Φωτισμός σαλονιού: Ποια είναι η κατάλληλη επιλογή για έναν stylish και καλοφωτισμένο χώρο;

Μπορεί να έχεις αποκτήσει τον πιο εντυπωσιακό καναπέ, να τον έχεις συνδυάσει με το πιο stylish coffee table και να τον έχεις πλαισιώσει με τα πιο up-to-date βοηθητικά τραπεζάκια! Ενδεχομένως τα κιλίμια και τα χαλιά σου να είναι τα top της αγοράς και τα διακοσμητικά αξεσουάρ σου να έχουν επιλεγεί με μεράκι και μπόλικο ψάξιμο σε βάθος χρόνου! Κάπως έτσι θα έχεις καταφέρει να εξοπλίσεις το σαλόνι σου με τα ιδανικά έπιπλα και τις απαραίτητες λεπτομέρειες που το καθιστούν άκρως στιλάτο και ταυτόχρονα βολικό και άνετο! Ξεχνάς, όμως, τη βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η εικόνα του interior design σου: τον σωστό φωτισμό! Βλέπεις, δεν διαθέτουν όλα τα σπίτια… χιλιόμετρα με μπαλκονόπορτες και αμέτρητα παράθυρα, ώστε να παρέχεται ο απαραίτητος φωτισμός του χώρου! Πέρα, όμως, από την κατασκευή της εκάστοτε κατοικίας, τα φωτιστικά που χρησιμοποιούνται οφείλουν να είναι τοποθετημένα στα σωστά σημεία και να έχουν επιλεχθεί με προσοχή, ώστε να δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, να είναι χρηστικά για το χώρο, αλλά και να συνεισφέρουν στη συνολική αισθητική του!

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις τις πέντε διαφορετικές επιλογές σε φωτιστικά που μπορείς να κάνεις για το σαλόνι σου, ώστε να αναδείξεις τις διακοσμητικές ικανότητές σου, αλλά και να δώσεις boost στην αίσθηση άνεσης και χαλάρωσης στο χώρο σου!

Το αρχιτεκτονικού τύπου πολύφωτο

Οι πλουμιστοί πολυέλαιοι τείνουν να φαίνονται ξεπερασμένοι -εκτός κι αν ο διακοσμητικός ρυθμός του σπιτιού αποπνέει κλασική πολυτέλεια- και τη θέση τους δίνουν στα architectural πολύφωτα! Αυτός ο τύπος φωτισμού είναι ιδανικός για σαλόνια με μεγάλο ύψος, αλλά και για όσους θέλουν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο αξεσουάρ για να δημιουργήσουν ένα κομβικό σημείο ενδιαφέροντος στο χώρο! Παράλληλα, θα δώσει στο χώρο μια contemporary χροιά και θα αναδείξει το στιλιστικό ταλέντο σου! Προσοχή, όμως, γιατί με ένα τόσο έντονο στοιχείο στο χώρο, θα πρέπει τα υπόλοιπα διακοσμητικά να εξισορροπούν τον όγκο του φωτιστικού, όπως για παράδειγμα τα κάδρα που θα χρειαστεί να έχουν μικρότερο μέγεθος ή ακόμη και να απουσιάζουν!

Το επιδαπέδιο φωτιστικό

Όταν ο χώρος του καθιστικού είναι μεγάλος και άνετος, τότε ένα ή και περισσότερα φωτιστικά δαπέδου είναι ικανά να ρίξουν… άπλετο φως σε πιο σκοτεινές γωνιές ή απλά να υποβοηθήσουν το γενικότερο φωτισμό του σαλονιού. Ωστόσο, τα επιδαπέδια φωτιστικά προσφέρουν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξεις το διακοσμητικό ταλέντο σου, αφού μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία ευρεία γκάμα διαφορετικών στυλ και αισθητικών γραμμών, ώστε να “απογειώσεις” το interior design σου!

Το επιτραπέζιο φωτιστικό

Ειδικά στην περίπτωση που το σαλόνι σου διαθέτει πολλαπλές επιφάνειες (side tables, κονσόλα, tv table, μπουφές, ράφια), τα επιτραπέζια φωτιστικά είναι ιδανικά για να προσφέρουν επιμέρους και συνολικό φωτισμό στο χώρο, χωρίς να μειώνουν την έκτασή του, αλλά εκμεταλλευόμενα τις ήδη υπάρχουσες δομές του δωματίου! Ίσως η καλύτερη επιλογή είναι τα φωτιστικά με έντονο διακοσμητικό ενδιαφέρον, ώστε να εξυπηρετούν δύο βασικούς ρόλους: του φωτισμού και του design!

Το κρεμαστό φωτιστικό οροφής

Ακόμη και όταν το σπίτι σου δεν διαθέτει μεγάλο ύψος, μπορείς να “μιμηθείς” έναν ψηλοτάβανο χώρο χρησιμοποιώντας ένα κρεμαστό φωτιστικό οροφής που θα επιμηκύνει το δωμάτιο και θα το κάνει να μοιάζει ψηλότερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επιπλέον, με τη σωστή επιλογή υλικών και χρωμάτων στον φωτισμό οροφής θα καταφέρεις να δημιουργήσεις το πολυπόθητο layering που θέλεις στη διακόσμησή σου!

Η επιτοίχια απλίκα

Στην περίπτωση που ο χώρος του σαλονιού σου δεν είναι όσο μεγάλος θα ήθελες, τότε η καλύτερη επιλογή στο κεφάλαιο “φωτισμός” που θα μπορούσες να κάνεις είναι οι απλίκες τοίχου! Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσεις το χώρο που θα απαιτούσε ένα φωτιστικό δαπέδου, θα αφήσεις ελεύθερες τις επιφάνειες που θα απασχολούσε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό, ενώ δεν θα “συμπιέσεις” το ύψος του δωματίου με ένα φωτιστικό οροφής!

Read More

And More