Ο interior designer, Ευάγγελος Μιχέλης, γράφει για τις διακοσμητικές τάσεις που πρέπει να γνωρίζεις

“Μου αρέσει να δημιουργώ αισθητική και όχι να την αναπαράγω”. Αυτό είναι το μότο του interior designer, Ευάγγελου Μιχέλη. Διακοσμητής, καλλιτέχνης, άνθρωπος της αισθητικής και της όμορφης εικόνας που εκφράζει τον ψυχισμό  και την προσωπικότητά μας, γράφει σήμερα για τις τάσεις στη διακόσμηση, που απλά θα σου δώσουν τις κατευθύνσεις. Τα υπόλοιπα προτείνει να αφήσεις το προσωπικό σου γούστο και ύφος να τα κάνει. Ο λόγος σε εκείνον…

Ένα από τα αγαπημένα μου επαγγελματικά ταξίδια στην αρχή κάθε χρονιάς είναι η επίσκεψή μου στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, όπου έχω τη χαρά να επισκέπτομαι δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις που αφορούν τη διακόσμηση. Η μια είναι η PARIS DECO OFF και η άλλη, η MAISON ET OBJECT.

Η PARIS DECO OFF γίνεται κάθε χρόνο στο κέντρο του Παρισιού όπου παρουσιάζονται νέες συλλογές (υφασμάτων επίπλωσης, κουρτινών, ταπετσαριών τοίχου κ.λπ.) στα κεντρικά καταστήματα των εταιρειών ή σε POP UP STORES. Η δράση εξελίσσεται σε δύο γειτονιές, στο 9ο διαμέρισμα, στη Rue du Mail και στη Saint Germain, ενώ η MAISON ET OBJECT λαμβάνει χώρα σε εκθεσιακό χώρο έξω από το κέντρο του Παρισιού και περιλαμβάνει έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, φωτισμό, εποχιακά είδη, νέους σχεδιαστές και όλα όσα αφορούν στη διακόσμηση και το design.

 

*Στα πλαίσια της PARIS DECO OFF προσκλήθηκα να παρακολουθήσω την παρουσίαση των νέων συλλογών του ομίλου PIERRE FREY σε ένα ιστορικό κτίριο στην Place de la Concorde, στο Automobile club de France. Εκεί, ο Patrick Frey παρουσίασε τις νέες συλλογές για το 2020 των εταιρειών PIERRE FREY -με έμπνευση ιστορικά αρχεία από Μικρά Ασία και Μέση Ανατολή, και FADINI BORGHI -με έμπνευση τις Maharani, τις γυναίκες των μαχαραγιάδων. Μια φρέσκια προσέγγιση σε ένα τόσο δύσκολο θέμα, που δίνει αφορμή στους διακοσμητές και στους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία με σύγχρονο τρόπο.

Υφάσματα με μεταλλικές κλωστές σε χρυσό, ασημί ή μπρούντζινο χρώμα, από άγριο λινό, μαλλί ή μετάξι, και έμπνευση από μοτίβα χαλιών του 18ου αιώνα, καφτάνια ή κήπους με άγρια ζώα, αναμειγνύοντας σχέδια με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘50, με τρόπο ώστε μυστηριωδώς να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους.

Την τιμητική της είχε η ξεχωριστή συλλογή πανοραμικών ταπετσαριών τοίχου ποικίλης θεματολογίας, που παρέχει στους ειδικούς την ευχέρεια να δώσουν την αίσθηση της τοιχογραφίας, μια τάση που βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

 

 

*Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκε η καινούρια συλλογή της εταιρείας ELITIS. Επενδύσεις τοίχων από φυσικά υλικά φτιαγμένα στο χέρι με φίλντισι, πεπιεσμένα χαρτιά, ψάθες, φύλλα από κακαόδεντρο κ.λπ., ταπετσαρίες που μιμούνται φυσικά υλικά ή με έμπνευση από τα ‘60s -μια δεκαετία όπου, σε αντίθεση με την περίοδο που διανύουμε, η ανθρωπότητα ζούσε πιο ευτυχισμένες στιγμές.

Η διάθεση αυτή είχε επηρεάσει και την χρωματική παλέτα της εποχής, που φέτος η εταιρεία την προσφέρει σε μια καινούρια εκδοχή. Σε αυτήν βλέπουμε έντονες χρωματικές αντιθέσεις, συνδυασμούς θερμών, ψυχρών και γήινων τόνων σε αρμονικό διάλογο μεταξύ τους, ενώ το θερμό πορτοκαλί που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη έχει την τιμητική του.

Υφάσματα στην ίδια φιλοσοφία και μια καινούρια συλλογή με έμπνευση από τον αρχαίο πολιτισμό της Αιγύπτου έρχονται να συμπληρώσουν το σύνολο της παρουσίασης για το 2020. Άλλωστε, οι μεσογειακοί πολιτισμοί αποτελούν πάγιο σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής ομάδας της συγκεκριμένης εταιρείας.

 

*Ξεχωριστή πρόταση αποτελούν οι συλλογές της εταιρείας JIM THOMPSON. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ταϋλάνδη και φημίζεται για το μετάξι της, αφού εκτρέφει μεταξοσκώληκες και διαθέτει καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής, μέχρι και αργαλειούς που υφαίνουν τα υφάσματα στο χέρι.

Οι φετινές συλλογές έχουν επιρροές από ασιατικά βασίλεια που δεν υπάρχουν πια, τροπικά νησιά ή την εποχή της Art Deco σε μια εκ νέου ερμηνεία για μοντέρνους εσωτερικούς χώρους.

Αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι η ασιατική κουλτούρα της στην έκφραση των συλλογών της.

Κεντημένα υφάσματα με έντονες γεωμετρίες, τροπικά φυλλώματα σε μετάξι, παραδοσιακά ασιατικά σχέδια, ιδιαίτερη χρωματική παλέτα προσφέρουν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία μοναδικών διακοσμητικών συνθέσεων.

 

Οι τάσεις με μια ματιά
Προσωπικά, θεωρώ ότι όπως συμβαίνει με τη μόδα, έτσι και στη διακόσμηση, οι τάσεις αποτελούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές και όχι αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε χωρίς παρεκκλίσεις. Αντίθετα, οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες, το προσωπικό στιλ και το budget του εκάστοτε πελάτη -αρχή που ακολουθώ σε κάθε μου project προκειμένου να δημιουργήσω μια καινούρια αισθητική προσέγγιση σύμφωνα με τα θέλω των πελατών.

Έτσι, φέτος ξεχώρισα τα εξής διακοσμητικά trends, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για τον δικό σας χώρο:
-Ethnic blend: Η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από ένα ενδιαφέρον και άκρως εμπνευσμένο mix & match. Σκεφτείτε ξεχωριστά υφάσματα, πλούσιες αποχρώσεις, όπως πορφυρό ή σμαραγδί, και χρυσοποίκιλτα κεντήματα που μας ταξιδεύουν…

-Tropical heat: Φυσικά υλικά, τροπικά prints και χρώματα που θυμίζουν ζούγκλα. Μια τάση που μπλέκει αρμονικά την ανάγκη για βιώσιμη, “πράσινη” διακόσμηση με ένα μοντέρνο αποτέλεσμα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

-Colorama: Ξεχάστε τους μπεζ και λευκούς μίνιμαλ τόνους. Παστέλ, ροζ, πορτοκαλί και ώχρες, μπλε και πράσινα, φιστικί και απαλό κίτρινο κυριαρχούν, καθώς το παρελθόν έρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια πλούσια παλέτα που καταφέρνει να συγκεράσει την ‘50s και ‘60s vintage αισθητική με μια σύγχρονη προσέγγιση.

 

Evangelos Michelis
v.michelis
Artist – Interior designer

Read More

And More