Έρευνα: Για ποιο λόγο ανακαινίζουμε τις κουζίνες μας και ποιες είναι οι προτιμήσεις μας;

Η κουζίνα είναι ο χώρος που “ανεβάζει” τις μετοχές του όλο και πιο ψηλά στο interior design… χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια και για αυτό όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να ασχολείται εντατικά τόσο με την ανανέωσή της, όσο και με τη ριζική ανακαίνισή της! Συνεχώς βλέπουμε να αναδύονται νέα trends τόσο στη χρωματική παλέτα που επενδύει τις κουζίνες μας, όσο και στα βασικά υλικά που θεωρούνται “in style” ανά χρονική περίοδο, από το φυσικό ξύλο και το μάρμαρο, έως τον μπρούτζο και το τσιμέντο. Γι’ αυτό και το κορυφαίο Houzz, η online πλατφόρμα που είναι αφιερωμένη στην αρχιτεκτονική και το design, αναλαμβάνει κάθε χρόνο να διενεργήσει μία έρευνα, ώστε να ανακαλύψει ποιες είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του αμερικανικού κοινού. Η φετινή μελέτη, λοιπόν, 2018 U.S. Houzz Kitchen Trends Study αποκάλυψε ένα πολύ βασικό στοιχείο: οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διακόσμηση της κουζίνας τους, παρά για το ίδιο το μαγείρεμα!

Στην έρευνα συμμετείχαν 1734 Αμερικανοί χρήστες του Houzz οι οποίοι είτε ετοιμάζονται να κάνουν ανακαίνιση, είτε μόλις ολοκλήρωσαν την αναδιαμόρφωση της κουζίνας τους! Από αυτούς, το 75% έχει πάθος με την τάξη και την καθαρότητα της κουζίνας του, το 66% θέλει να “ξεφορτωθεί” τα πράγματα που ήδη έχει και το 49% θέλει να ανακυκλώνει. Παρομοίως, η πλειονότητα των χρηστών, δηλαδή το 63% έχει ως προτεραιότητα την αποθήκευση και όχι τη λειτουργικότητα της κουζίνας, το 38% ενδιαφέρεται για ένα χώρο στον οποίο θα έχει ελευθερία κινήσεων, ενώ το 32% θέλει η κουζίνα του να είναι χώρος αναψυχής και το υπόλοιπο 32% θέλει να μπορεί να την καθαρίζει εύκολα.

Πριν, όμως, βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ανακαινίζουν τις κουζίνες τους, ας αφήσουμε μια μικρή πιθανότητα πως οι ερωτηθέντες δεν δήλωσαν την προετοιμασία των γευμάτων ως κύριο στόχο στην αναδιαμόρφωση του χώρου τους, μιας και θεωρείται αυτονόητο.

Πάντως τα αποτελέσματα της έρευνας, που στόχο είχε την ανάδειξη των μεγαλύτερων διακοσμητικών trends στο χώρο της κουζίνας, έδειξαν πως υπάρχει μια γενικότερη τάση προς τους πάγκους από quartz, ο οποίος πλέον κυριαρχεί του γρανίτη. Επιπλέον, το στυλ που επιλέγει το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ένα πιο contemporary και μεταβατικό look, σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά που προτιμούσε έως τώρα, ενώ παράλληλα κλίνουν περισσότερο προς τις κουζίνες με γωνία (L-shape) και λιγότερο προς τις κουζίνες που σχηματίζουν Π (U-shape). Τέλος, υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως τα ασύρματα ηχεία και οι τεχνολογικά εξελιγμένες ηλεκτρικές συσκευές!

Read More

And More