Sean Connolly at Dubai Opera: Το πολυτελές εστιατόριο στην κορυφή ενός εμβληματικού κτιρίου

Όταν μιλάμε για την Εθνική Όπερα του Ντουμπάι, αντιλαμβάνεσαι πως αναφερόμαστε σε ένα εμβληματικό κτίριο και συνάμα έναν βαρυσήμαντο πολιτιστικό φορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επομένως, ένα εστιατόριο που άνοιξε τις πόρτες του σε αυτές τις εγκαταστάσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον ταιριαστό στο κύρος αυτού του χώρου τέχνης! Και αυτό ακριβώς ισχύει για το ολοκαίνουριο Sean Connolly που βρίσκεται στο rooftop της Όπερας και έχει σχεδιαστεί από τα αυστραλιανά αρχιτεκτονικά και σχεδιαστικά γραφεία Alexander & Co και Tribe Studio. Μάλιστα, η θεματική διακόσμηση την οποία έχουν εμπνευστεί τα δύο δημιουργικά studios αντλείται από τον ωκεανό, μιας και ολόκληρο το εμβληματικό κτίριο της Όπερας του Ντουμπάι έχει την μορφή ενός παραδοσιακού αραβικού ιστιοφόρου dhow.

Κάπως έτσι, το χωρητικότητας 350 ατόμων εστιατόριο έχει στρωθεί με χαλί που μιμείται το νερό, ενώ στην είσοδό του έχει τοποθετηθεί ένα installation σε αφαιρετική μορφή χταποδιού! Επιπλέον, περιλαμβάνει εξωτερικούς χώρους που προσφέρουν στους επισκέπτες απεριόριστη θέα στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα ο κήπος που πλαισιώνει την αποστομωτική βεράντα είναι κατάφυτος με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του chef Sean Connolly -εξ ου και το όνομα του εστιατορίου-, διάσημου για τις θαλασσινές δημιουργίες του με επιρροές από την Νέα Ζηλανδία. Άλλωστε, εκείνος υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον θεματικό προσανατολισμό του σχεδιασμού, που όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το γραφείο Alexander & Co είναι μια “υποθαλάσσια μοντερνιστική αίθουσα”! “Το εστιατόριο εξερευνά τα χρώματα και τις τονικές διαβαθμίσεις της θάλασσας, των οστρακοειδών, των βράχων και των εγκρεμών” το γραφείο.

Παρά τον open plan σχεδιασμό του, το εκλεπτυσμένο εστιατόριο χωρίζεται σε διάφορα διαφορετικά τμήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αλλαγές στα υλικά που τα απαρτίζουν και τα ποικίλα φινιρίσματα. Ανάμεσά τους συναντάμε τα Raw και Fire bar, την μπρασερί, το κεντρικό bar, έναν ιδιωτικό χώρο εστίασης, το chef’s tabel και το εξωτερικό bar.

Οι σχεδιαστικές ομάδες των Alexander & Co και Tribe Studio συμπεριέλαβαν στην ολοκλήρωση του έργου επιρροές από διάφορα κτίρια του 20ου αιώνα με τις καμπυλωτές γραμμές και την αφαιρετική γεωμετρία. Παράλληλα, για να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση στον χαρακτήρα του ωκεανού που αποτελεί και βασική πηγή έμπνευσης, οι designers χρησιμοποίησαν ένα πρωτότυπο συνδυασμό από ματ και glossy φινίρισμα στα πλακάκια της θολωτής οροφής, ώστε να θυμίζει την εικόνα ενός οστράκου. Επιπλέον, οι γκρι μαρμαρένιοι πάγκοι και τα δερμάτινα ροζ καθίσματα στο Pearl Bar έχουν ως αναφορά τις εύθραυστες αντιθέσεις που συναντά κανείς στα κοράλλια και τα πλάσματα του βυθού.

Τέλος, το εντυπωσιακό artwork που κοσμεί τον πολυτελή χώρο του εστιατορίου έχει δημιουργηθεί από την καλλιτέχνη Jacqui Fink. Αγγίζει τα έξι μέτρα σε ύψος και είναι εξολοκλήρου πλεγμένο από μαλλί Μερίνο, ώστε να θυμίζει τα πλοκάμια ενός γιγαντιαίου χταποδιού!

Read More

And More