Ficus Elastica: Όσα θέλεις να μάθεις για την φροντίδα του minimal φίκου σου

Αν δεν έχω υπάρξει αρκετά σαφής σχετικά με την τεράστια τάση (αλλά και την τεράστια αγάπη μου!) γύρω από τα φυτά στο interior design, τότε πληκτρολογώντας στο Google την φράση “ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ”, σίγουρα θα πειστείς! Βλέπεις, δεν υπάρχει πιο ευρέως και ραγδαία διαδεδομένο trend στην διακόσμηση από τα φυτά και, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να… μας περάσει αυτή η φρενίτιδα πολύ σύντομα –ευτυχώς δηλαδή! Μάλιστα, ένα από τα πιο “ποθητά” και instagramable φυτά που όλοι θέλουν να αποκτήσουν είναι ο minimal και τροπικός φίκος! Εκείνο, όμως, που συχνά ο κόσμος τείνει να ξεχνά είναι πως, σε αντίθεση με ένα στιλάτο coffee table ή ένα εντυπωσιακό βάζο, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και ως τέτοιοι χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα για να επιβιώσουν!

Σήμερα, λοιπόν, θα σου δώσω όλες τις οδηγίες που χρειάζεσαι για να φροντίσεις τον αγαπημένο σου φίκο, ώστε να… θριαμβεύσει στο σαλόνι σου!

General info:

Ο φίκος, επιστημονικά γνωστός ως ficus elastica, είναι ένα φυτό που μπορεί να αποκτήσει το μέγεθος που θέλεις ανάλογα με τον χώρο σου, αφού μπορεί να έχει μεσαίες διαστάσεις, αλλά και να αναπτυχθεί σε δέντρο. Τα πάντα εξαρτώνται από την γλάστρα στην οποία θα τον καλλιεργήσεις, που όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο ψηλότερο θα γίνει το φυτό. Το ίδιο ισχύει και για την επαφή του με τον ήλιο, αφού αν τον μεταφέρεις στο μπαλκόνι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο πιο δυναμική θα είναι γενικά η βλάστησή του!

Τι χώμα χρειάζεται ο φίκος:

Η ιδιοσυγκρασία του φίκου είναι τέτοια που δεν συμπαθεί την πολλή υγρασία. Επομένως, μια ποικιλία χώματος που στραγγίζει καλά, αλλά είναι και καλά αεριζόμενο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται. Η ιδανική σύσταση είναι από τύρφη, φλοιό πεύκου και τραχιά άμμο.

Πόσο φως χρειάζεται ο φίκος:

Σε γενικές γραμμές, ο φίκος αγαπά το πολύ και έντονο φως. Έλα, όμως, που δεν το θέλει σε άμεση επαφή μαζί του. Επομένως, ένα φωτεινό spot στο σπίτι, που προστατεύεται από μια κουρτίνα είναι ιδανικό για τον φίκο. Εάν, όμως, παρατηρήσεις ότι τα φύλλα του χάνουν την γυαλάδα τους, αρχίζουν να γέρνουν πολύ προς τα κάτω, ενώ τα κατώτερα στρώματα πέφτουν, τότε σημαίνει πως χρειάζεται περισσότερο φως.

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο φίκος:

Οι ανάγκες του φίκου σε νερό είναι ανάλογες με την εποχή και το κλίμα. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο, ενώ και τα φύλλα του θα πρέπει να υγραίνονται τακτικά, είτε με νωπό πανί, είτε με ψεκασμό νερού. Όσο για τον χειμώνα, εκεί το πότισμα αραιώνει και μπορεί να γίνεται έως και μια φορά τον μήνα. Αν τα φύλλα δείχνουν πεσμένα, τότε θέλει περισσότερο νερό. Αν κιτρινίζουν και πέφτουν, τότε θέλει λιγότερο νερό. Επίσης, το νερό δεν πρέπει να είναι παγωμένο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Read More

And More