5+1 λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας

Η διακόσμηση δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο, υποστηρίζει ο interior designer Ευάγγελος Μιχέλης. Και για του λόγου το αληθές παραθέτει έξι απλές και έξυπνες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις αισθητικές “κακοτοπιές”, ενώ θα μεταμορφώσουν το χώρο σας.

Όσον αφορά στη διακόσμηση του σπιτιού μας, είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεται να έχουμε μόνο καλό γούστο, αλλά και να γνωρίζουμε κάποιες βασικές στιλιστικές αρχές. Μία περίπτωση που αντιμετωπίζω συχνά, για παράδειγμα, είναι ένα μεγάλο σπίτι που με λάθους χειρισμούς στη διακόσμηση μπορεί να δείχνει πιο μικρό, άδειο ή πολύ φορτωμένο.

Ο φωτισμός, τα χρώματα, οι κουρτίνες και τα αξεσουάρ που θα επιλέξουμε, οι θέσεις που θα βάλουμε τα έπιπλά μας, όλα παίζουν μεγάλο ρόλο στην τελική εικόνα κάθε δωματίου. Ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια δεν είναι αμελητέα, για αυτό και αξίζει να της δώσουμε την κατάλληλη προσοχή. Κι επειδή οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, σάς παραθέτω έξι πράγματα που χρειάζεται να προσέξετε ώστε να υπάρχει αρμονία και σωστή αισθητική στο χώρο σας.

1. Φόβος για τα χρώματα
Το λευκό χρώμα σίγουρα πρωταγωνιστεί σε πολλά σπίτια και είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Παρόλα αυτά, ένας σωστός χρωματικός συνδυασμός που να ταιριάζει με τα έπιπλά σας, το δάπεδο και, φυσικά, με τον ανάλογο φωτισμό, μπορεί να χαρίσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

 

 

2. Κακή διαχείριση φωτισμού
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη διακόσμηση είναι ο φωτισμός. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο χώρος σας θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φωτισμό, o οποίος χαρίζει ενέργεια και βοηθάει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Στον αντίποδα, ο τεχνητός φωτισμός, ανάλογα με το δωμάτιο και τη χρήση του, μπορεί να επηρεάσει και αυτός θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία σας. Συμβουλή μου: Τις στιγμές που χαλαρώνετε, χρησιμοποιείστε χαμηλό ή μέτριο κεντρικό φωτισμό, με θερμές αποχρώσεις στους λαμπτήρες και παράλληλα ενισχύστε τον με διακοσμητικά φωτιστικά, επιδαπέδια ή επιτραπέζια. 

 

 

3. Λάθος επιλογή διακοσμητικών μαξιλαριών
Η σωστή επιλογή διακοσμητικών μαξιλαριών τόσο στον καναπέ όσο και στο κρεβάτι μπορεί να δώσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, αποτελούν αξεσουάρ, όπως ακριβώς και τα κοσμήματα. Τα καλά νέα είναι ότι τα διακοσμητικά μαξιλάρια μπορούν να αλλάξουν ανά εποχή, διάθεση και περίσταση. Απλά, δώστε προσοχή στο συνδυασμό των prints, τις ποιότητες και τις υφές των υφασμάτων καθώς και στο μέγεθος, γιατί το κιτς… παραμονεύει. 

 

 

4. Μονοδιάστατα σεταρίσματα
Δεν είναι άσχημο να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους. Τις περισσότερες φορές, όμως, η ασορτί διακοσμητική προσέγγιση ενδέχεται να είναι βαρετή. Σημασία έχει ο τρόπος που τη διαχειρίζεστε. Προσωπικά, προτείνω να τολμήσετε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Αναμείξτε μοτίβα, έπιπλα και χρώματα μεταξύ τους. Εναλλακτικά, με τη βοήθεια μια ταπετσαρίας μπορούμε να ενισχύσουμε την ασορτί διάθεση χρησιμοποιώντας το ίδιο print στον τοίχο και την οροφή. 

 

 

5. Προσοχή στα έργα τέχνης
Έχουμε βρει το ιδανικό συλλεκτικό poster, την τέλεια φωτογραφία ή ένα έργο τέχνης της αρεσκείας μας που δένει απόλυτα με το χώρο. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να μπει στη λάθος θέση. Έτσι, πριν τοποθετήσουμε οποιοδήποτε κάδρο και για να μην γεμίσει τρύπες ο τοίχος, καλό θα είναι να κάνουμε πρώτα σωστό υπολογισμό. Ένα εύκολο tip που θα σας γλιτώσει από την ταλαιπωρία είναι να φροντίσετε το κέντρο κάθε πίνακα να βρίσκεται στην ευθεία των ματιών. 

 

 

6. Λάθος θέση στα έπιπλα του καθιστικού
Μην κολλάτε τα έπιπλά σας στους τοίχους -αυτό ίσως και να είναι το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι αρχάριοι. Αντίθετα, δημιουργείστε έναν χώρο μέσα στο χώρο, επιτρέποντας στους επισκέπτες αλλά και σε εσάς τους ίδιους να κινείστε ανάμεσα και γύρω από τα έπιπλα, δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση χαλαρότητας και ζεστασιάς. 

 

Λίγα λόγια για τον Ευάγγελο Μιχέλη (instagram vmichelis)
Ο Ευάγγελος Μιχέλης είναι interior designer, επικεφαλής του διακοσμητικού studio v.michelis και κύριος εκπρόσωπος της συναισθηματικής διακόσμησης. Στόχος του, να προσεγγίζει τα διαφορετικά projects -τη διακόσμηση και την ανακαίνιση διαμερισμάτων, πολυτελών κατοικιών (προς ενοικίαση ή για κύρια κατοικία), boutique hotels, εστιατορίων, yacht, café ή και bar- με έναν διαφορετικό τρόπο, που επικεντρώνεται στα συναισθήματα που μας δημιουργούνται μέσα από τη διακόσμηση. Μια εκλεκτική διακοσμητική αντιμετώπιση, κατά την οποία δεν προσπαθεί να επιβάλλει την προσωπική του αισθητική, αλλά “μεταφράζει” το στιλ και τις ανάγκες του κάθε πελάτη, δημιουργώντας κάτι μοναδικό για αυτούς και το χώρο τους.
“Κάθε χώρος πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Άλλωστε, οι ανάγκες, η αισθητική, η χρήση, αλλά και το budget του κάθε πελάτη διαφέρουν” υποστηρίζει ο ίδιος.
www.vmichelis.com

 

Read More

And More