Καθαρισμός σπιτιού: Πέντε φυσικά καθαριστικά χώρου που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου

Ποιος δεν θέλει να επιστρέφει σπίτι του μετά από μια καυτή μέρα στη θάλασσα στο γραφείο και να τον περιμένει ένα σπίτι αστραφτερό και τακτοποιημένο; Εντάξει, δεν χρειάζεται να είσαι ψυχαναγκαστικός άνθρωπος για να απολαμβάνεις έναν καθαρό χώρο. Άλλωστε, διατηρώντας το σπίτι σε τάξη, δίνεις τεράστιο boost και στις διακοσμητικές επιλογές σου! Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα καθαριστικά σπιτιού τείνουν να περιέχουν αρκετά χημικά συστατικά, που συχνά αποδεικνύεται πως μπορούν να προκαλέσουν από αλλεργίες και ερεθισμούς έως και εγκαύματα, ανάλογα με την σύνθεση και τη χρήση για την οποία προορίζονται τα απορρυπαντικά. Ακόμη, όμως, και αν παραβλέψεις τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η μακροχρόνια χρήση τους στην υγεία σου, δεν μπορείς να μην σκεφτείς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζονται από τα προωθητικά και χημικά στοιχεία των καθαριστικών και των σπρέι.

Και επειδή, το wellness και το “vegan” lifestyle βρίσκονται αυτή την στιγμή στο προσκήνιο, παρακάτω μπορείς να βρεις μερικές φυσικές εναλλακτικές επιλογές καθαριστικών που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι, με υλικά που ήδη έχεις!

 

Καθαριστικό γενικής χρήσης


Για τζάμια, καθρέφτες και όλες τις επιφάνειες του σπιτιού, μπορείς να ανακατέψεις ένα φλιτζάνι νερό με ένα φλιτζάνι ξύδι. Μετάφερε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι με υποδοχή για σπρέι. Προσοχή, γιατί το διάλυμα είναι οξειδωτικό για το μάρμαρο, τον γρανίτη και την πέτρα. Για αυτές τις περιπτώσεις, μπορείς να αντικαταστήσεις το ξύδι με βότκα ή οινόπνευμα.

 

Υγρό απορρυπαντικό πιάτων


Θέλεις τα πιάτα σου να πλένονται με τον πιο φυσικό τρόπο; Ανακάτεψε δύο κουταλιές αλάτι σε μισό φλιτζάνι ζεστό αποσταγμένο νερό, μέχρι να διαλυθεί. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακάτεψε μισό φλιτζάνι ξύδι με μισό φλιτζάνι βιοδιασπώμενο καθαριστικό γενικής χρήσης και ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε τα δύο μείγματα μέχρι να πήξουν ελαφρώς, μετάφερε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι και είσαι έτοιμη.

 

Καθαριστικό φούρνου


Μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις στο σπίτι, ο φούρνος αποδεικνύεται συχνά “πεισματάρης”! Γι’ αυτό γέμισε ένα μπουκάλι σπρέι με ξύδι και ψέκασε το εσωτερικό του φούρνου. Έπειτα, πασπάλισε την επιφάνεια με baking soda και άφησέ το για περίπου μία ώρα. Τέλος, φόρεσε τα γάντια σου και τρίψε καλά με ένα σφουγγάρι και σύρμα. Σκούπισε με στεγνό πανί και είσαι έτοιμη!

 

Αποφρακτικό σωληνώσεων


Πολύ πιο συχνό φαινόμενο απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά και αρκετά δύσκολο στην αντιμετώπισή του! Ξέχνα, όμως, το οξύ που χρησιμοποιούσες έως τώρα και κάνε τα παρακάτω: βράσε δύο φλιτζάνια νερό. Ρίξε στα σιφόνια μισό φλιτζάνι baking soda και μετά μισό φλιτζάνι ξύδι. Αμέσως μετά ρίξε το βραστό νερό και βάλε την τάπα του σιφονιού. Επανάλαβε τη διαδικασία αν χρειαστεί!

 

Αρωματικό χώρου


Θέλεις ένα ήπιο αρωματικό, που να καθαρίζει την ατμόσφαιρα με φυσικό τρόπο; Ανακάτεψε σε ένα μπουκαλάκι για σπρέι νερό με βότκα και μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο

Read More

And More