Whitworth Locke: Το νέο ξενοδοχείο του Manchester που “κλέβει” τις εντυπώσεις με τον stylish σχεδιασμό του

Whitworth Locke: Το νέο ξενοδοχείο του Manchester που “κλέβει” τις εντυπώσεις με τον stylish σχεδιασμό του | tlife.gr

Ένα εντυπωσιακό, πολυτελές και εξαιρετικά stylish κατάλυμα άνοιξε τις πόρτες του στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας, καταφέρνοντας να τραβήξει τα βλέμματα όλου του κόσμου, χάρη στην εκλεπτυσμένη αισθητική και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του! Ο λόγος για το Whitworth Locke hotel που κατασκεύασε το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Grzywinski + Pons στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου επεξεργασίας βαμβακιού που χρονολογούνται από το 1800. Το εκθαμβωτικό ξενοδοχείο αποτελείται από τρία διαφορετικά κτίρια που χρησιμοποιούνταν για την υφασματοποιΐα και βρίσκεται πλάι στον ποταμό Rochdale Canal. Μάλιστα, η αρχιτεκτονική ομάδα εμπνεύστηκε από βιομηχανικά posters του 19ου αιώνα, αλλά και από τον μονίμως νεφελώδη ουρανό της περιοχής για να καταλήξουν στην τωρινή εικόνα του εκπληκτικού ξενοδοχείου.

Τα τρία κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος, στα οποία στεγάζεται πλέον το Whitworth Locke hotel, ονομάζονται Central House, Dominion House και Johnson House και σήμερα φιλοξενούν 160 δωμάτια και σουίτες, έναν εργασιακό χώρο τύπου co-working, ένα μπαρ και το cafe του ξενοδοχείου. “Αυτή η δουλειά έχει μεγάλη σημασία για εμάς, καθώς οι πανέμορφες αποθήκες υφασμάτων και το showroom που βρίσκονται εκεί, μας θυμίζουν πολύ έντονα τα πρώιμα έργα μας, όταν σχεδιάζαμε τροποποιήσεις σε λιθόκτιστα κτίρια του 19ου αιώνα στην πατρίδα μας, την Νέα Υόρκη. Οι όγκοι, τα υλικά, οι υφές και η ποιότητα του φωτός που συναντήσαμε εδώ μας έκαναν να νιώσουμε λιγάκι ‘σαν στο σπίτι μας’” εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου Grzywinski + Pons.

Πρώτο μέλημα της ομάδας που ανέλαβε την μετατροπή ήταν να εξαφανίσει όλες τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κτίρια κατά την δεκαετία του ’80, ώστε να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο έντονη την βιομηχανική μορφή των χώρων. Έπειτα, προχώρησε στην αναπαλαίωση των κεντρικών αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτίσματος, όπως το γυάλινο αίθριο που προηγουμένως χρησιμοποιούταν ως μια απλή και λειτουργική σύνδεση ανάμεσα στα κτίρια. Πλέον, αυτή η περιοχή του ξενοδοχείου περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό αλλά απλό μεταλλικό σκελετό, που προσφέρει θέα στον ουρανό, αλλά και φως στους εσωτερικούς χώρους. Εκεί τοποθετήθηκε και το pop-up bar, The Conservatory, με έντονο το στοιχείο της βλάστησης στο interior design, καθώς και την κίτρινη απόχρωση να “κλέβει” τις εντυπώσεις.

Όσο για τις υπόλοιπες σχεδιαστικές επιλογές, το αρχιτεκτονικό studio επέλεξε να διατηρήσει μεγάλο μέρος των πλίθινων τοίχων ακέραιο, ώστε να λειτουργούν ως “φάροι” στην κληρονομιά του χώρου, ενώ άλλα τμήματα επενδύθηκαν με ταπετσαρίες tropical χαρακτήρα και τέλος ορισμένα τμήματα χρωματίστηκαν στην παλέτα του γκρι για να συνδέονται με την αίσθηση του βροχερού κλίματος του Manchester.

Τέλος, στα δωμάτια και τις σουίτες του ξενοδοχείου επιλέχθηκαν περισσότερο έντονες αποχρώσεις, ώστε να επιτευχθεί το δίπτυχο της ζωντάνιας και της χαλάρωσης, που όλοι αποζητούμε σε ένα κατάλυμα. Έτσι, οι τοίχοι έχουν βαφτεί σε μια ζωηρή απόχρωση του σομόν, ενώ τα έπιπλα έχουν επενδυθεί με πράσινη ταπετσαρία!

READ more