Το να διαλέξεις έναν πίνακα για τον τοίχο σου μπορεί να σε ενθουσιάζει, αλλά και να σε αγχώνει ταυτόχρονα. Ίσως φοβάσαι ότι θα κάνεις λάθος επιλογή, ότι θα βαρεθείς γρήγορα ή πως δε ξέρεις «αρκετά» για την τέχνη. Κι όμως, δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να βάλεις στον χώρο σου κάτι που σου ταιριάζει. Η τέχνη στο σπίτι είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου και μπορεί να δώσει χαρακτήρα, ζεστασιά και προσωπικότητα χωρίς να σε προβληματίζει. Με λίγες απλές σκέψεις, μπορείς να βρεις κάτι που θα σου ταιριάξει απόλυτα – χωρίς άγχος και χωρίς υπερβολές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βρες πρώτα το στυλ του σπιτιού σου
Πριν μπεις στον πειρασμό να αγοράσεις έναν πίνακα που σου φάνηκε ενδιαφέρων, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να καταλάβεις τι ύφος έχει ο χώρος σου. Είναι μοντέρνος, κλασικός, boho ή μήπως industrial; Όπως δεν θα έβαζες μια φλοράλ κουρτίνα σε ένα μίνιμαλ καθιστικό, έτσι δεν έχει νόημα να επιλέξεις ένα έργο που συγκρούεται με τα υπόλοιπα στοιχεία του σπιτιού. Το σωστό έργο τέχνης «κουμπώνει» στο περιβάλλον του χωρίς να το φωνάζει.
Αποφάσισε αν θέλεις το έργο να ξεχωρίζει
Κάθε δωμάτιο χρειάζεται ένα κεντρικό στοιχείο, κάτι που τραβάει το βλέμμα. Αν ο χώρος σου δεν έχει ήδη κάποιο έντονο σημείο, τότε το έργο μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Αντίθετα, αν υπάρχει ήδη μια εντυπωσιακή σύνθεση ή φωτιστικό, τότε η τέχνη που θα επιλέξεις καλό είναι να παίζει πιο ήσυχο ρόλο. Δεν είναι θέμα μεγέθους, αλλά παρουσίας. Ένα έργο μπορεί να είναι μεγάλο και διακριτικό ή μικρό και πολύ έντονο.
Δώσε σημασία στο μέγεθος
Η ισορροπία σε έναν τοίχο είναι βασική. Ένα μικρό έργο σε έναν τεράστιο τοίχο μοιάζει χαμένο, ενώ πολλά μικρά καδραρισμένα έργα αραιά τοποθετημένα δείχνουν ακατάστατα. Η γενική αρχή είναι πως το έργο θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν το πλάτος του επίπλου που βρίσκεται από κάτω. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έπιπλο, σκέψου πόσο μεγάλο είναι το κενό και βάλε κάτι ανάλογο. Μετράς πριν αγοράσεις, πάντα.
Ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα;
Και τα δύο είναι σωστά, αρκεί να λειτουργούν στο σύνολο. Αν επιλέξεις δύο μικρότερα, φρόντισε να υπάρχει η σωστή απόσταση μεταξύ τους. Αν διακοσμείς και τους δύο αντικριστούς τοίχους σε ένα δωμάτιο, προσπάθησε να μην τους κάνεις ίδιους γιατί χάνεται το ενδιαφέρον. Αν βάλεις δύο έργα στη μία πλευρά, προτίμησε ένα διαφορετικό στην απέναντι. Ο στόχος είναι να δώσουμε ρυθμό και ενδιαφέρον, όχι να μοιάζει ο χώρος με διάδρομο γκαλερί.
Καμβάς ή κορνίζα;
Ο ακάλυπτος καμβάς δείχνει πιο χαλαρός και ανεπιτήδευτος, ενώ τα έργα με κορνίζα προσθέτουν μια αίσθηση φινέτσας. Αν υπάρχει τζάμι, έχε στο νου σου την αντανάκλαση του φωτός. Σε φωτεινά δωμάτια, ίσως να μην μπορείς να δεις το έργο όπως πρέπει. Η κορνίζα, πάντως, σχεδόν πάντα δίνει περισσότερη παρουσία σε έναν πίνακα και τον εντάσσει αρμονικά στο υπόλοιπο ντεκόρ.
Στήριξε τους τοπικούς καλλιτέχνες
Αν μπορείς να αγοράσεις από κάποιον δημιουργό που ζει και εργάζεται κοντά σου, κάν’ το. Πέρα από την αυθεντικότητα του έργου, δίνεις αξία στην τέχνη με τρόπο ουσιαστικό. Τα πρωτότυπα έργα έχουν χαρακτήρα, ψυχή, ιστορία. Δεν συγκρίνονται με τις μαζικές αναπαραγωγές των πολυκαταστημάτων, ακόμη κι αν εκείνες σου φαίνονται οικονομικά πιο συμφέρουσες.
Διάλεξε κάτι που σου αρέσει
Όχι κάτι που «πρέπει» να αρέσει, όχι κάτι που να σε συγκλονίζει. Κάτι που να το βλέπεις και να νιώθεις πως δένει με το υπόλοιπο σπίτι. Όπως διαλέγεις το ριχτάρι σου ή την καρέκλα τραπεζαρίας σου. Δε χρειάζεται η τέχνη να είναι μυστηριώδης ή βαθυστόχαστη. Χρειάζεται απλώς να κάθεται όμορφα στον τοίχο σου και να νιώθεις καλά με αυτήν.
Η τέχνη στο σπίτι δεν είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι μια ακόμη επιλογή, όπως όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που συνθέτουν τον χώρο σου. Αν πάρεις τον χρόνο να δεις το σύνολο, να σκεφτείς τη λειτουργία και να δώσεις βάση στην αισθητική, τότε η σωστή απόφαση θα έρθει εύκολα. Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός, χρειάζεται απλώς να είσαι παρών.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ