Φάκελος “Κουζίνα”: Πώς να οργανώσεις τον πιο… νόστιμο χώρο του σπιτιού σου

Μπορεί να είναι… σημεία των γιορτών, αφού η κουζίνα σου ήταν για άλλη μια χρονιά “πρωταγωνίστρια” στην περίοδο των Χριστουγέννων, ίσως όμως να είναι και η απλή εξέλιξη των πραγμάτων, μιας και σχεδόν νομοτελειακά οι κουζίνες μας τείνουν να γίνονται χαοτικές με την πάροδο του χρόνου. Πάντως, οι περισσότεροι φτάνουμε κάποια στιγμή στο σημείο να ανοίγουμε τα ντουλάπια και να μας έρχονται τα μακαρόνια στο κεφάλι, να ανοίγουμε ένα συρτάρι και να ψάχνουμε επί μία ώρα μια σπάτουλα και γενικώς να γνωρίζουμε από κοντά τι πάει να πει “ανοργανωσιά”! Για κάποιους ίσως και να λειτουργεί μια κατάσταση σαν αυτή, αλλά για τους υπόλοιπους που θέλουν μια κουζίνα εξίσου οργανωμένη και τακτοποιημένη, όσο είναι και η εκπληκτική διακόσμησή της, θα πρέπει να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη!

Ο Ιανουάριος είναι ο κατεξοχήν μήνας του… επαναπροσδιορισμού και της τακτοποίησης, τόσο σε κυριολεκτικό, όσο και σε μεταφορικό επίπεδο! Γι’ αυτό και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθείς και με “βαθύτερα” ζητήματα της κουζίνας, πέρα από το κατάλληλο interior design, όπως είναι η τακτοποίησή της και η επαναφορά της τάξης, όπου αυτή έχει χαθεί! Και επειδή μια τέτοια σκέψη μπορεί να σε αγχώνει κάθε φορά που περνάει από το μυαλό σου, τότε καλό είναι να θυμάσαι πως περισσότερο κόπο καταβάλεις για να “χαλάσεις” την τακτική σειρά σου, παρά για να τη διορθώσεις! Και αφού αντιληφθείς αυτή τη μαγική διάσταση, τώρα είναι η ώρα να ανασκουμπωθείς και να ξεκινήσεις την επανατοποθέτηση των αντικειμένων στη θέση τους!

Και ακόμα αναρωτιέσαι πώς θα το κάνεις; Μην ανησυχείς, παρακάτω μπορείς να δεις τα πιο αποτελεσματικά βήματα για να πετύχεις τη σωστή εικόνα της κουζίνας σου, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά!

Ξεκαθάρισε τα σκεύη σου
Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε είναι να γινόμαστε συλλέκτες πανομοιότυπων αντικειμένων που έχουν ακριβώς την ίδια χρήση. Για αυτό καλό είναι να… ξεφορτωνόμαστε τα πιο πολυκαιρισμένα και ταλαιπωρημένα, ώστε να αξιοποιήσουμε εκείνα που έχουμε ανάγκη!

Οργάνωσε τα αντικείμενα βάσει της συχνότητας χρήσης τους
Σκέψου τι χρησιμοποιείς σε πιο τακτική βάση και αποθήκευσέ το σε σημείο που να σε εξυπηρετεί! Διαφορετικά, κάθε φορά που θα ψάχνεις το αλάτι και το πιπέρι (τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα), θα καταλήγεις να… τρως τον τόπο χωρίς αποτέλεσμα!

Χρησιμοποίησε δοχεία αποθήκευσης
Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις τακτοποιημένα και εύχρηστα ντουλάπια και συρτάρια είναι να αποθηκεύεις τα τρόφιμα σε δοχεία που θα εξοικονομήσουν χώρο στην κουζίνα σου! Βάζα και κουτιά μπορούν να “φιλοξενήσουν” το ρύζι, τα ζυμαρικά, το αλεύρι και τον καφέ σου, χωρίς να δημιουργούν… φασαρία και βρωμιά!

Βάλε ετικέτες στη ζωή σου
Εφόσον μπαίνεις στη διαδικασία να εντάξεις τα δοχεία αποθήκευσης στην κουζίνα -και τη ζωή σου-, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης τους είναι μέσω των ετικετών τους! Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς σε χρόνο dt να τοποθετήσεις τα σωστά αντικείμενα και τρόφιμα στο σωστό σημείο, χωρίς να ψάχνεις για ώρες πού βρίσκονται!

Οργάνωσε τα πράγματα με βάση την κοινή χρήση τους
Παρόμοια με τη διαδικασία των ετικετών είναι και αυτή η περίπτωση, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιείς συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένα αντικείμενα. Πάρε ως παράδειγμα τα μαγειρικά εργαλεία: σκέψου ένα συρτάρι που είναι ανακατεμένες οι σπάτουλες με τις κουτάλες, τα μαχαίρια, τους αναδευτήρες και τις μαρίζ. Και τώρα σκέψου πώς θα ήταν αν τοποθετούσες ξεχωριστά sections για τις κουτάλες, άλλα για τα μαχαίρια και άλλα για τις σπάτουλες!

Αξιοποίησε και την παραμικρή γωνιά
Η κουζίνα μπορεί να αποδειχθεί πως έχει άπειρο χώρο, ο οποίος συνήθως μένει ανεκμετάλλευτος, επειδή θεωρούμε πως δεν μας εξυπηρετεί! Στην πραγματικότητα, όμως, με τα κατάλληλα εργαλεία ακόμη και η παραμικρή γωνιά είναι χρήσιμη! Το εσωτερικό των ντουλαπιών είναι ιδανικό για να τοποθετήσεις ραφάκια για τα μπαχαρικά σου ή γαντζάκια για τις κουτάλες σου!

Διατήρησε σταθερό το νέο σύστημά σου
Εφόσον έχεις μπει στη διαδικασία να οργανώσεις από την αρχή την κουζίνα σου και να την διαμορφώσεις όπως ακριβώς σε εξυπηρετεί, από εδώ και πέρα θα πρέπει να διατηρήσεις σταθερό αυτό τον τρόπο οργάνωσης! Και πίστεψέ με, είναι πανεύκολο άπαξ και δοκιμάσεις να “κινηθείς” σε έναν τόσο τακτοποιημένο χώρο!

 

Read More

And More