Ανοιξιάτικο “ξεσκαρτάρισμα”: Τι να απομακρύνεις από το χώρο σου και πώς να αναδιοργανωθείς (μέρος II)

Όπως ήδη έχουμε αναλύσει, αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να ανανεώσεις το σπίτι σου εν όψει της άνοιξης που δειλά-δειλά κάνει τώρα τα πρώτα βήματά της! Τα νέα μεγάλα trends στο interior design κάνουν την εμφάνισή τους, παρασύροντάς μας σε ένα “δροσερό” κύμα ανανέωσης, ενώ σύντομα ο καιρός θα… βάλει κι εκείνος το χεράκι του! Πριν, όμως, από κάθε στιλιστική αλλαγή που ετοιμάζεσαι να κάνεις στο σπίτι και τη διακόσμησή σου, υπάρχουν και ορισμένα πολύ βασικά βήματα που πρέπει να προηγηθούν! Βήμα πρώτο είναι ο βαθύς -βαθύτατος!- καθαρισμός, που θα “ελαφρύνει” το χώρο και θα τον προετοιμάσει για το νέο, ανάλαφρο και πιο ζωηρό look που πρόκειται να αποκτήσει. Ξέρεις, όμως, ποιο είναι το δεύτερο κυριότερο βήμα; Φυσικά, το “ξεσκαρτάρισμα”!

Τι σημαίνει ξεσκαρτάρισμα; Είναι αυτή η διαδικασία που μπορεί να γίνει παράλληλα με τον καθαρισμό, πριν ή και μετά και στόχο έχει να απομακρύνει τη “φασαρία” που προκαλεί στο χώρο η συσσώρευση αντικειμένων, αξεσουάρ, διακοσμητικών, βοηθητικών επίπλων και γενικότερα… αχρείαστων πραγμάτων. Με τον καιρό, όλοι τείνουμε να υπερφορτώνουμε τα σπίτια μας με μικροαντικείμενα που άλλοτε λειτουργούν ως ενθύμια και άλλοτε απλώς συνυπάρχουν με όλα τα καινούρια που προμηθευόμαστε. Την ίδια στιγμή, καθημερινά χρηστικά αντικείμενα μπορεί να μαζεύονται σε ένα σημείο, όπως η είσοδος, το κομοδίνο ή το coffee table, αφού θέλουμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή και κάπως έτσι ξεχνάμε να τα αποθηκεύσουμε ή να τα επιστρέψουμε στη θέση τους. Το ίδιο μπορεί να ισχύει με πανωφόρια που κρεμάμε στο φουαγιέ και δεν ξαναβάζουμε ποτέ στην ντουλάπα, με χαρτιά και λογαριασμούς που αφήνουμε σε ορατά σημεία για να μην τα ξεχάσουμε και τελικά τα παρατάμε εκεί για πάντα και με οτιδήποτε άλλο μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να… παραβλέπουμε για πολύ καιρό!

Καιρός, λοιπόν, να μπουν τα πάντα στη θέση τους και να διαμορφώσουμε το χώρο μας ξανά από την αρχή, πριν τη μεγάλη έλευση των ανοιξιάτικων τάσεων!

⇒ Στο υπνοδωμάτιο:

Το δωμάτιό σου είναι το “καταφύγιό” σου και για αυτό το λόγο αξίζει να του δώσεις ίσως και τη μέγιστη σημασία όταν ξεκινάς να ξεκαθαρίζεις τι χρειάζεσαι και τι όχι. Άλλωστε, ποτέ δεν θα καταφέρεις να ησυχάσεις σε ένα χώρο όπου έχει συγκεντρωθεί πολλή… φασαρία!

◊ Ξεδιάλυνε τα αντικείμενα στο κομοδίνο
Είναι τόσο εύκολο να γεμίσεις αυτό το μικρό τραπεζάκι με χίλια δυο άχρηστα πράγματα, που μία φορά θέλησες να χρησιμοποιήσεις και τελικά έμειναν στο ίδιο σημείο για εβδομάδες! Γι’ αυτό και χρειάζεται να… ισιώσεις την εικόνα του, ώστε να έχεις μια καθαρή και τακτοποιημένη αίσθηση! Ξεφορτώσου ό,τι δεν έχει θέσει εκεί: χαρτιά, λογαριασμούς, μπουκαλάκια με νερό, κούπες με τσάι, το φορτιστή του κινητού σου (ποτέ μην φορτίζει πλάι στο κεφάλι σου στη διάρκεια του ύπνου), παλιά περιοδικά και οτιδήποτε άλλο έχει ξεμείνει στο κομοδίνο! Τακτοποίησε στο συρτάρι το βιβλίο, το περιοδικό, τα γυαλιά σου ή ό,τι θέλεις να έχεις κοντά σου, κάνε ένα minimal styling με λίγα και κομψά αντικείμενα και είσαι έτοιμη!

◊ Φρόντισε τα σκεπάσματα του κρεβατιού
Το κρεβάτι είναι ο όγκος που καταλαμβάνει το 80% του υπνοδωματίου. Φαντάσου, λοιπόν, πως όταν τα κλινοσκεπάσματα σου είναι ακατάστατα, πολυκαιρισμένα και… out of fashion πόσο κακή διάθεση μπορεί να σου προκαλούν, βλέποντάς τα! Το ζητούμενο στο δωμάτιο είναι να σου προσφέρει χαλάρωση, ηρεμία και ξεκούραση -όπως η σουίτα ενός ξενοδοχείου! Επομένως, χρειάζεται να ανανεώσεις σεντόνια, μαξιλαροθήκες και παπλωματοθήκες και να αρχίσεις περιποιείσαι τα σκεπάσματα σε καθημερινή βάση, στρώνοντας το κρεβάτι τακτικά και τινάζοντας τα μαξιλάρια και το πάπλωμα!

⇒ Στο σαλόνι:

Άλλη μία περίπτωση δωματίου που φτιάχτηκε για να προσφέρει χαλάρωση και ταυτόχρονα ψυχαγωγία. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να περιποιείσαι το σαλόνι σου για να σου προσφέρει αυτά τα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία στην καθημερινότητά σου!

◊ Σκέψου τι χρήση του χώρου κάνεις
Αν αναλογιστείς ποιες είναι οι ενέργειες που επιλέγεις να κάνεις στο σαλόνι σου, θα σε βοηθήσει να βρεις και όλα εκείνα τα αντικείμενα που πρέπει να απομακρύνεις από το χώρο. Αν, για παράδειγμα, θέλεις στο καθιστικό σου να διαβάζεις βιβλία και περιοδικά, να καλείς κόσμο και να βλέπεις τηλεόραση χαλαρή στον καναπέ, θα πρέπει να δώσεις έμφαση σε στοιχεία, όπως μια καλή βιβλιοθήκη για τα βιβλία, μια θήκη για τα περιοδικά, ένας δίσκος ή μπωλ για τα τηλεχειριστήρια, fluffy μαξιλάρια για τον καναπέ και φυσικά ένα cozy κουβερτάκι! Όλα τα υπόλοιπα μικροπράγματα θα πρέπει να αποθηκευτούν κατάλληλα.

◊ Δώσε έμφαση στον αποθηκευτικό χώρο
Εφόσον στο σαλόνι σου, βάσει του προηγούμενου βήματος, πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα διακοσμητικά και λειτουργικά στοιχεία, τα έπιπλα που θα χρησιμοποιούνται και ως αποθηκευτική λύση θα πρέπει να είναι όσο stylish θέλεις! Δώσε, λοιπόν, βάση σε έπιπλα όπως εκείνο της τηλεόρασης, μια κονσόλα ή τα side tables, ώστε να χωρέσεις όσα αντικείμενα δεν χρειάζεται να είναι σε κοινή θέα!

⇒ Στην τραπεζαρία:

Η τραπεζαρία είναι ένας “κοινωνικός” χώρος σε κάθε σπίτι, αφού χρησιμοποιείται κυρίως όταν έχεις καλεσμένους. Το υπόλοιπο διάστημα, χρησιμεύει κυρίως ως… αποθήκη, αφού ξεχνάμε πάνω στο τραπέζι άπειρα άχρηστα πράγματα, ενώ στις καρέκλες κρεμάμε συνήθως τα πανωφόρια μας. Λάθος και πάλι λάθος!

◊ Χρησιμοποίησε την τραπεζαρία όπως πρέπει
Εφόσον ο ρόλος που διαδραματίζει η τραπεζαρία προορίζεται μόνο για φαγητό, αυτή θα πρέπει να είναι και η όψη της! Απομάκρυνε ησύχως όλα τα ξεχασμένα επάνω της αντικείμενα και κρέμασε επιτέλους τα πανωφόρια σου στην ντουλάπα. Καθάρισέ την καλά (και τις καρέκλες) και διακόσμησέ τη με λίγα και στιλάτα πράγματα, όπως μια πιατέλα, κάποια κηροπήγια ή αρωματικά κεριά και όμορφα βάζα! Αυτά αρκούν, πίστεψέ με!

◊ Επένδυσε σε αποθηκευτικά έπιπλα
Όλα όσα χρειάζεσαι σε μια τραπεζαρία, μπορείς να τα έχεις εύκαιρα ανά πάσα στιγμή, όταν έχει προνοήσει και έχεις εφοδιαστεί τα κατάλληλα… αξεσουάρ! Είτε πρόκειται για μια κονσόλα, είτε για μια συρταριέρα ή μπουφέ ή ακόμη και για μια βιτρίνα, αυτά είναι τα έπιπλα που θα χωρέσουν τις πορσελάνες σου, τις πετσέτες φαγητού, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια σου! Έτσι δεν θα υπάρχει λόγος να πηγαινοέρχεσαι στην κουζίνα, αλλά θα έχεις πάντα και backup όταν προκύψουν επιπλέον ανάγκες!

Read More

And More