Ισορροπία, ενότητα, ρυθμός, αντίθεση, κλίμακα και αναλογία, έμφαση και λεπτομέρειες. Αυτές είναι οι 7 αρχές της εσωτερικής διακόσμησης που κάνουν το “ωραίο” σπίτι να ξεχωρίζει από το “εντάξει”. Δεν είναι μυστικά για επαγγελματίες, ούτε θεωρίες για όσους έχουν απεριόριστο budget. Είναι απλοί κανόνες που μπορείς να εφαρμόσεις με ό,τι έχεις ήδη – ή με μικρές, στοχευμένες προσθήκες. Αν θες να φτιάξεις έναν χώρο που να έχει στυλ, να σου φτιάχνει τη διάθεση και να λέει κάτι για εσένα χωρίς λόγια, τότε ξεκίνα από εδώ.
1. Ισορροπία – Όταν όλα βρίσκουν τη θέση τους
Η ισορροπία δε σημαίνει πως όλα πρέπει να είναι ίσα κι όμοια, αλλά να δείχνουν και να «αισθάνονται» αρμονικά. Αν είσαι φαν της τάξης, τότε η συμμετρική ισορροπία σου ταιριάζει: δύο ίδια φωτιστικά, δύο καναπέδες αντικριστά, απόλυτη οργάνωση. Αν πάλι θες κάτι πιο χαλαρό, η ασύμμετρη προσέγγιση είναι ιδανική: δύο διαφορετικές πολυθρόνες που όμως “ζυγίζουν” το ίδιο. Και για πιο δημιουργικούς, υπάρχει η ακτινωτή ισορροπία — όλα γύρω από ένα σημείο αναφοράς, όπως ένα τζάκι ή ένα τραπέζι. Το σημαντικό είναι να νιώθεις ότι ο χώρος στέκεται σωστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Ενότητα – Όταν κάθε δωμάτιο μιλάει την ίδια γλώσσα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shelby Bourne Photography (@shelbybournephoto)
Η ενότητα δεν αφορά την ομοιομορφία, αλλά την αίσθηση ότι όλα ανήκουν στο ίδιο σύνολο. Είναι αυτή η σιωπηλή σύνδεση ανάμεσα στους χώρους, που κάνει το σπίτι σου να δείχνει ολοκληρωμένο και όχι σαν συλλογή από άσχετες ιδέες. Μπορείς να την πετύχεις με κοινές παλέτες χρωμάτων, υλικά που επαναλαμβάνονται ή σχήματα που «επανέρχονται» με διαφορετικούς τρόπους. Δε σημαίνει πως όλα πρέπει να είναι ίδια, σημαίνει πως πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους. Το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα δε χρειάζεται να διακοσμούνται με τον ίδιο τρόπο, αλλά καλό είναι να δείχνουν σαν να ανήκουν στο ίδιο σπίτι, στην ίδια ιστορία, στον ίδιο άνθρωπο: εσένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Ρυθμός – Όταν ο χώρος έχει ροή και συνέχεια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shelby Bourne Photography (@shelbybournephoto)
Ο ρυθμός προκύπτει από την επανάληψη – και όχι, δεν είναι βαρετή. Επαναλαμβάνοντας ένα χρώμα, ένα υλικό ή ένα σχήμα, δημιουργείς ροή. Αν έχεις χρυσές λεπτομέρειες στην κουζίνα, βάλε κι ένα χρυσό πόμολο στο μπάνιο. Αν έχεις ξύλο στο τραπέζι φαγητού, φρόντισε να το «συνοδέψεις» και με κάτι ξύλινο στην είσοδο. Ο ρυθμός κάνει τον χώρο να ανασαίνει, και το μάτι να μη βαριέται ποτέ.
4. Αντίθεση – Το κόλπο για να μη μοιάζουν όλα “σωστά αλλά βαρετά”
Η αντίθεση είναι ο λόγος που ένας χώρος σε τραβάει. Μπορεί να είναι σε χρώμα – μαύρο με λευκό, σκούρο μπλε με ροζ. Μπορεί να είναι σε υφή – βελούδο με μέταλλο, λινό με ξύλο. Ή παλιό με καινούριο. Το θέμα είναι να μη φοβηθείς το “αντίθετο”. Χωρίς αντίθεση, όλα μοιάζουν επίπεδα. Με αντίθεση, το σπίτι αποκτά ρυθμό, βάθος και χαρακτήρα. Δε χρειάζεται να το παρακάνεις, αρκεί μία πινελιά για να δώσει ένταση.
5. Κλίμακα & Αναλογία – Όταν κάθε αντικείμενο ξέρει πού ανήκει
Έχεις δει εκείνους τους χώρους που μοιάζουν να στραγγίχτηκαν ή να πνίγηκαν; Αυτό είναι έλλειψη κλίμακας και αναλογίας. Η κλίμακα αφορά το μέγεθος του κάθε αντικειμένου σε σχέση με τον χώρο. Η αναλογία είναι το πόσο καλά ταιριάζει με τα υπόλοιπα. Ένα τεράστιο τραπέζι δίπλα σε μικρά σκαμπό δείχνει αμήχανο. Φρόντισε όλα τα αντικείμενα να “συνομιλούν” σε μέγεθος. Μην πιέζεις έπιπλα να χωρέσουν κάπου που δεν τους πάει.
6. Έμφαση – Το “κοίτα εδώ” που χρειάζεται κάθε δωμάτιο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jessica Brydson (@jessicabrydsonphotography)
Κάθε δωμάτιο χρειάζεται έναν πρωταγωνιστή. Κάτι που θα τραβάει το βλέμμα με την είσοδο. Αυτό μπορεί να είναι ένας εντυπωσιακός πίνακας, ένας τοίχος με χρώμα ή γιατί όχι, ένα statement φωτιστικό που θα κλέψει την παράσταση. Το υπόλοιπο δωμάτιο πρέπει να το πλαισιώνει, όχι να το ανταγωνίζεται. Η έμφαση είναι αυτή που δίνει στον χώρο προσωπικότητα και κατεύθυνση. Αν τα έχεις όλα ίσα, το βλέμμα δε ξέρει πού να σταθεί – και τελικά… δε στέκεται πουθενά.
7. Λεπτομέρειες – Τα μικρά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jessica Brydson (@jessicabrydsonphotography)
Αν οι λεπτομέρειες σου φαίνονται μικρές, μάλλον δεν έχεις δει πόση διαφορά κάνει ένα σωστό πόμολο ή ένα καλά διαλεγμένο διακοσμητικό. Είναι αυτά που δείχνουν ότι κάποιος έχει σκεφτεί, έχει φροντίσει, έχει αγαπήσει τον χώρο. Δε λέω να αγχωθείς για κάθε γωνία, αλλά δώσε σημασία εκεί που μπορείς: στα υφάσματα, στα φωτιστικά, στις υφές, στις μικρές εκπλήξεις που θα ανακαλύψει όποιος μπει στο σπίτι σου.
Τώρα που ξέρεις τις 7 αρχές της διακόσμησης, έχεις στα χέρια σου τα εργαλεία για να φτιάξεις έναν χώρο που δεν είναι απλώς «ωραίος» αλλά δικός σου. Δε χρειάζεται τελειότητα. Χρειάζεται πρόθεση. Το σπίτι είναι το σκηνικό της ζωής σου, κι εσύ ο πρωταγωνιστής. Δώσ’ του φροντίδα, συναίσθημα και λίγη φαντασία. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ