Φυτά εσωτερικού χώρου: Σύντομος οδηγός για τα πιο εντυπωσιακά κρεμαστά φυτά!

Η άνοιξη προχωρά, το καλοκαίρι πλησιάζει και ο χειμώνας δεν είναι πλέον τίποτα παραπάνω από μια μακρινή ανάμνηση. Ή τουλάχιστον αυτό θέλουμε να ελπίζουμε. Αυτό, όμως, αυτόματα σημαίνει πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να γεμίσουμε το σπίτι μας με φυτά και να του δώσουμε αμέσως το tropical feeling που τόσο πολύ λαχταράμε! Επιπλέον, η άνοιξη έχει τις κατάλληλες θερμοκρασίες για τις μεταφυτεύσεις, επομένως τα πάντα δείχνουν πως τώρα είναι η πιο “καρποφόρα” περίοδος! Πώς μπορείς, όμως, να φέρεις το καλοκαίρι στο σπίτι σου, αν οι κοκοφοίνικες και οι μπανανιές είναι ελαφρώς δυσεύρετες; Ή αν οι τοίχοι σου δεν μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε κρεμαστούς… κήπους; Μία είναι η λύση και μάλιστα ανήκει στις μεγαλύτερες τάσεις και τις πιο stylish προτάσεις για την διακόσμηση: οι κρεμαστές γλάστρες!

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει στο Instagram ή το Pinterest πως οι κρεμαστές γλάστρες είναι ένα από τα αγαπημένα διακοσμητικά στοιχεία αυτή την στιγμή! Είτε πρόκειται για κεραμικά δοχεία, είτε για πλεκτά macrame που τα πλαισιώνουν, είτε για δερμάτινους ιμάντες από τους οποίους κρέμονται, πάντως τα φυτά που χρησιμοποιούνται για αυτές τις ανάγκες είναι τα πιο “δροσερά” και “ζωηρά” που μπορείς να επιλέξεις, μιας και προσθέτουν μία φυσική κίνηση στον χώρο! Ποια είναι, όμως, τα κατάλληλα “κρεμαστά” φυτά που μπορείς να έχεις στο σπίτι;

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή σου είναι το ύψος στο οποίο βρίσκεται το εκάστοτε φυτό. Αν μπορείς να το φτάσεις εύκολα, απλά ανεβαίνοντας σε ένα σκαμπό, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα φυτό που χρειάζεται τακτικό εβδομαδιαίο πότισμα. Αν, από την άλλη, το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο, τότε η επιλογή σου θα πρέπει να κετευθυνθεί σε περισσότερο ανθεκτικά φυτά, όπως τα παχύφυτα, που χρειάζονται αραιό πότισμα, μία φορά τον μήνα.

Όσον αφορά στις ανάγκες που έχουν τα εν λόγω φυτά, δεν διαφέρουν από εκείνες οποιουδήποτε άλλου φυτού. Δηλαδή, το φως, η υγρασία και το πότισμα είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχεις πάντα κατά νου. Επιπλέον, ανάλογα με το σημείο στο οποίο σκοπεύεις να το κρεμάσεις, θα πρέπει να προσέξεις το φως που φτάνει ως εκεί, ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο φυτό. Τέλος, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν ανάγκη από σταθερότητα, επομένως απόφυγε να τα κρεμάσεις μπροστά από το κλιματιστικό, κοντά σε ανεμιστήρα οροφής ή σε σημείο που δημιουργείται “ρεύμα” από τον αέρα, ώστε να παραμένουν στην θέση τους και να μην επηρεάζονται οι ρίζες τους.

Τα καταλληλότερα φυτά για κρεμαστές γλάστρες:

Τιλάντσια

Ανήκει στην κατηγορία των αερόφυτων, τα οποία είναι ιδανικά για κρεμαστά, μιας και δεν χρειάζονται χώμα για να αναπτυχθούν! Αντιθέτως, μέσω του φυλλώματός τους μπορούν να “τραφούν” από τον αέρα και να εξοικονομήσουν όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους συστατικά. Κρέμασέ τα από ένα σκοινί ή τοποθέτησέ τα σε terrarium ή himmeli και είναι έτοιμα. Ωστόσο, τα αερόφυτα έχουν υψηλές ανάγκες σε έμμεσο φως, ενώ κάθε εβδομάδα θα πρέπει να τα μουλιάζεις για περίπου 20 λεπτά σε νερό και έπειτα να αφήνεις να στεγνώνουν πλήρως κρεμασμένα ανάποδα, ώστε να μην διατηρούν υγρασία στην βάση και ανάμεσα στα φύλλα τους και έτσι να αποφύγεις το σάπισμα.

Ασπλήνιο

Αυτό το είδος φτέρης έχει πιο πλατιά φύλλα, ενώ η φορά τους θυμίζει συντριβάνι. Τα πηγαίνει καλά στο μέτριο φως, ενώ πρέπει να ποτίζεται σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον, μιας και χρειάζεται ελαφρώς αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα, το ασπλήνιο είναι ιδανική επιλογή για το μπάνιο, που θα το μετατρέψει αυτόματα σε ονειρικό… σπα, εφόσον όμως υπάρχει παράθυρο!

Πεπερόμια

Ένα τροπικό φυτό που είναι και pet-friendly! Οι ανάγκες της πεπερόμιας είναι το μέτριο και έμμεσο φως, ενώ αντέχει και σε πιο σκοτεινό περιβάλλον. Το σαρκώδες φύλλωμά του ικανοποιεί μερικώς τις ανάγκες του σε νερό, οπότε μπορεί να αντέξει μερικές ημέρες παραπάνω χωρίς πότισμα!

Φιλόδεντρο


Ανήκει στην οικογένεια των αναρριχόμενων φυτών και όταν το συναντάς στη φύση μπορείς να δεις τα κλαδιά και τα φύλλα του να απλώνονται στο χώμα ή να τυλίγονται γύρω από κορμούς. Εντός του σπιτιού, μπορούν να… καταρριχηθούν από μια κρεμαστή γλάστρα, ενώ χρειάζονται εβδομαδιαίο πότισμα και μέτρια φωτεινότητα.

Πόθος


Άλλη μία περίπτωση αναρριχητικού φυτού, που είναι ιδανική επιλογή για κρέμασμα. Ο πόθος τα καταφέρνει υπέροχα στο μέτριο φως, ενώ θέλει πότισμα κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, μπορεί να αντέξει αρκετά σε πιο σκοτεινό περιβάλλον, σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, και αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, αρκεί να κοπούν καταλλήλως τα κλαδιά του.

⇒ Και ένα σημαντικό tip για τα κρεμαστά φυτά:
Επειδή τα περισσότερα δοχεία και κασπό που προορίζονται για κρέμασμα δεν διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης (για ευνόητους λόγους), θα πρέπει να προσέξεις κατά τη φύτευση να γεμίσεις την επιφάνεια της γλάστρας με πέτρες, ώστε να έχει περιθώριο να αποδεσμευτεί το νερό από το χώμα.

Read More

And More