Prospects Heights Townhouse: Το σύγχρονο σχεδιαστικό “θαύμα” στα θεμέλια ενός ιστορικού κτιρίου

Prospects Heights Townhouse: Το σύγχρονο σχεδιαστικό “θαύμα” στα θεμέλια ενός ιστορικού κτιρίου | tlife.gr

Μία ιστορική μονοκατοικία στην Νέα Υόρκη ανέλαβε να ανακαινίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Hatchet Design Build με έδρα το Brooklyn, προχωρώντας στην ολική… επαναφορά των εσωτερικών χώρων. Βοηθοί σε αυτή την ανανεωτική διαδικασία υπήρξαν το studio Coil + Drift για τα έπιπλα και τον φωτισμό, καθώς και το studio Cold Picnic για τις υφάνσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της εκτενούς διεργασίας και ανακατασκευής μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον εκθαμβωτικό! Και κάπως έτσι, το εμβληματικό κτίριο στην αριστοκρατική περιοχή Prospect Heights του Brooklyn, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, απέκτησε έναν πλήρως αναθεωρημένο χαρακτήρα, χωρίς όμως να απομακρύνεται ολοκληρωτικά από τις ευγενείς καταβολές του!

Πρώτο και κυριότερο βήμα του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να χωρίσει την μονοκατοικία σε δύο οικογενειακές κατοικίες και έπειτα να “απογυμνώσει” τους εσωτερικούς χώρους από τις υπάρχουσες. Και κάπως έτσι, οι αυθεντικές ξύλινες διακοσμήσεις στους τοίχους, το κάσωμα στα παράθυρα και τις πόρτες, οι ξύλινες διακοσμήσεις και οι σκάλες απομακρύνθηκαν, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και τροποποιήσεις στις υποδομές τους κτιρίου. Έπειτα, νέες προσθήκες βρήκαν την κατάλληλη θέση στον interior σχεδιασμό, ώστε να αντικαταστήσουν τις αρχοντικές διακοσμήσεις που αφαιρέθηκαν. Ανάμεσά τους, οι σκουρόχρωμες πόρτες από ξύλο καρυδιάς και τα περίτεχνα λευκά γύψινα διακοσμητικά γύρω από τα παράθυρα, τις πόρτες και τα τζάκια, που εκπέμπουν “ενέργεια” Αναγέννησης.

Έπειτα, αρκετές custom made ξύλινες επιφάνειες προστέθηκαν στους χώρους, όπως η ανοιχτόχρωμη σκάλα, ο εξοπλισμός της κουζίνας και οι αποθηκευτικοί χώροι στα μπάνια και τις γκαρνταρόμπες. Στόχος των τελευταίων αυτών προσθηκών ήταν η αλληλεπίδραση των διαφορετικών αισθητικών και χρονολογικών επιρροών, ώστε να αναδεικνύεται το “παιχνίδισμα” των ιστορικών με τα contemporary στοιχεία.

“Η ανακαίνιση αυτή ήταν μια άσκηση για εμάς στην στρατηγική αναστήλωση. Σκοπός μας ήταν να διατηρήσουμε τις πιο εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές ιστορικές λεπτομέρειες που δίνουν στο σπίτι τον αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα που έχει, ενώ ταυτόχρονα εισάγαμε τον σύγχρονο σχεδιασμό και τις υποδομές και τις ανέσεις που θα εξασφαλίσουν πως αυτός ο χαρακτήρας θα αντέξει για έναν ακόμη αιώνα” λέει ο επικεφαλής της αρχιτεκτονικής εταιρίας Hatchet Design Build, Zach Rockhill.

Όσο για το interior design που ανέλαβαν οι Coil + Drift και Cold Picnic, οι λευκοί τοίχοι και το ανοιχτόχρωμο ξύλινο πάτωμα αποτέλεσαν τον ιδανικό neutral καμβά για την χρήση πράσινων, ροζ και μπλε υφάνσεων ως την απαραίτητη χρωματική πινελιά στον χώρο, ενώ τα έπιπλα ποικίλουν σε στυλ, χρωματική τονικότητα και διαύγεια, με αρκετές vintage και μοντερνιστικές προσθήκες, ώστε να δοθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολύπλευρη αισθητική προσωπικότητα στο σύνολο.

READ more