Schoolhouse Apartment: Η διακριτική γοητεία της εκλεπτυσμένης νεοϋορκέζικης αισθητικής

Schoolhouse Apartment: Η διακριτική γοητεία της εκλεπτυσμένης νεοϋορκέζικης αισθητικής | tlife.gr

Πολυτέλεια. Πολυτελή σπίτια. Έχεις ποτέ σταθεί να αναρωτηθείς τι σημαίνει αυτό για ένα χώρο; Πού κρύβεται η ανώτερη αισθητική; Τι κάνει μια κατοικία elegant και chic; Μήπως είναι τα χρυσά υφάσματα; Μήπως το βελούδο, η γούνα, τα μέταλλα και τα κρύσταλλα; Μήπως τίποτα από όλα αυτά; Μήπως όλα αυτά; Ή μήπως, τελικά, το στυλ είναι εκείνο που χαρακτηρίζεται ως πολυτέλεια και όχι τα… χρυσοποίκιλτα στοιχεία; Με τη μορφή που έχει πλέον το σύγχρονο interior design, πολυτελές μπορεί να είναι και ένα αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού. Αρκεί να έχει κάτι να σου “πει”, έτσι δεν είναι; Και μέσα σε όλο αυτό το συλλογισμό μου, πρωταγωνιστεί ένα εκπληκτικό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, που μοιάζει να τα έχει κάνει όλα σωστά! Γιατί, αυτό το υπερπολυτελές σπίτι στη γειτονιά του Williamsburg είναι σχεδιασμένο από δύο αναγνωρισμένους interior designers και μάλιστα για… ιδιοκατοίκηση!

Πρόσεξέ με, δεν πρόκειται για κάποια σχεδιαστική καινοτομία, δεν θα δεις γυάλινα πατώματα, κεκλιμένες οροφές, φουτουριστικές λεπτομέρειες και γενικά κανένα είδος “αεροπλανικού” design! Και αυτό είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό του Schoolhouse Apartment! Όλη η μαγεία του κρύβεται στις αριστοκρατικές καταβολές του και στον ιστορικό χαρακτήρα του, μιας και πρόκειται για ένα από τα παλιότερα διατηρητέα κτίρια της αμερικανικής μητρόπολης! Οι ιδιοκτήτες του, Keren και Thomas Richter, ιδρυτές του design studio White Arrow, αποφάσισαν να επέμβουν κατασκευαστικά έως το σκελετό του σπιτιού, προκειμένου να του δώσουν αυτή την ξεχωριστή εικόνα! Αποτέλεσμα; Το πλίθινο διατηρητέο κτίριο που ανεγέρθη πριν από εκατοντάδες χρόνια, έχει μετατραπεί σε “ναό” του σύγχρονου design!

Το εκλεπτυσμένο διαμέρισμα έχει έκταση 186 τ.μ. και κάποτε αποτελούσε μέρος των εγκαταστάσεων του Long Island Business College, ενώ κατά τη δεκαετία του ’80, όταν η Νέα Υόρκη ήταν η “Μέκκα” των Τεχνών και ο απόλυτος χώρος ζυμώσεων της contemporary art, το κτίριο λειτούργησε ως loft που “φιλοξενούσε” νέους καλλιτέχνες. Σε αυτό τον ιστορικό, λοιπόν, “καμβά” πάτησαν οι δύο designers και αποφάσισαν να… ξεριζώσουν οποιαδήποτε νεωτεριστικά στοιχεία, τα οποία αντικατέστησαν με λεπτομέρειες εποχής, έχοντας ως στόχο να αναδείξουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του σπιτιού και να του δώσουν χαρακτήρα!

 

Μετατρέποντας ένα ωφελιμιστικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα σε glamorous κατοικία, οι δύο designers κατάφεραν να μετουσιώσουν στο χώρο όλες τις πολυτελείς αναφορές που του αρμόζουν, με τρόπο που να μην φαίνεται καθόλου επιτηδευμένος! Για αυτό και κομβικό σημείο αναφοράς στον εσωτερικό σχεδιασμό είναι ο εξωτικός φοίνικας που κοσμεί το κεντρικό σαλόνι, ενώ πλαισιώνεται από λευκούς καναπέδες, παστέλ ροζ πολυθρόνες και ένα μπλε γυάλινο coffee table που “ταράζει” τις ισορροπίες του κλασικισμού. Ένας διάχυτος και συνάμα διακριτικός μεσογειακός χαρακτήρας έχει υιοθετηθεί στο σπίτι, με το μπλε ως απόχρωση να εμφανίζεται συχνά, αλλά και το ξύλο να συμπληρώνει την εικόνα.

Οι πόρτες και τα παράθυρα έχουν υποστεί ολοκληρωτική επιμέλεια, με τους θόλους και τις καμάρες να δίνουν έμφαση στην ιστορική δομή του κτιρίου, ενώ τα ξύλινα πατώματα -συχνά βαμμένα μαύρα- εντείνουν τον κλασικό χαρακτήρα του. Μαροκινό στυλ και σύγχρονο design συναντιούνται στα μπάνια της κατοικίας, με το μάρμαρο και τα ραφιναρισμένα μέταλλα να “απογειώνουν την εικόνα τους, ενώ στα δύο υπνοδωμάτια έχουν χρησιμοποιηθεί εντελώς διαφορετικοί διακοσμητικοί τόνοι: η μεταλλική ταπετσαρία που κοσμεί τους τοίχους του ενός κλέβει την παράσταση, ενώ ο βαθύς πετρόλ χρωματισμός που κυριαρχεί στο δεύτερο δίνει την απαραίτητη αισθητική ηρεμία!

Η τραπεζαρία “αγκαλιάζει” σχεδιαστικά τον Bauhaus λειτουργισμό, με το oversized αρχιτεκτονικό φωτιστικό να είναι κυρίαρχο σε έναν minimal αφαιρετικό χώρο, ενώ η stylish κουζίνα υιοθετεί τη λευκή απόχρωση σε συνδυασμό με το λευκό μάρμαρο, το herringbone ξύλινο πάτωμα και τις μπρούτζινες μεταλλικές λεπτομέρειες!

READ more