Easter art de la table: Πώς να διακοσμήσεις το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα

Τι σημαίνει για σένα Πάσχα; Ναι, φυσικά, είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές και το κατανυκτικό κλίμα που το περιβάλλει έχει τις δικές του σημειολογικές αναφορές, αλλά εκείνο που σου μένει είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα. Όπως σε κάθε μεγάλη γιορτή, έτσι και στο Πάσχα η οικογένεια είναι εκείνη που έρχεται πιο κοντά, συσπειρώνεται και περνάει χρόνο σε… απαρτία, με την Κυριακή του Πάσχα να κορυφώνεται το κλίμα της θαλπωρής! Ωραία ως εδώ, αλλά ίσως τώρα να αρχίσεις να αγχώνεσαι για το παραδοσιακό κυριακάτικο τραπέζι, που μαζί με τον οβελία θα φιλοξενήσει και ένα σωρό φίλους και συγγενείς, αλλά δεν είχες σκεφτεί ως τώρα πόσο σημαντικό είναι το… τραπέζι αυτό καθ’ εαυτό! Γιατί, δεν υπακούει μόνο το σπίτι στους κανόνες του interior design, αλλά και το ίδιο το τραπέζι διέπεται από τους δικούς του κανόνες! Άλλωστε, η art de la table είναι μια από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της διακόσμησης και το πασχαλινό κλίμα υπαγορεύει συγκεκριμένη σχεδιαστική γραμμή!

Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς! Το Tlife είναι εδώ για να σε βοηθήσει και να σου λύσει τις όποιες απορίες μπορεί να προκύψουν! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Ναι, μεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που αφορούν την “τέχνη του τραπεζιού”, αλλά όπως σε κάθε άλλη μορφή του interior design, το προσωπικό touch είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά, οπότε βάλε το μεράκι και το στυλ σου και σίγουρα το τραπέζι σου θα είναι ιδανικό! Επιπλέον, να θυμάσαι πως οι κανόνες στο τραπέζι ακολουθούν τους κανόνες… ευγενείας. Και εξηγούμαι: σκοπός του γεύματος είναι να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, να βολευτούν στις ευρύχωρες θέσεις τους, να μην δυσκολευτούν να βρουν και να ξεχωρίσουν τα απαραίτητα “props” όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και πιάτα και να αντικρίσουν μια όμορφη σύνθεση αντικειμένων που θα τους ικανοποιήσει και αισθητικά. Και πάλι ως εδώ είσαι καλυμμένη! Και τέλος, έχε στο μυαλό σου πως πασχαλινό τραπέζι σημαίνει ανοιξιάτικο τραπέζι. Ζωηρά χρώματα, όμορφα υφάσματα, μπόλικα λουλούδια και ιδιαίτερες χαρτοπετσέτες είναι εκείνα τα στοιχεία που θα δώσουν την αισθητική κατεύθυνση του τραπεζιού. Αν τώρα θέλεις να προσθέσεις και μερικά χρωματιστά αυγά (που ούτως ή άλλως θα σερβίρεις λόγω της ημέρας) με ξεχωριστό package που θα εντυπωσιάσει, θα δώσεις μία παραπάνω πινελιά… πασχαλιάς στο γεύμα!

Για να πάρεις μερικές ιδέες, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν!

Το μοβ και το βιολετί είναι τα χρώματα της περιόδου, μιας και οι πασχαλιές που χαρακτηρίζουν το Πάσχα ανήκουν στις συγκεκριμένες χρωματικές κατηγορίες. Μία από τις πιο ταιριαστές επιλογές για το κυριακάτικο τραπέζι, λοιπόν, είναι να ακολουθήσεις αυτό το θέμα. Όσα περισσότερα μοβ αντικείμενα μπορείς να συλλέξεις για το τραπέζι, τόσο το καλύτερο. Με μερικά φαναράκια και κρεμαστά σημαιάκια θα ολοκληρώσεις το ανοιξιάτικο σκηνικό, ειδικά αν πρόκειται να το στρώσετε σε εξωτερικό χώρο.

Μια περισσότερο meditterranean εκδοχή του πασχαλινού τραπεζιού υπαγορεύει και περισσότερες navy blue αποχρώσεις! Δεν είναι απαραίτητο φυσικά να γεμίσεις το τραπέζι με… ναυτικά σύμβολα και βαθύ γαλάζιο, αλλά μπορείς να διανθίσεις τη διακόσμηση με πράσινες αποχρώσεις, floral και patterns που θα δημιουργήσουν ένα fusion στο στυλ και θα “απογειώσουν” την art de la table σου!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο τραπέζι είναι η μείξη σύγχρονων και κλασικών τάσεων! Όπως για παράδειγμα, οι πλουμιστές και ανάγλυφες πορσελάνες, τα κρύσταλλα και οι επίχρυσες λεπτομέρειες με τα πιο contemporary στοιχεία, όπως η απόχρωση της μέντας που αυτό το διάστημα είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα trends! Τα λουλούδια φυσικά είναι το απαραίτητο “αξεσουάρ” για το εορταστικό τραπέζι!

Το απόλυτο touch of elegance είναι ο συνδυασμός δύο διαχρονικών και αξεπέραστων τάσεων, όπως το black & white και το χρυσό. Ειδικά, όταν συνδέονται με περισσότερο ιδιαίτερα στοιχεία σαν τα stripes και τα φυσικά, ακατέργαστα υλικά, τότε το αποτέλεσμα γίνεται αμέσως… βασιλικό!

Αν από την άλλη, θέλεις να κινηθείς σε πιο safe και λιτές διακοσμητικές γραμμές, που εντάσσονται είτε στο minimal, είτε στο scandinavian design, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσότερο λευκές πορσελάνες και διάφανο γυαλί, συνδυασμένα με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αλλά και ως διακοσμητικά αντικείμενα να “δουλέψεις” με φυσητό γυαλί και πολλά λουλούδια!

Και τέλος, η πιο “romantic girl goes Easter” art de la table πρόταση είναι αυτή που χρησιμοποιεί τα πιο δυναμικά trends της εποχής και τα ενσωματώνει στο πασχαλιάτικο τραπέζι! Οι παστέλ, floral, rose και χρυσές λεπτομέρειες συναντούν τις ρευστές φόρμες, τις καμπύλες και τις αρχιτεκτονικές γραμμές.

Read More

And More