Διάλεξε σωστή ραφή κουρτίνας!

To ήξερες ότι έχουν μεγάλη διακοσμητική σημασία τα είδη ραφών στις κουρτίνες; Μάθε ποια είναι και πως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με τη βοήθεια της διακοσμήτριας εσωτερικού χώρου Αγγελικής Τσακίρη.

Η κουρτίνα στο χώρο δεν πρέπει να είναι μόνο διακοσμητική αλλά και λειτουργική. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κάποιες λύσεις και πληροφορίες για τον τρόπο που μπορούμε να διαλέγουμε την σωστή ραφή κουρτίνας για το χώρο μας. Επίσης μέσα από το γλωσσάρι που παρατίθεται, θα γνωρίσουμε πολλές ερμηνείες που χρησιμοποιούνται στον τομέα της κουρτίνας.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο στην κατασκευή κουρτινών ή συστημάτων σκίασης. Η ποσότητα του υφάσματος εξαρτάται από τον τύπο της κουρτίνας. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε αν θέλουμε κουρτίνες μέχρι το πάτωμα ή λίγο πάνω από αυτό.
ΤΥΠΟΙ ΡΑΦΩΝ
Όταν επιλέγουμε τον τύπο ραφής, πρέπει να εξετάζουμε το μέγεθος του παραθύρου, το στυλ που θέλουμε και κατά πόσο οι κουρτίνες μας θα είναι διακοσμητικές. Πολλοί τύποι ραφής γίνονται εύκολα με έτοιμες τρέσες. Η επιλογή της τρέσας μπορεί να επηρεαστεί από το πλάτος του υφάσματος.
Ας δούμε όμως μερικές από τις πιο γνωστές ραφές…
– ΚΟΥΦΟΠΙΕΤΑ: Θεωρείται από τις πιο κατάλληλες, σταθερές ραφές σε μια κουρτίνα, αφού της επιτρέπει να έχει σταθερό, ομοιόμορφο πέσιμο στις πτυχές που κάνει.
– ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΡΑΦΗ: Χρησιμοποιείται συχνά για καθημερινές ή σταθερές κουρτίνες που μπορούν να διακοσμηθούν με κορδόνια, κουμπιά, φούντες ή ό,τι άλλο φαντάζεστε και θα σας άρεσε για τον χώρο σας.
– ΡΑΦΗ “ΣΩΛΗΝΑ”: Αυτό το στιλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διχτυωτές ή διακοσμητικές κουρτίνες που δεν ανοιγοκλείνουν συχνά. Η θήκη απλά φτιάχνεται στο πάνω μέρος της κουρτίνας και περνιέται σε κουρτινόξυλο βέργα. Οι κουρτίνες μπορούν να κρατιούνται ανοιχτές με το κατάλληλο δέσιμο και να κλείνουν λύνοντάς το.
TIP: Αφήνοντας ένα “κεφαλάκι” 20 – 30cm. στο επάνω μέρος της κουρτίνας δημιουργούμε ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
– ΣΤΙΛ ΜΕ ΤΙΡΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΙΑ: Μπορείτε να δημιουργήσετε μια σειρά από διακοσμητικά εφέ με τις τιράντες. Για παράδειγμα οι τιράντες μπορούν να γίνουν με διαφορετικό ύφασμα από την κουρτίνα, σε διαφορετικά χρώματα ή σε συνδυασμούς των παραπάνω. Μπορείτε επίσης να κάνετε τις τιράντες πιο ιδιαίτερες, με κουμπιά, κεντήματα, κορδέλες ή φιόγκους.
– TRUCKS: Τα trucks είναι ιδανικά για κουρτίνες που ανοίγουν συχνά. Είναι η μόνη ραφή με την οποία μπορούμε να αυξομειώσουμε το φάρδος της κουρτίνας αφού λειτουργεί σαν «ακορντεόν». Μπορούν να μεταμορφώσουν την πιο απλή κουρτίνα σε κάτι ξεχωριστό. Τα trucks μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σιδερένιο κουρτινόξυλο. Το επάνω μέρος της κουρτίνας πρέπει να γίνεται πιο σκληρό για να μην τσακίζει με μια πρόσθετη εσωτερική λωρίδα, την φορτσέτα ή καρίνα.
ΤΙΡ: Προτιμήστε τα σιδερένια trucks. Μπορεί να έχουν μικρή διαφορά στην τιμή από τα πλαστικά αλλά είναι πιο ανθεκτικά, πλενόμενα στο πλυντήριο, και αντέχουν στο χρόνο.
– ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΡΑΦΕΣ: Οι χειροποίητες ραφές μπορούν κυριολεκτικά να «απογειώσουν» το αισθητικό αποτέλεσμα της κουρτίνας. Απλά αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη και σε συνεργασία με τους ειδικούς μπορούμε να έχουμε ευφάνταστες δημιουργίες στο χώρο μας.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Απλικέ: Η τοποθέτηση ενός δεύτερου στρώματος υφάσματος σε ένα ύφασμα, συνήθως με διακοσμητική βελονιά.
Γαλλική Ραφή: Όμορφη ραφή που εσωκλείνει τις άκρες χωρίς ούγια. Χρησιμοποιείται σε διαφανή και ελαφριά υφάσματα χωρίς ραφές.
Επίπεδη Ραφή: Απλή ραφή για την ένωση δυο κομματιών υφασμάτων.
Crewel: Απλό ή υφαντό βαμβακερό με κρεμ ή πολύχρωμα κεντήματα από μαλλί, ιδανικό για βαριές κουρτίνες ή συστήματα σκίασης. Συχνά πλένεται αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν ξεβάφουν τα χρώματα.
Μπροκάρ: Ύφασμα με μετάξι, μαλλί, βαμβακερό ή με μικτές ίνες.
Μπατίστα: Λεπτό λινό ή βαμβακερό ύφασμα.
Φασονέ: Ύφασμα στο οποίο το σχέδιο δημιουργείται από την ίδια την ύφανση.

Read More

And More