Η διακόσμηση έχει γεμίσει με λέξεις που αλλάζουν κάθε σεζόν. Japandi, biophilic, dopamine décor. Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται κι ένα νέο trend που υπόσχεται να μεταμορφώσει το σπίτι σου. Αλλά ξέρεις κάτι; Δεν είναι όλα για όλους. Ούτε όλα καινούρια σημαίνει και καλύτερα. Υπάρχουν τεχνικές που εφαρμόζονται δεκαετίες τώρα και ακόμα κάνουν τη διαφορά. Όχι γιατί είναι παλιομοδίτικες, αλλά γιατί είναι έξυπνες, πρακτικές και γεμάτες χαρακτήρα. Κι αν θέλεις έναν χώρο που να μιλάει για σένα χωρίς να χρειάζεται κάθε τόσο να τον ανανεώνεις για να “ταιριάζει”, τότε αυτές οι διαχρονικές επιλογές αξίζουν την προσοχή σου. Μπορεί να σου φανούν οικείες, αλλά εδώ θα τις δεις με νέα ματιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χώροι με χαρακτήρα αντί για ενιαίες λύσεις
Τα τελευταία χρόνια όλοι ήθελαν ανοιχτούς χώρους. Να φαίνεται μεγάλο το σπίτι, να συνδέεται η κουζίνα με το σαλόνι και το σαλόνι με τη βεράντα. Αλλά ξέρεις κάτι; Οι μικροί, ξεχωριστοί χώροι έχουν άλλη μαγεία. Δημιουργούν ατμόσφαιρα, προσφέρουν ιδιωτικότητα, και επιτρέπουν σε κάθε δωμάτιο να έχει τον δικό του χαρακτήρα. Ένα σαλόνι για κουβέντα, ένα δωμάτιο για να χαθείς στο διάβασμα, μια κουζίνα που γίνεται κέντρο ζωής. Αντί να γκρεμίζεις τοίχους, βάλε τους να δουλέψουν υπέρ σου.
Μην αγνοείς την αρχιτεκτονική του σπιτιού σου
Μπορεί να αγαπάς το μινιμαλιστικό ιαπωνικό στιλ, αλλά αν μένεις σε μια μονοκατοικία του ’60 με εμφανή μαρμάρινα κατώφλια και γύψινες κορνίζες, το να προσπαθείς να μεταμορφώσεις το σπίτι σου σε zen καταφύγιο ίσως να μη λειτουργήσει όπως φαντάζεσαι. Αντί να πολεμάς το παρελθόν, συνεργάσου μαζί του. Τόνισε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ήδη έχεις και χρησιμοποίησέ τα σαν βάση για να φτιάξεις κάτι αληθινά δικό σου.
Χρησιμοποίησε τους βασικούς κανόνες χρώματος
Οι designers δεν παίζουν με τα χρώματα τυχαία. Υπάρχει θεωρία πίσω από κάθε επιλογή. Σκέψου τη φύση: σκούρο έδαφος, μεσαία χρώματα γύρω σου, φωτεινός ουρανός. Αν το εφαρμόσεις στο σπίτι σου, θα έχεις δάπεδο σε σκούρες αποχρώσεις, τοίχους σε μεσαίους τόνους και φωτεινό ταβάνι. Αυτό δημιουργεί ισορροπία και ξεκούραστη αίσθηση στον χώρο. Δεν είναι κανόνας που πρέπει να σε περιορίσει, είναι οδηγός που σε βοηθά να αποφύγεις λάθη.
Επένδυσε στην απλότητα
Σε μια εποχή υπερκατανάλωσης, η απλότητα είναι πράξη επανάστασης. Δεν χρειάζεσαι είκοσι μαξιλάρια στον καναπέ ούτε πέντε φωτιστικά σε κάθε δωμάτιο. Διάλεξε λίγα και καλά. Ένα τραπέζι φαγητού που ενώνει, μια πολυθρόνα που αγκαλιάζει, ένα έπιπλο που να αντέχει και στο μάτι και στον χρόνο. Όταν ο χώρος δεν είναι υπερφορτωμένος, η ενέργεια ρέει και το σπίτι σου αναπνέει.
Διακόσμησε με πράγματα που αγαπάς
Μη βάζεις αντικείμενα μόνο και μόνο γιατί είναι στη μόδα. Βάλε αυτά που σε κάνουν να χαμογελάς. Τη ζωγραφιά της κόρης σου, εκείνη την παλιά καράφα της γιαγιάς, το βιβλίο που δε διαβάζεις αλλά λατρεύεις να το βλέπεις στο τραπέζι. Όταν γεμίζεις τον χώρο σου με προσωπικές επιλογές, δημιουργείς σπίτι, όχι σκηνικό.
Η τέχνη είναι πάντα μια καλή ιδέα
Δε χρειάζεσαι έργα με υπογραφή για να βάλεις τέχνη στο σπίτι σου. Ένα κάδρο που βρήκες στο παζάρι, μια σειρά από φωτογραφίες που τράβηξες σε ένα ταξίδι, ακόμα και ένα παιδικό σχέδιο μέσα σε μια ωραία κορνίζα. Η τέχνη δίνει ταυτότητα στον χώρο και αφηγείται ιστορίες. Αν θες, κάνε έναν τοίχο γκαλερί με αταίριαστα κάδρα. Αν όχι, ένα μεγάλο έργο πάνω από τον καναπέ αρκεί. Το θέμα είναι να λες κάτι με αυτό που διαλέγεις.
Δε χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν όταν διαμορφώνεις τον χώρο σου. Αν μια τεχνική λειτουργεί, λειτουργεί. Τέλος. Δεν έχει σημασία αν την εφάρμοζε η γιαγιά σου ή τη διάβασες χθες σε ένα περιοδικό. Αυτό που μετράει είναι να νιώθεις ότι ο χώρος σε χωράει, ότι δεν προσποιείται. Οι «παλιομοδίτικες» μέθοδοι δεν είναι ξεπερασμένες, είναι δοκιμασμένες. Και καμιά φορά, το πιο σύγχρονο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να εμπιστευτείς αυτά που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ