι μία από αυτές τις πόλεις που έχει διατηρήσει ακέραιο το χαρακτήρα της, με τα πυργόσπιτα να ξεπηδούν στους γκρεμούς και να θυμίζουν μεσαιωνικές εποχές.
Ένα τέτοιο μισογκρεμισμένο, πέτρινο πυργόσπιτο του 18ου αιώνα, με το όνομα “Μάινα”, στο παραδοσιακό χωριό Έξω Νύφι στην ανατολική Μάνη ανέλαβε το γραφείο της Έλενας Ζερβουδάκη (Z-level) να μεταμορφώσει σε σύγχρονη βίλα, διατηρώντας το αρχικό κτίριο.


Είναι αξιοσημείωτο ότι καθώς δεν υπήρχε καμία παροχή νερού, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, η ανακατασκευή έπρεπε να αναγκαστικά να είναι οικολογική και με βάση το βιοκλιματικό design ώστε το οίκημα είναι αύταρκες σε θέματα ενέργειας.


Το σπίτι είναι ενταγμένο στη φυσική κλίση του εδάφους και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Κάθε επίπεδο έχει ανεξάρτητη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο και στις αυλές.


Αυτός είναι ο μακρόστενος όγκος του κτιρίου που ανακατασκευάστηκε με βάση τις τοπικές αρχιτεκτονικές πρακτικές.


Χτιστοί πάγκοι, τσιμεντένιοι νιπτήρες, εσοχές με μαλτεζοπλακες, ξύλινα πατάρια και οντάδες, βράχοι που εισχωρούν στο σπίτι θυμίζουν την αρχέγονη την αδρή ιστορία της Μάνης.


Η πέτρα είναι εμφανής και στους εσωτερικούς χώρους


Μια πέτρινη αψίδα και μια ξύλινη σκάλα οδηγούν στο πάνω πάτωμα.


Το μπετόν και τα ακατέργαστα υλικά δίνουν στους χώρους μοναδική όψη.


Το χτιστό κρεβάτι στη σοφίτα εναρμονίζεται πλήρως με τις ανάγκες του οικήματος.


Ανάπαυση με θέα τη θάλασσα!

Είναι εντυπωσιακή η πλήρης μεταμόρφωση του παλιού πύργου σε σύγχρονη κατοικία!

Photos: Babis Louizidis

Read More

And More