Φυτά εσωτερικού χώρου: 3 smart tips για να τα φροντίσεις σωστά μέσα στον καύσωνα

Ο Ιούλιος μας έδειξε το ζεστό πρόσωπό του από την πρώτη κιόλας μέρα. Δεν μας λυπήθηκε. Αν ζεις σε σπίτι με κλιματισμό, είσαι από τους προνομιούχους. Αν όχι, είσαι από τους τολμηρούς. Από τους “ήρωες”, θα μπορούσαμε να πούμε. Και όπως μαθαίνω, παρακολουθώντας από κοντά τα του καιρού, ακόμα πιο καυτές μέρες μας περιμένουν στην επόμενη γωνία. Επομένως η καθημερινότητα για εμάς που δεν την ζούμε πλάι στο κύμα αλλά στην πόλη πρόκειται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Δεν δυσκολευόμαστε όμως μόνο εμείς. Την ίδια ανυπόφορη αίσθηση βιώνουν και τα φυτά του σπιτιού μας, που παλεύουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πράγματι, παρόλο που τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται φως και θερμότητα για να επιβιώσουν, η υπερβολική ζέστη, σαν αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να βλάψει την υγεία τους, αφήνοντάς τα με πεσμένους μίσχους και καφέ, μαραμένα φύλλα. Κι αν κάνεις πως κλείνεις τα μάτια σε αυτά τα σημάδια, ένα είναι το σίγουρο: τα φυτά σου θα πεθάνουν, και δεν νομίζω να θέλεις να συμβεί κάτι τέτοιο…  

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς στενά τα φυτά σου κατά την διάρκεια του καύσωνα, και να προσαρμόσεις τη ρουτίνα φροντίδας τους, προκειμένου να διασφαλίσεις ότι θα παραμείνουν υγιή παρά την αλλαγή των συνθηκών. Έχοντας αυτό κατά νου, συμβουλευτήκαμε την εμπειρογνώμονα φυτών της Patch Plant, Meg Spink, για να μας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ώστε τα φυτά μας να παραμείνουν σώα και αβλαβή στον καύσωνα.

Το σωστό πότισμα είναι η αρχή, η μέση και το τέλος!
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι στη ζέστη. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτά μας. «Τα φυτά σας είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερο νερό το καλοκαίρι, ειδικά όταν κάνει πολλή ζέστη», εξηγεί η Spink. «Η ανάπτυξη των φύλλων απαιτεί πολύ νερό και οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι το έδαφος στεγνώνει πιο γρήγορα. Πιάστε το ποτιστήρι σας και ελέγχετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας λίγο πιο συχνά από το κανονικό. Αλλά να θυμάστε, πρέπει να τα ποτίζετε μόνο όταν το χρειάζονται, δεν θέλετε να τα πνίξετε σε μουσκεμένο χώμα», σημειώνει.

Η απευθείας έκθεση στον ήλιο βλάπτει σοβαρά την υγεία
Αν και τα φυτά χρειάζονται φως για να επιβιώσουν, το να έρχονται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως – ειδικά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα – δεν είναι πολύ καλή ιδέα. «Ο ήλιος είναι πολύ δυνατός αυτή την εποχή του χρόνου», εξηγεί η Spink. «Μετακινήστε πιο ευαίσθητα φυτά μακριά από τα παράθυρα για να αποφύγετε τις σκληρές ακτίνες». Τα ευαίσθητα φυτά, που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από το άμεσο ηλιακό φως, περιλαμβάνουν τα Χλωρόφυτα, τα Nerve plants (fittonia), τα Dragon trees και το Φίκο. Η Μονστέρα μπορεί επίσης να έχει καμένα φύλλα ως αποτέλεσμα της άμεσης έκθεσης σε ισχυρό ηλιακό φως.

Ψέκαζε και ξανά ψέκαζε. Και γενικώς, ψέκαζε!
Εάν έχεις πολλά τροπικά φυτά – όπως είναι η Κηροπηγή, η Σανσεβιέρια, η Σεφλέρα και η Καλαθέα – καλό θα ήταν να ψεκάζεις τακτικά τα φύλλα τους κατά τη διάρκεια του καύσων, χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι mister (βαποριζατέρ). «Τα τροπικά φυτά αγαπούν την υψηλή υγρασία», εξηγεί η Spink. «Δώσε στα φύλλα τους έναν καλό ψεκασμό για να αποφύγετε το να στεγνώσουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φυτά με υπέροχα μεγάλα φύλλα, όπως ο Φίκος, η Κολοκασία και η Μούσα».

Read More

And More