The Pool House: Το “πλωτό” αρχιτεκτονικό διαμάντι του Σίδνεϊ που στεγάζεται σε μια αγροικία του 1910

Τι έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς για ένα pool house; Κατά πάσα πιθανότητα έχεις συνδυάσει κι εσύ τον όρο με εκείνο το μικρό ξύλινο σπιτάκι που βρίσκεται στον κήπο με την πισίνα και είτε χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος και “βοηθά” το εξωτερικό μπάρμπεκιου, είτε χρησιμεύει ως ξενώνας. Πάντα μιλώντας για σπίτια του αντίστοιχου μεγέθους και… χλιδής! Έλα, όμως, που το The Pool House δεν ανήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Ή πιο συγκεκριμένα, είναι μια κατηγορία από μόνο του! Διότι το αρχιτεκτονικό “διαμάντι” που ακούει στο όνομα Pool House είναι (μέσα σε άκρες) ακριβώς αυτό που δηλώνει: ένα σπίτι πισίνας! Και εξηγούμαι: πρόκειται για το μοναδικό και άκρως εντυπωσιακό οίκημα που περιβάλλεται από την πισίνα του! Φοβερό; Και όμως, αυτό είναι μόνο η αρχή, γιατί το project του αρχιτεκτονικού γραφείου Luigi Rosselli Architects είναι στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα!

Χτισμένο στη βάση και χρησιμοποιώντας τμήμα της παλιάς αγροικίας του 1910 που βρίσκεται στην περιοχή South Wales του Σίδνεϊ, το “πλωτό” σπίτι συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο την αισθητική του προϋπάρχοντος κτίσματος με τις εξελιγμένες και υπερσύγχρονες προσθήκες που εντάχθηκαν στο νέο πλαίσιο. Με γεωμετρικές καμπύλες που κόβουν την ανάσα και έναν σχεδιασμό deck on deck που εντυπωσιάζει, το The Pool House θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επιτομή του contemporary design, αφού μέσα από την ένωση παλιού και νέου καταφέρνει να δώσει ένα από τα πιο φινετσάτα και κομψά αποτελέσματα. Η χαρακτηριστική πλίνθινη εξοχική κατοικία που βρισκόταν στην έκταση αποτελούταν από έναν ενιαίο όροφο, στον οποίο πλέον έχει προστεθεί μια σύγχρονη επέκταση που περιτριγυρίζεται κυριολεκτικά από την πισίνα, αλλά και ένα δεύτερο όροφο ο οποίος περιλαμβάνει τα ιδιωτικά δωμάτια των ενοίκων.

Και ενώ μπορεί το στοιχείο που “απογειώνει” την αισθητική του The Pool House να είναι η άμεση πρόσβαση στην πισίνα που έχει κανείς από το… σαλόνι, αφού ανοίγοντας την μπαλκονόπορτα μπορεί με ένα απλό αλματάκι να βρεθεί στα τιρκουάζ δροσερά νερά, ωστόσο τόσο ο εξωτερικός, όσο και ο εσωτερικός σχεδιασμός της μονοκατοικίας επιβεβαιώνουν την αισθητική ανωτερότητά του! Μάλιστα, το interior design ακολουθεί τη βικτωριανή αρχιτεκτονική γραμμή που προϋπήρχε στο χώρο, την οποία χρησιμοποιεί για να εξελίξει μέσα από τα διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στο σχεδιαστικό παρόν! Οι περίτεχνες γύψινες οροφές συνδυάζονται με contemporary pendant φωτισμό, τα ξύλινα πατώματα συνοδεύονται από μαροκινά patterned tiles, η εσωτερική γεωμετρία των χώρων “διακόπτεται” από την (breathtaking) ελλειπτική σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο και οι έντονες χρωματικές πινελιές σε έπιπλα και κιλίμια “σετάρονται” με την κατάλευκη μονοχρωμία των τοίχων και τη σκουρόχρωμη futuristic ξύλινη επένδυση της open plan κουζίνας.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να πάρεις μια γεύση από το The Pool House και να ταξιδέψεις σε κλίμα… τροπικό!

Η πρόσοψη της παλιάς πλίνθινης αγροικίας του 1910 που ανσωματώθηκε στο σημερινό The Pool House.

Η άμεση πρόσβαση στην πισίνα από το εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και ο μοναδικός σχεδιασμός του είναι η επιτομή του σύγχρονου design.

Το deck της πισίνας και η συνέχεια του κήπου χρησιμοποιούν το στοιχείο του flow, όπως και ολόκληρο το κτίσμα.

Το εσωτερικό lounge του σπιτιού συνδυάζει τα pop χαρακτηριστικά με τα βικτωριανά ανάγλυφα σε τοίχους και οροφή με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η θέα στην πισίνα από το lounge χαλάρωσης πλάι στο τζάκι.

Η σκανδιναβική τραπεζαρία της μονοκατοικίας βρίσκεται σε απόσταση… αναπνοής από την πισίνα.

Η ελλειπτική σκάλα που οδηγεί στο δεύτερο όροφο “διακόπτει” ευχάριστα τη γεωμετρική κατανομή του σπιτιού.

Το κεντρικό καθιστικό με την τραπεζαρία “στεγάζονται” στο open plan ισόγειο και έχουν άμεση… επικοινωνία με την πισίνα.

Η ρετροφουτουριστική “ανοιχτή” κουζίνα της πολυτελούς κατοικίας συνδυάζει το σουηδικό και το δανέζικο ξύλο σε ένα λευκό περιβάλλον.

Λεπτομέρεια από το μπάνιο του σπιτιού, όπου οι moody χρωματισμοί συνδυάζονται με πράσινο μαροκινό πλακάκι, χάλκινα στοιχεία και λευκά είδη υγιεινής.

Read More

And More