Color Dreams: Πώς να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα με ασφάλεια στον χώρο σου

Color Dreams: Πώς να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα με ασφάλεια στον χώρο σου | tlife.gr

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που, όταν ακούν την λέξη “χρώμα”, το μυαλό τους πηγαίνει αυτομάτως στο μαύρο, τότε μάλλον το σημερινό κείμενο είναι αφιερωμένο σε εσένα! Βλέπεις, ενώ το μαύρο και το γκρι είναι οι πιο κλασικές και διαχρονικές επιλογές για το interior design, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν φαίνεται και τόσο ρεαλιστικό το σενάριο να επενδύσεις με αυτές τις αποχρώσεις ολόκληρο το σπίτι σου! Ταυτόχρονα, όμως, όταν το γούστο σου είναι ελαφρώς μονοχρωματικό και στραμμένο στα all time ουδέτερα και γήινα χρώματα, αισθάνεσαι μια σχετική… απειλή όταν καλείσαι να συμπεριλάβεις περισσότερους χρωματισμούς στον χώρο σου! Γι’ αυτό και σήμερα θα δούμε τους κατάλληλους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να βάλεις λίγο χρώμα στην ζωή και την διακόσμησή σου, χωρίς να πάθεις σοκ από την αλλαγή! Άλλωστε, μην ξεχνάς πως τα χρώματα είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένα συναισθήματα και διαθέσεις και έχουν την μαγική ικανότητα να σου προσφέρουν χαλάρωση, ξεκούραση, ηρεμία ή και ανάταση όταν το επιζητάς!

Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να δεις πώς θα ενσωματώσεις τα χρώματα στο décor σου, χωρίς να σε πιάνει πανικός για την μετάβαση!

Διάλεξε έναν μικρό χώρο για να πειραματιστείς

Καταλαβαίνω ότι το χρώμα μπορεί να σε τρομοκρατεί σαν ιδέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήσει τον φόβο να σε κυριεύσει. Αντ’ αυτού, διάλεξε έναν μικρότερο χώρο του σπιτιού, στον οποίο μπορείς να πειραματιστείς σε μικρότερη και πιο περιορισμένη κλίμακα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να δοκιμάσεις μια ενδιαφέρουσα χρωματική παλέτα, χωρίς να νιώσεις ότι δεσμεύεσαι, όπως ενδεχομένως θα αισθανόσουν αν το έκανες στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σου!

Συνδύασε τις αποχρώσεις βάσει του χρωματικού πίνακα

Ίσως το πιο απαιτητικό task όταν “δουλεύεις” με τα χρώματα είναι να καταφέρεις τους ιδανικούς συνδυασμούς. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στις αποχρώσεις που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις στον ίδιο χώρο. Ένα γενικός κανόνας, λοιπόν, λέει πως οι καλύτεροι συνδυασμοί είναι εκείνοι των συμπληρωματικών χρωμάτων (πράσινο, πορτοκαλί, μωβ) που θα βρεις στον χρωματικό πίνακα, μιας και έτσι θα δώσεις ενέργεια και ζωντάνια στον χώρο. Μία ακόμη προσέγγιση είναι εκείνη του βασικού χρώματος και όσων που βρίσκονται δίπλα του στον χρωματικό πίνακα. Δηλαδή, αν επιλέξεις το μπλε ως κεντρικό χρώμα του χώρου, τότε μπορείς να το συνδυάσεις με αποχρώσεις του πράσινου ή του μωβ ή αν διαλέξεις το πορτοκαλί, τότε ταίριαξέ το με κίτρινες ή κόκκινες τονικότητες. Έτσι θα έχεις ένα περισσότερο ήρεμο και χαλαρωτικό συνδυασμό.

Βρες την προσωπικότητα του κάθε χρώματος

Τα χρώματα και οι εκάστοτε αποχρώσεις τους έρχονται με μια σειρά από χαρακτηριστικά γνωρίσματα, γι’ αυτό και είναι αρκετά απαιτητική η διαδικασία του συνδυασμού τους. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να βρεις το κοινό “έδαφος” ανάμεσα στις αποχρώσεις που επιλέγεις για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι ζωηρό, παθιασμένο και έντονο, ενώ το μπλε είναι ήρεμο και χαλαρωτικό. Ένα μπλε του κοβαλτίου, όμως, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τόσο του μπλε, όσο και του κόκκινου, δηλαδή είναι ήσυχο και ταυτόχρονα δυναμικό. Κάπου εκεί, επομένως, θα πρέπει να βρεις τις κατάλληλες ισορροπίες.

Επίλεξε σκούρες αποχρώσεις για το κατάλληλο μέγεθος χώρου

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οι σκουρόχρωμες αποχρώσεις έχουν μεγάλη… πέραση στο interior design, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι εύκολη η χρήση τους. Γι’ αυτό και οι κατάλληλοι χώροι που μπορούν να επενδυθούν με ένα σκούρο χρώμα είναι είτε οι πολλοί μεγάλοι που μοιάζουν χαοτικοί, είτε οι πολύ μικροί. Σε έναν μεγάλο χώρο θα σε βοηθήσει να συνδέσεις μεταξύ τους τα αντικείμενά του, ενώ σε ένα μικρό θα δώσει την αίσθηση του boudoir, κάνοντάς τον “ζεστό” και φιλόξενο!

READ more