Ξύδι: Ένα θαυματουργό υλικό για το σπίτι σου και έξι τρόποι να το χρησιμοποιήσεις!

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στο μαγείρεμα, αλλά και ένα υλικό που χρησιμοποιείται για αιώνες στη συντήρηση τροφίμων. Το ξύδι, ένα προϊόν του κρασιού και παράγωγο ζυμώσεων, υπήρξε πάντοτε απαραίτητο για την παρασκευή αμέτρητων γευστικών πιάτων. Και μάλλον κάπου εδώ θα αναρωτιέσαι τι δουλειά έχει το ξύδι στη στήλη της διακόσμησης. Δεν θέλω να σε κρατάω κι εγώ σε αγωνία, οπότε ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως το ξύδι, πέρα από γαστριμαργικό στοιχείο είναι και ένα από τα καλύτερα καθαριστικά που υπάρχουν στη φύση!

Επειδή το eco-friendly κίνημα έχει πια συναντήσει εκείνο του wellness, σπρώχνοντάς μας όλους προς περισσότερο φυσικούς τρόπους ζωής, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε αισθητικό και λειτουργικό επίπεδο, ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις διαφορετικές χρήσεις που το ξύδι μπορεί να έχει στο σπίτι, πέρα από την πικάντικη “πινελιά” που δίνει τα γεύματά μας! Ίσως οι παλιότεροι να σου συστήσουν μια σπιτική συνταγή για λοσιόν, κρέμες και μάσκες με βασικό συστατικό το ξύδι. Εγώ, όμως, σήμερα θα σου μιλήσω για την ικανότητά του να αφαιρεί λεκέδες, να γυαλίζει επιφάνειες και να αναζωογονεί τα φυτά σου!

 

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις έξι τρόπους που το ξύδι θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις, να δώσεις ενέργεια και να ανανεώσεις το χώρο σου!

Στην αφαίρεση λεκέδων

Πόσες φορές έχεις έρθει αντιμέτωπη με έναν τεράστιο λεκέ από κόκκινο κρασί που… προσγειώθηκε στο λευκό t-shirt σου; Σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει πολλές ιδέες, αλλά το ξύδι είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη! Ψέκασε ή στάξε μερικές σταγόνες ξύδι απευθείας στην επιφάνεια του λεκέ και έπειτα πλύνε το αγαπημένο ρούχο σου στο πλυντήριο, όπως συνηθίζεις. Ο λεκές εξαφανίζεται! Αν από την άλλη, τα λευκά ρούχα σου έχουν αποκτήσει λιγάκι πιο γκριζαρισμένη όψη, τότε βούτηξέ τα σε ξύδι για να επαναφέρεις τη λάμψη τους!

Στο καθάρισμα κάθε επιφάνειας

Πολλά είναι τα πολυ-καθαριστικά προϊόντα του εμπορίου, που συχνά εμπιστεύεται για χίλιες δυο δουλειές του σπιτιού. Έλα, όμως, που είναι όλα χημικά και σίγουρα επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία σου! Για να φτιάξεις, λοιπόν, το πιο φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον καθαριστικό ανάμειξε ξύδι με απιονισμένο νερό και τοποθέτησε το μείγμα σε ένα μπουκάλι για σπρέι. Με αυτό το διάλυμα θα μπορείς να καθαρίσεις τα πάντα, όπως τους αρμούς στα πλακάκια, τα παράθυρα και τα χαλιά! Προσοχή, όμως, στις μαρμάρινες και πέτρινες επιφάνειες, οι οποίες βλάπτονται από τα οξέα του ξυδιού!

Στην αντιμετώπιση των αγριόχορτων

Αν είσαι παθιασμένη με τα φυτά σου και κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τα φρονίζεις ως άλλη… κηπουρός, τότε το ξύδι είναι ο νέος φίλος σου! Στάξε αρκετό ξύδι σε ένα βαμβακερό πανί ή χαρτί κουζίνας και έπειτα πέρασε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει στις γλάστρες των φυτών σου! Έτσι θα μαραθούν και θα τα ξεφορτωθείς μια και καλή! Προσοχή, όμως, να μην αγγίζεις το φύλλωμα των φυτών σου, γιατί κινδυνεύεις να τα ξηράνεις και αυτά!

Στην εξαφάνιση των λεκέδων από ποτήρια

Ok, φροντίζεις όλα τα ποτήρια να στέκονται πάνω στα stylish σουβέρ στο λατρεμένο σου coffee table. Έλα, όμως, που ατυχήματα συμβαίνουν, ειδικά όταν έχεις καλεσμένους, και κάπως έτσι καταλήγεις με λεκέδες από νερό ή κρασί πάνω στο τραπέζι. Κανένα πρόβλημα, ανάμειξε ίσες ποσότητες ξυδιού και λαδιού και έπειτα με ένα μαλακό ύφασμα πέρασε το ξύλινο τραπέζι όπου έχει λεκιάσει, με τη φορά των “νερών” του ξύλου. Έτοιμο!

Στο ξεβούλωμα των σωληνώσεων

Στο εμπόριο θα βρεις ευρεία ποικιλία από αποσυμφορητικά σωληνώσεων για το μπάνιο και την κουζίνα, αλλά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς ένα τόσο τοξικό υλικό, ώστε να το διοχετεύσεις στο σπίτι σου; Επιπλέον, κάθε υδραυλικός θα σου επισημάνει πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα προϊόντα στο υδραυλικό σύστημά σου. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμπιστεύσου την “καυστική” και απολύτως φυσική δύναμη του ξυδιού! Ρίξε μισό φλιτζάνι baking soda στο σιφόνι που έχει βουλώσει και έπειτα πρόσθεσε στην τρύπα περίπου ίση ποσότητα ξυδιού! Το μικρό “ηφαίστειο” που θα σχηματιστεί θα κάνει τη δουλειά!

Στη φρεσκάδα των λουλουδιών σου

Ξέρω, ξέρω, δεν μπορείς να αντέξεις ούτε μέρα χωρίς ένα μυρωδάτο και στιλάτο μπουκέτο από λουλούδι -ή και πέντε από αυτά! Πώς θα καταφέρεις, όμως, να τα διατηρήσεις ζωντανά και λαμπερά για περισσότερο καιρό; Απλά πρόσθεσε δύο με τρεις κουταλιές λευκό ξύδι και δύο κουταλάκια ζάχαρη στο νερό του ανθοδοχείου! Και κάπως έτσι, τα λουλούδια σου θα παραμείνουν φρέσκα και ζωντανά για περισσότερες ημέρες!

Read More

And More