Seaside Abode: Η εντυπωσιακή μονοκατοικία που “αιχμαλωτίζει” τη φύση στο σχεδιασμό της

Ένα σπίτι που καταφέρνει να “αιχμαλωτίσει” στο εσωτερικό του όλη τη μαγεία που κρύβεται στον περιβάλλοντα χώρο του! Αυτή είναι, μέσα σε άκρες, η ιστορία πίσω από το Seaside Abode, μία από τις πρόσφατες δουλειές του εκπληκτικού δανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου, Norm Architects. Διότι αυτή η υπεροπολυτελής μονοκατοικία στο North Zealand, μία περιοχή της Δανίας που φημίζεται για τις γραφικές λίμνες της, τις αμμώδεις παραλίες και τα μυστηριώδη δάση, έχει καταφέρει να ενσωματώσει όλα τα στοιχεία του φυσικού τοπίου που απλώνεται γύρω της στο interior και exterior design της! Άλλωστε, αυτή υπήρξε και η αρχική επιθυμία των ιδιοκτητών, που αιτήθηκαν στους σχεδιαστές της Norm να δημιουργήσουν ένα σπίτι το οποίο να “αντικατοπτρίζει τη λιτή ομορφιά των πραγμάτων που σχετίζονται με τη φύση”, με έμφαση στην κατασκευή χώρων που είναι πλούσιοι και λειτουργικοί.

Κάπως έτσι, η αρχιτεκτονική ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στους τοίχους την απόχρωση της άμμου, αλλά και στα έπιπλα μια γήινη χρωματική παλέτα, ώστε να σχετίζεται άμεσα με τα κυριότερα φυσικά στοιχεία της περιοχής, που δεν είναι άλλα από την παραλιακή τοπογραφία του Βορρά.

“Η προϋπάρχουσα αρχιτεκτονική δομή είχε αντέξει καλά στο χρόνο, παρέμενε λειτουργική και αρμονική. Γι’ αυτό και το project κινήθησε σε συνθήκες ανακαίνισης, αλλά ήρθε αντιμέτωπο και με τη μεγάλη πρόκληση να ενταχθεί σε αυτό η άγρια φύση με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο” εξηγεί η interior architect του γραφείου, Laura Bilde.

Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, οι σχεδιαστές αποφάσισαν να περιοριστούν σε ένα συγκεκριμένο χρωματικό φάσμα, το οποίο φέρνει στο μυαλό τα κύματα της θάλασσας και την κατάφυτη όχθη που είναι ορατά από τις πελώριες τζαμαρίες στο ισόγειο της μονοκατοικίας. Επιπλέον, το σκουρόχρωμο ξύλο, που καλύπτει αρκετές επιφάνειες της κουζίνας και επενδύει τον κεντρικό τοίχο του σαλονιού, έχει ως στόχο να μιμηθεί το χρώμα του χώματος. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, επιχειρεί να προσομοιάσει στον άγριο χαρακτήρα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

“Χρησιμοποιώντας φυσικά και ‘πλούσια’ υλικά, το σπίτι δίνει την αίσθηση πως βρίσκεται στη φύση, παρά το γεγονός πως είναι ένας εσωτερικός χώρος” λέει η Norm Architects. Γι’ αυτό και η διακόσμηση έχει διατηρηθεί στο minimum των αντικειμένων και των επίπλων που θα μπορούσαν να την πλαισιώνουν. Ο χώρος κοσμείται από ογκώδεις ξύλινους πάγκους, υφασμάτινα κρεμαστά διακοσμητικά και έργα τέχνης που οι ιδιοκτήτες έχουν συλλέξει στα ταξίδια τους.

Read More

And More