Φθινοπωρινό ξεκαθάρισμα: Απάλλαξε το σπίτι από άχρηστα αντικείμενα σε 4 βήματα

Λυπάμαι που στο λέω, αλλά κάθε φθινόπωρο (και άνοιξη) διανύουμε μια μεταβατική περίοδο στο σπίτι. Και αυτά είναι τα καλά νέα, γιατί στα “κακά” είναι το γεγονός πως αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα σε όλα τα αντικείμενα που έχεις μαζέψει σε βάθος τόσου χρόνου! Γιατί πώς αλλιώς θα καταφέρεις να έχεις την ανανεωμένη διακόσμηση που λαχταράς ενόψει του χειμώνα; Άλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς: κάπου στο δωμάτιό σου υπάρχουν ακόμα πεταμένα τα αντηλιακά σου -εν αναμονή του τελευταίου μπάνιου της σεζόν, που μάλλον δεν έχεις σκοπό να κάνεις τελικά-, σε κάποια γωνιά στο σαλόνι έχεις αφήσει τα εισιτήρια από το θερινό σινεμά που πήγες τον Ιούλιο, στην είσοδο του σπιτιού έχεις παρατήσει τρία ζευγάρια flip flops για την θάλασσα και… χρειάζεται να συνεχίσω; Γι’ αυτό και σήμερα θα μάθουμε τον “κανόνα των τεσσάρων”! Δηλαδή, πώς θα συμμαζέψεις το σπίτι σου και θα κάνεις γενική… εκκαθάρισε με τέσσερα βήματα!

Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω τις τέσσερις απλές κινήσεις που θα χρειαστείς για να φέρεις το σπίτι σου στα… ίσια του!

Ξεκίνα με τη μέθοδο των τεσσάρων κουτιών
Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, εφοδιάσου με τέσσερα χαρτοκιβώτια. Γράψε πάνω σε κάθε κουτί την ετικέτα του: “ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ”, “ΔΩΡΑ”, “ΝΕΑ ΘΕΣΗ” και “ΜΕΝΟΥΝ”. Έπειτα άρχισε από το σαλόνι, και διαδοχικά σε κάθε δωμάτιο, να κατατάσσεις τα αντικείμενα που βλέπεις στο αντίστοιχο κουτί. Όταν τελειώσεις την διαδικασία, τα αντικείμενα στο κιβώτιο των σκουπιδιών θα πρέπει να φτάσουν στον κάδο απορριμάτων της γειτονιάς, τα πράγματα με την σήμανση δώρα θα πρέπει να δωριστούν, εκείνα για νέα θέση χρειάζεται να μετακινηθούν και τα υπόλοιπα να μείνουν ως έχουν!

Υποσχέσου ότι θα βάλεις δώδεκα πράγματα σε κάθε κουτί
Πρέπει να δεσμευτείς ότι θα είναι αποτελεσματική η τακτοποίησή σου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα βάλεις ως στόχο να γεμίσεις κάθε κιβώτιο με τουλάχιστον δώδεκα αντικείμενα. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να σου φαίνονται πολλά, αλλά να είσαι σίγουρη ότι πριν το καταλάβεις θα έχεις ξεπεράσει τον προβλεπόμενο αριθμό!

Κάνε ένα προσωπικό πείραμα στην ντουλάπα σου
Επειδή και οι ντουλάπες έχουν ανάγκη από το ανάλογο ξεσκαρτάρισμα, κάνε ένα τεστ στον εαυτό σου. Καταρχάς, γύρισε όλες τις κρεμάστρες προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που τις έχεις αυτή την στιγμή. Έπειτα, κάθε φορά που θα επιστρέφεις ένα ρούχο στην ντουλάπα σου (αφού το έχεις φορέσει), να το κρεμάς αντίθετα από την κατεύθυνση που βλέπουν οι υπόλοιπες κρεμάστρες. Με αυτό τον τρόπο, σε ένα διάστημα το πολύ δύο μηνών θα έχεις ξεκάθαρη εικόνα των ρούχων που δεν φοράς ποτέ: είναι εκείνα που κρέμονται αντίθετα από όλα τα άλλα! Τώρα, λοιπόν, μπορείς να τα κατατάξεις και αυτά σε αντίστοιχες κούτες!

Και τέλος, για όλα τα ακατάστατα χαρτιά σου, όπως λογαριασμοί, αποδείξεις και αλληλγραφία, κάνε δύο λίστες. Όσα δεν χρειάζονται αρχειοθέτηση και αποθήκευση ή δεν… καδράρονται, τότε πέταξέ τα!

Read More

And More