3 TikTok hacks για να χαρίσεις άφθονο φως στο σαλόνι σου

Φτιάχνοντας μια πρόχειρη λίστα με τα όσα θα ήθελα να διαθέτει το σπίτι των ονείρων μου, στην No1 θέση θα βρεις το “άπλετο φως”. Ο σωστός φωτισμός ενός χώρου δεν αποτελεί αποκλειστικά ζήτημα λειτουργικότητας. Ένα δωμάτιο γεμάτο φως έχει την τάση να σου φτιάχνει το κέφι, να σε χαλαρώνει, να πυροδοτεί την δημιουργικότητά σου, να σε ξεκουράζει. Τι κάνουμε όμως όταν το σπίτι μας δεν έχει αρκετό φως; Η μετακόμιση δεν είναι η λύση.

Και κάπου εδώ έρχεται το TikTok να μας βάλει τα γυαλιά για ακόμα μια φορά. Ψάχνοντας DIY ιδέες διακόσμησης – την τελευταία εβδομάδα με έχει πιάσει μια μανία να πειράξω λίγο το σαλόνι μου – έπεσα πάνω σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα βίντεο, που μοιράζονται υπέροχα tips για το πώς μπορείς να εντάξεις πετυχημένα το φως στο ντεκόρ του σπιτιού σου και έτσι να το κάνεις και πιο φωτεινό αλλά την ίδια στιγμή και πιο ατμοσφαιρικό.

«Επίλεξε πηγές φωτός που μοιάζουν πλήρως ενταγμένες στη γενικότερη διακόσμηση του χώρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Abhishek Dekate, δημιουργός περιεχομένου, στυλίστας και φωτογράφος με έδρα το Τορόντο που μοιράζεται #HyggeHome έμπνευση από το εξαιρετικά κομψό loft του. «Ο φωτισμός παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία της συνολικής ατμόσφαιρας του χώρου, οπότε γιατί να μην σκεφτούμε λίγο out of the box;» προσθέτει. Ο Dekate συνιστά απροσδόκητο φωτισμό που έχει μια ιστορία να πει και την ίδια στιγμή θα μπορεί να μαγνητίσει το βλέμμα και την προσοχή των επισκεπτών. Παρακάτω, θα βρεις 3 DIY ιδέες για να φωτίσεις το σκοτεινό σου σαλόνι και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Καλά κρυμμένος θησαυρός. Με συγχωρείτε, “φωτισμός” ήθελα να πω!

Για τον Dekate, το σαλόνι είναι το επίκεντρο του σπιτιού, εκεί όπου χαλαρώνει μετά από μια κουραστική μέρα και, το πιο σημαντικό, διασκεδάζει με την οικογένεια και τους φίλους του. «Ήταν απαραίτητο για μένα να δημιουργήσω έναν φιλόξενο και άνετο χώρο. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχω αυτό, εκτός από τη διακόσμηση, ήταν να παίξω με τον φωτισμό, τοποθετώντας πηγές φωτός σε ασυνήθιστα μέρη», εξηγεί. Έτσι, λοιπόν, αντί να επικεντρωθεί στον φωτισμό από πάνω, ο Dekate έγινε πιο δημιουργικός. «Αφού πέρασα αμέτρητες ώρες στο Pinterest κοιτάζοντας εικόνες ανθρώπων που εγκαθιστούσαν πολύχρωμους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς στους χώρους τους, είπα γιατί να μην δώσω στον καναπέ μου μια έξτρα λάμψη;».

https://www.tiktok.com/@abhishek.dekate/video/7062038582239694086?embed_source=121352282%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_name&refer=embed&referer_url=elle.gr%2Fliving%2Fvrikame-sto-tiktok-3-aprosdokites-idees-gia-na-fotisoume-to-saloni-mas%2F&referer_video_id=7062038582239694086

Ακολούθησε την συμβουλή του! Τοποθέτησε γύρω από το κάτω μέρος του καναπέ σου ένα στήριγμα για τη λωρίδα φωτός LED σε ταινία διπλής όψης. Ξεκινώντας από τη μέση, στερέωσε τη λωρίδα φωτός LED γύρω από τον καναπέ. Αφού κουμπώσεις και ασφαλίσεις, σύνδεσε την στον οδηγό και στο καλώδιο τροφοδοσίας. Το τηλεχειριστήριο μπορεί να μειώσει ή να σβήσει τα φώτα. «Η λάμψη που σβήνει κάτω από τον καναπέ δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής», λέει ο Dekate.

Φωτισμός ή έργο τέχνης;

Το φως είναι το στοιχείο εκείνο που μπορεί να αναδείξει ένα έργο τέχνης. Ή και να το χαντακώσεις. Πολλές φορές ωστόσο το ίδιο το φως μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης. Όπως είπε κάποτε ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Edouard Manet, «το κύριο πρόσωπο σε μια εικόνα είναι το φως». Η Kellie Brown, δημιουργός lifestyle περιεχομένου με έδρα το Los Angeles, γοητεύεται από τον vintage, καλλιτεχνικό φωτισμό. «Τα περισσότερα από τα φώτα στο σπίτι μου λειτουργούν και ως έργα τέχνη», λέει η Brown. Δες για παράδειγμα το ιταλικό Murano φωτιστικό της σε σχήμα αυγού, ένα από τα πολλά vintage φωτιστικά που γεμίζουν το χώρο της με τον τολμηρό τους χαρακτήρα. 

https://www.tiktok.com/@deeplymadlymodern/video/7200475860355288362?embed_source=121352282%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_masking&refer=embed&referer_url=elle.gr%2Fliving%2Fvrikame-sto-tiktok-3-aprosdokites-idees-gia-na-fotisoume-to-saloni-mas%2F&referer_video_id=6971842290981686534

Αναζητάς περισσότερη έμπνευση για να δημιουργήσεις μόνη σου διακοσμητικά φωτιστικά; Η DIY ειδικός, Julie Sousa, του @the_avantgarde με έδρα τη Βοστώνη έχει πολλές ιδέες. «Το pole wrap είναι ένα πολύ δημοφιλές υλικό στον κόσμο του DIY αυτή τη στιγμή», λέει σε ένα πρόσφατο βίντεο της στο TikTok. Στη συνέχεια η ίδια δείχνει βήμα-βήμα πώς το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει υπέροχα light-up βάζα.

@the_avantgarde

#diyproject #homedecor #homediy #diydecor

♬ Little Bitty Pretty One – Thurston Harris

Δημιούργησε έναν accent wall

«Μου αρέσει να κάνω έργα που προκαλούν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά μου, οτιδήποτε δηλαδή με κάνει να σκέφτομαι outside of the box», λέει ο Dario Escobedo, ένας γενικός εργολάβος με έδρα στην Κομητεία Orange της Καλιφόρνια. Ένα από αυτά το ανέβασε σε ένα βίντεο TikTok που προβλήθηκε πάνω από 3 εκατομμύρια φορές. Στο κλιπ ο Escobedo έδειξε τη δημιουργία ενός φωτισμένου πολυδιάστατου accent wall. Σε συνεργασία με τον σχεδιαστή MM Decor δημιούργησαν ένα τολμηρό statement κομμάτι για το καθιστικό του.

@darioescobedo0

Talk about a cool #accentwall #FORDfortheBuilders #interiordesign #tvroom #remodel #ledlights #custom #viral #housegoals #carpentrylife #decor #led #houzz #BBPlayDate #sports

♬ original sound – Macklin

Ερωτηθείς για τη διαδικασία, ο Escobedo είπε ότι το πρώτο βήμα ήταν η κλιμάκωση και η δόμηση του ίδιου του τοίχου, με τη δημιουργία ενός χάρτη για την τοποθέτηση όλων των εξαρτημάτων. Στη συνέχεια, σχεδίασαν τα logistics για τα φώτα LED. «Χρησιμοποιήσαμε φώτα LED 24V χωρίς κουκκίδες που λειτουργούν με τρεις μετασχηματιστές 24V για να φιλοξενήσουν όλη την ισχύ που απαιτείται για την εξισορρόπηση των φώτων LED. Για να επιτύχουμε ένα φινίρισμα χωρίς κουκκίδες, συνδυάσαμε τις λωρίδες με έναν διαχυτή φωτός».

Στη συνέχεια, έκοψαν τη γυψοσανίδα για να αγκυρώσουν πάνελ από πυρίμαχο MDF, για να επιτύχουν «ένα ομαλό τελικό αποτέλεσμα». Το τελευταίο βήμα; «Για ένα κομψό και άψογο φινίρισμα, χρησιμοποιήσαμε έξι στρώσεις υβριδικής βαφής λαδιού-νερού». Ένας εξατομικευμένος, γεωμετρικός σχεδιασμός μπορεί να προσφέρει μια ελαφρώς λιγότερο απαιτητική εναλλακτική λύση στα φώτα LED, όπως και μια DIY πινακίδα νέον κατασκευασμένη από neon rope light.

Read More

And More