Κουζίνα: Πέντε κανόνες feng shui για να κάνεις την κουζίνα σου το προσωπικό σου… καταφύγιο

Έχεις ακούσει για το feng shui στο σπίτι, αλλά μάλλον για feng shui στην κουζίνα πρώτη φορά διαβάζεις! Βέβαια, η κινεζική πρακτική της εναρμόνισης του αρχιτεκτονικού χώρου με τις δυνάμεις του σύμπαντος (μια απλή μετάφραση της κοσμοθεωρίας που ονομάζεται feng shui) περιλαμβάνει ό,τι μας περιβάλλει, χωρίς να κάνει διακρίσεις! Ωστόσο, στη δυτική κουλτούρα, ο τρόπος που ενσωματώνεται το feng shui στη διακόσμηση μπορεί να απέχει πολύ από τις διδαχές των… γερόντων της ασιατικής νοοτροπίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η ουσία της χαλαρωτικής και ήρεμης εμπειρίας στον προσωπικό χώρο δεν είναι η απόλυτη αλήθεια για κάθε σπίτι! Για αυτό και κάθε δωμάτιο αξίζει να περάσει από ένα ανανεωτικό treatment προκειμένου να διαμορφωθεί με τρόπο που να σε υποβάλει σε πιο ξεκούραστους και ήσυχους ρυθμούς! Με την ευρεία έννοια, λοιπόν, και η κουζίνα μπορεί να υπακούσει σε μερικούς κανόνες της κινεζικής ιδιοσυγκρασίας, ώστε να γίνει πιο λειτουργική, εύχρηστη και φυσικά… ζεν!

Σύμφωνα με το φιλοσοφικό σύστημα ιδεών του feng shui, η κουζίνα μαζί με το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο, είναι οι χώροι στους οποίους πραγματώνεται η έννοια του ατομικού well-being. Αυτό σημαίνει πως αυτοί είναι οι πιο προσωπικοί από τους προσωπικούς χώρους! Μάλιστα, ο καθένας συμβολίζει και μια σημαντική πτυχή της καθημερινότητας, δηλαδή τον ύπνο, την τροφή και την καθαριότητα! Πιο συγκεκριμένα, η κουζίνα αποτελεί το κατεξοχήν δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία της δημιουργίας, έπειτα της θρέψης και τέλος της επικοινωνίας γύρω από ένα τραπέζι. Δεν είναι, επομένως, άξιο απορίας που ένας χώρος σαν και αυτός οφείλει να διέπεται από κανόνες που θα τον κάνουν περισσότερο φιλόξενο και φιλικό, ώστε να εκπέμπει αίσθηση λειτουργικότητας, αλλά και χαλάρωσης!

Αν, λοιπόν, θέλεις και εσύ να διαμορφώσεις την κουζίνα σου σύμφωνα με τους κανόνες του feng shui -έστω και σε ελεύθερη μετάφραση- ρίξε μια ματιά παρακάτω στα πιο βασικά βήματα που μπορείς να κάνεις!


Δώσε προσοχή στο φωτισμό

Όπως και σε κάθε χώρο, το φως είναι εκείνο που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό της διάθεση που δημιουργείται. Η κουζίνα, λοιπόν, έχει ανάγκη από καλό και σωστό φωτισμό, τόσο για χρηστικούς λόγους αφού είναι αναγκαίο για να “εργάζεσαι” με ευκολία, όσο και για λόγους αισθητικής μιας και ένα καλοφωτισμένο δωμάτιο είναι πάντοτε πιο καλαίσθητο, λαμπερό και χαλαρωτικό. Απόφυγε το λευκό φωτισμό, εκμεταλλεύσου το φυσικό φως στο έπακρο και φρόντισε να είναι ο χώρος επαρκώς φωτισμένος, ώστε να σε βοηθήσει στις κινήσεις σου!

Δώσε βάση στο χρώμα

Όσο ασήμαντο κι αν σου φαίνεται, στην πραγματικότητα το χρώμα που θα επιλέξεις να κοσμήσει την κουζίνα σου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που την αντιλαμβάνεσαι και τη χρησιμοποιείς. Οι προτιμότερες αποχρώσεις, λοιπόν, με τις οποίες μπορείς να επενδύσεις το χώρο είναι το λευκό, τα παστέλ και τα neutral χρώματα. Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις στο χώρο την ευκαιρία να αναδείξει το μέγεθός του, αλλά και πάλι θα “παίξεις” με το φωτισμό του, δημιουργώντας καλύτερη διάθεση!

Κρέμασε… τέχνη στους τοίχους

Αυτό είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο για κάθε χώρο του σπιτιού, αφού πέρα από την προσωπική πινελιά και το χαρακτήρα που θα δώσεις στην αισθητική τους, θα δώσεις ταυτόχρονα την ευκαιρία στο μυαλό και τα μάτια σου να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν αντικρίζοντας κάτι καλαίσθητο και οικείο!

Απομάκρυνε τη “φασαρία”

Άλλη μία “αρχή” που πρέπει να ακολουθούμε όλοι και αφορά κάθε χώρο του σπιτιού: να μην δίνουμε πολύτιμο ζωτικό χώρο σε αντικείμενα είτε αχρείαστα, είτε ακαλαίσθητα ή αταίριαστα. Οι γραμμές του σπιτιού πρέπει να είναι clean-cut για maximum αποτέλεσμα χαλάρωσης και η κουζίνα δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη λίστα!

Δείξε “σεβασμό” στο φούρνο σου

Μπορεί να μοιάζει κάπως απλοϊκό, αλλά η αλήθεια είναι πως 1 στα 3 νοικοκυριά έχουν μεταχειριστεί με λάθος τρόπο το φούρνο τους! Και εξηγούμαι: ο φούρνος είναι ο χώρος που παράγει το φαγητό σου και για να είναι το γεύμα σου “υγιές” θα πρέπει και ο φούρνος σου να είναι “υγιεινός”. Με λίγα λόγια, οφείλεις να απομακρύνεις τις λιπαρές ουσίες που μπορεί να… πασαλειφτούν στο εσωτερικό τους και να φροντίζεις να είναι καθαρός και έτοιμος να υποδεχτεί τον επόμενο γαστριμαργικό “πειραματισμό” σου!

Read More

And More