Το σπίτι του “φωτός”: Μια κατοικία που φωτίζεται από κάθε γωνιά του κτιρίου

Πώς μπορεί ένα σπίτι να μοιάζει φτιαγμένο από… φως; Να, μια ερώτηση που ούτως ή άλλως φαίνεται πως θα είναι αιωνίως αναπάντητη ως “αποκλίνουσα” από την πραγματικότητα. Το ερώτημα, όμως, γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, όταν το σπίτι βρίσκεται στην πολυπληθή και “μουντή” Σανγκάη! Σε ένα παραδοσιακού ρυθμού κτίριο της κινεζικής πόλης, το καινοτόμο αρχιτεκτονικό γραφείο RIGI design αποφάσισε να επέμβει με δραστικό τρόπο για να δώσει ξανά “ζωή” σε ένα πολυκαιρισμένο και αρκετά παρατημένο σπίτι του 1947!

Εξαιτίας της παλιάς κατασκευής και της ιδιαίτερης κατατομής της, η κατοικία ήταν αρχικά ιδιαιτέρως σκοτεινή και… ανήλιαγη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως έφτανε σε βάθος 15 μέτρων υπό του εδάφους! Η σχεδιαστική ομάδα, όμως, αποφάσισε να κρατήσει μονάχα τα βασικά στοιχεία του αρχικού σκελετού και με εκτενείς παρεμβάσεις να δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο σπίτι! Η τριώροφη κατοικία που ανήκει σε μια οικογένεια με παιδιά, μετατράπηκε έτσι σε ένα “ναό” του φωτός, εκμεταλλευόμενη τα πολλαπλά ανοίγματα, αλλά και τα μοναδικά σχεδιαστικά στοιχεία που προσαρτήθηκαν στο κτίριο!

Κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους “στήθηκε” το design είναι η μεταλλική σκάλα που ενώνει τα τρία επίπεδα, αλλά και το το αίθριο που βρίσκεται στην κορυφή του και αφήνει το φυσικό φως να διαχέεται σε όλους τους χώρους. Επιπλέον, στον πρώτο όροφο του σπιτιού έχει δημιουργηθεί μια ημι-υπαίθρια βεράντα, η οποία λειτουργεί καταλυτικά στην αίσθηση πως ο εσωτερικός χώρος ενώνεται με τον εξωτερικό! Την ίδια στιγμή, φυτά εσωτερικού χώρου έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία της κατοικίας, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη φωτεινότητα του σπιτιού, ενώ το πιο πρωτωοποριακά στοιχεία της διακόσμησης είναι ο τοίχος “life board” που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του σαλονιού και ο οποίος μπορεί να διακοσμηθεί ανάλογα με το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται η οικογένεια!

 

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις πώς ανακαινίστηκε το σπίτι στη Σανγκάη για να μετατραπεί σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του minimal contemporary design!

Το σαλόνι και η κουζίνα επικοινωνούν μέσω της open plan διάταξης, ενώ το φυσικό ξύλο κυριαρχεί στο interior design τους.

Ο τοίχος “life board” που μπορεί να αλλάζει μορφή ανάλογα με τη διάθεση και τη φάση ζωής των ενοίκων είναι το statement piece της κατοικίας.

Το σαλόνι βρίσκεται σε άμεση επαφή με την ημι-υπαίθρια βεράντα της κατοικίας, αποκτώντας φωτεινή και minimal όψη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου εντείνουν τη συνέχεια εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.

Το family room του σπιτιού είναι φτιαγμένο για τις ιδιωτικές στιγμές ψυχαγωγίας της οικογένειας.

Το master υπνοδωμάτιο υπακούει στους κανόνες του minimal ασιατικού design, με τη γεωμετρική οροφή να “κλέβει” την παράσταση.

Στο μπάνιο της οικογένειας δεσπόζει το λευκό μάρμαρο και το έγχρωμο μέταλλο που δίνει έμφαση στο σκανδιναβικό χαρακτήρα του σπιτιού.

Εξωτερική άποψη της κατοικίας από τη βεράντα.

Read More

And More