Christmas home makeover: Όσα πρέπει να απομακρύνεις από τον χώρο σου πριν τα Χριστούγεννα

Παραδοσιακά, οι αρχές του Δεκεμβρίου είναι συνδεδεμένες με τον νέο χριστουγεννιάτικο στολισμό που όλοι κάνουμε στα σπίτια μας! Τα τεχνητά δέντρα βγαίνουν από τις αποθήκες, τα πατάρια και τις ντουλάπες, ενώ πίσω τους ακολουθούν οι μπάλες και τα φωτάκια, μαζί με τα διακοσμητικά, τις κάρτες, τις κορδέλες και τα υπόλοιπα στολίδια. Εναλλακτικά, το φυσικό έλατο καταφθάνει στο σπίτι από την αντίστοιχη αγορά και τα χριστουγεννιάτικο (σκονισμένα) στολίδια ακολουθούν την ίδια διαδρομή από τους αποθηκευτικούς χώρους. Έχεις σταματήσει, όμως, να αναρωτηθείς πρώτα σε τι κατάσταση βρίσκεται το σπίτι σου και αν είναι όντως σε θέση να υποδεχθεί ακόμη περισσότερα διακοσμητικά αντικείμενα και μάλιστα τόσο μαξιμαλιστικά, όσο αυτά των γιορτών; Μήπως, πριν “πλακώσει” το christmas feeling, θα έπρεπε να κάνεις ένα συνολικό ξεκαθάρισμα στον προσωπικό χώρο σου, ώστε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για το δέντρο και… τους φίλους του; Άλλωστε, σε λιγότερο από ένα μήνα θα περάσουμε στο νέο έτος και άρα αργά ή γρήγορα θα κληθείς να αφήσεις πίσω σου οτιδήποτε παλιό και να “αγκαλιάσεις” μόνο τα καινούρια!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις μερικές βοηθητικές λίστες, οι οποίες θα σε καθοδηγήσουν στο χριστουγεννιάτικο ξεκαθάρισμα που χρειάζεται να κάνεις στο σπίτι σου! Ρίξε μια ματιά, τσέκαρε όσα χρειάζεται να κάνεις και διαμόρφωσε τον χώρο για τις γιορτές!

Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί

Βγάζοντας τα κουτιά με τα στολίδια και τα διακοσμητικά, καλό θα ήταν να ελέγξεις για σπασμένα, φθαρμένα, ξεχασμένα ή ανεπιθύμητα αντικείμενα μπορεί να έχεις ακόμα φυλαγμένα, όπως:

♦ στολίδια

♦ μπάλες και λαμπιόνια

♦ γιρλάντες

♦ κάλτσες του Άι Βασίλη

♦ λαμπάκια εξωτερικού χώρου

♦ χαρτί περιτυλίγματος, φιογκάκια και κορδέλες

♦ ευχετήριες κάρτες

 

Κουζίνα και τραπεζαρία

Η κουζίνα και η τραπεζαρία έχουν την τιμητική τους ως χώροι του σπιτιού κατά την διάρκεια των γιορτών! Γι’ αυτό ακριβώς και χρειάζεται να είναι τακτοποιημένοι και σε ηρεμία, ώστε να σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου. Απομάκρυνε, επομένως, τον θόρυβο, όπως:

♦ παλιές πιατέλες σερβιρίσματος

♦ παλιά τραμεζομάντηλα, πετσέτες φαγητού και σουπλά

♦ “ορφανά” σκεύη, όπως καπάκια από κατσαρόλες και τάπερ χωρίς καπάκια

♦ ληγμένα καθαριστικά προϊόντα

♦ παλιά μπαχαρικά

♦ ληγμένα τρόφιμα στο ντουλάπι και το ψυγείο

♦ παλιά κρασιά και ποτά

♦ σπασμένα ή ραγισμένα ποτήρια και κούπες

♦ άχρηστα βιβλία μαγειρικής

 

Σαλόνι

Ο “πρωταγωνιστής” των γιορτών στο σπίτι είναι αδιαμφισβήτητα το σαλόνι, όπου θα “στηθεί” το δέντρο, αλλά και θα συγκεντρωθεί η οικογένεια και η παρέα κατά την διάρκεια των γιορτών. Γι’ αυτό και αν θέλεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου κατά την διάρκεια των ρεβεγιόν σου, απομάκρυνε τώρα όσα δεν χρειάζεσαι στον χώρο, όπως:

♦ παλιά και φθαρμένα ριχτάρια και κουβέρτες

♦ παλιά και λερωμένα διακοσμητικά μξιλάρια

♦ βαρετά και παλιά coffee table books

♦ παλιά DVD που δεν παίζουν σε καμία συσκευή

♦ παλιά και χαλασμένα τηλεχειριστήρια

♦ φυτά εσωτερικού χώρου που δεν επιβίωσαν

♦ παλιά περιοδικά

 

Ντουλάπες-μπάνιο-υπνοδωμάτιο

Αυτοί κι αν είναι χώροι που τείνεις συνήθως να… υπερφορτώνεις με αχρησιμοποίητα, παλιά και φθαρμένα αντικείμενα, ρούχα και προϊόντα. Πέρα, όμως, από την τάξη που πρέπει να βάλεις στο σπίτι για τους καλεσμένους των γιορτών, θα πρέπει να δημιουργήσεις χώρο και για τις καινούριες αγορές σου, αλλά και τα δώρα που θα λάβεις. Γι’ αυτό και πρέπει από τώρα να… ξεφορτωθείς πράγματα, όπως:

♦ παλιά καλλυντικά, προϊόντα skincare, μαλλιών και βερνίκια νυχιών

♦ φθαρμένα και αχρησιμοποίητα πορτοφόλια και τσάντες

♦ παλιά και αφόρετα ρούχα

♦ παλιά και αφόρετα παπούτσια

♦ παλιά και φθαρμένα φουλάρια και κασκόλ

♦ παλιούς λογαριασμούς και φακέλους

♦ ληγμένα φάρμακα

Read More

And More