Fail Detector: Κάνεις κι εσύ αυτά τα τρία λάθη στην φροντίδα των φυτών σου;

Λένε πως έρχεται ο χειμώνας. Ας πούμε ότι θα το πιστέψουμε μόνο όταν το δούμε με τα μάτια μας. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε ξεχάσει τα 35άρια (°C) του καλοκαιριού και ενώ αυτό μπορεί να μην στοιχίζει τόσο σε εμάς, αλλά σίγουρα στοιχίζει στα φυτά μας. Βλέπεις, καλωσορίζοντας τον Νοέμβριο περνάμε σιγά-σιγά σε μια (ημερολογιακή) περίοδο που προετοιμάζει τα φυτά μας για την… χειμερία νάρκη. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα θα σταματήσει η γοργή και ζωηρή ανάπτυξή τους, όπως την παρατηρούμε την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και αντ’ αυτού θα περάσουν στην φάση της συντήρησης, ελπίζοντας ότι θα “βγάλουν” τον χειμώνα και φέτος! Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, θα χρειαστεί πρωτίστως να φροντίσουμε τα φυτά μας και να τους παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνουν ζωντανά τους επόμενους μήνες. Ξέρεις, λοιπόν, ποια μπορεί να είναι τα λάθη που κάνεις κατά καιρούς και έχουν επηρεάσει τα φυτά του σπιτιού σου;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΝΑΚΡΙΒΑ ΦΥΤΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τα τρία πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι στην προσπάθεια να φροντίσουμε τα φυτά μας, ώστε να είσαι και εσύ κατάλληλα προετοιμασμένη για τις ημέρες που έρχονται!

Fail #1: Αγοράζουμε ό,τι μας φαίνεται πιο όμορφο

Σαφώς και τα φυτά που βάζουμε στον χώρο μας θέλουμε να μας ταιριάζουν αισθητικά και να ενσωματώνονται στο interior design μας, αλλά αυτός δεν θα έπρεπε να είναι ο βασικός γνώμονας όταν επιλέγουμε τα είδη που θα προμηθευτούμε! Βλέπεις, μπορεί μια κέντια να είναι ιδανική για το σαλόνι σου, αλλά αν ο χώρος δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο φυσικό φως που χρειάζεται το συγκεκριμένο φυτό για να επιβιώσει, τότε κάτι έχει πάει στραβά. Επομένως, πρώτα χρειάζεται να ελέγξεις τις δυνατότητες του εκάστοτε δωματίου (φωτεινότητα, υγρασία, ρεύματα αέρα) και έπειτα τις μοναδικές ανάγκες του κάθε φυτού. Η αντιστοίχηση αυτών των δύο πλευρών θα σε καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή για το σπίτι σου!

Fail #2: Πιστεύουμε ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό

Όταν τα φύλλα ενός φυτού κιτρινίζουν ή τα κλωνάρια τους αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική τάση, μπορεί να συμβαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Σχεδόν όλοι, όμως, πιστεύουμε ότι για αυτή την τροπή της κατάστασης φταίει η ξηρότητα, δηλαδή το γεγονός πως δεν τα έχουμε ποτίσει αρκετά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσοι άλλοι λόγοι στους οποίους πιθανότατα οφείλεται αυτή η διάθεση των φυτών μας, που απλά ποτίζοντάς τα με περισσότερο νερό και σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, ενδέχεται να μην τους προσφέρουμε κάτι παραπάνω ή ακόμη και να τους προκαλέσουμε μεγαλύτερη βλάβη. Γι’ αυτό και πρέπει να ελέγξουμε για κάθε πιθανή αιτία που έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥΣ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ

Fail #3: Ποτίζουμε όλα τα φυτά με την ίδια συχνότητα

Ανεξάρτητα από την εποχή, οι περισσότεροι από εμάς ορίζουμε έναν συγκεκριμένο ρυθμό ποτίσματος για το σύνολο των φυτών μας. Όταν είναι καλοκαίρι, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι ανά εβδομάδα, ενώ τον χειμώνα αυτό μπορεί να γίνει πιο χαλαρό και να φτάνει ακόμη και τις δύο εβδομάδες ή και μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις. Έλα, όμως, που οι ανάγκες του κάθε φυτού είναι απολύτως εξατομικευμένες και επομένως δεν υπακούν στους ίδιους κανόνες! Άρα, ποτίζοντας ένα πουλί του παραδείσου στην ίδια συχνότητα με μια αλόη, κάνουμε ένα τραγικό λάθος που θα στοιχίσει αργά ή γρήγορα την ζωή ενός από τα δύο φυτά μας. Γι’ αυτό και πρέπει να ορίζουμε διαφορετικό πρόγραμμα ποτίσματος για το κάθε φυτό!

Read More

And More