Μπαλκόνι: Πώς να διαμορφώσεις τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για να υποδεχθείς το καλοκαίρι

Και ναι, έχει φτάσει ΑΥΤΗ η εποχή του χρόνου! Ξέρεις, εκείνη που δεν μπορείς να αντισταθείς στον καθαρό αέρα με τις υψηλές -ηλιοκαμένες- θερμοκρασίες και στο δροσερό βραδινό αεράκι που σε ανακουφίζει από την… αιώνια λιακάδα! Και εντάξει, όταν βρίσκεσαι σε ένα νησί, με το cocktail ανά χείρας και το… ukulele να παίζει στο background ονειρικές μελωδίες, έχει καλώς! Τι συμβαίνει, όμως, όταν λόγω δουλειάς, οικογένειας και υποχρεώσεων είσαι αναγκασμένη να παραμείνεις στην πόλη για πολύ καιρό ακόμη και οι καλοκαιρινές διακοπές μοιάζουν ένα μακρινό μέλλον; Τότε, μάλλον θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να φέρεις το καλοκαίρι στο σπίτι και τη διακόσμησή σου και πιο συγκεκριμένα στο… exterior design του μπαλκονιού σου!

Ω ναι, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, τώρα είναι η μεγάλη στιγμή! Το μπαλκόνι σου θα ξαναζήσει μεγάλες στιγμές, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσεις να… κατασκηνώνεις εκεί έξω, αγκαλιά με παγωμένο τσάι και πολύχρωμες ομπρελίτσες τα καυτά πρωινά και δροσερά cocktails και καλή παρέα κατά τις “νυχτερινές” ώρες! Το ξέρω, κάπως έτσι το φαντάζομαι κι εγώ ότι θα οδηγηθούμε με μια ανάσα στην καρδιά του καλοκαιριού για να φτιάξουμε βαλίτσες και να “ξεχυθούμε” στις αιγαιοπελαγίτικες παραλίες! Μέχρι να φτάσεις, όμως, εκεί θα πρέπει να επιμεληθείς πρώτα τη διακόσμηση του μπαλκονιού σου και να δημιουργήσεις το κατάλληλο σκηνικό που θα σε συντροφεύσει τις ζεστές ημέρες (και νύχτες) που έρχονται!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το μπαλκόνι είναι ο “φυσικός” χώρος των φυτών σου! (Ναι, εννοείται πως τα δάση και οι πεδιάδες είναι το φυσικό στοιχείο τους, αλλά όταν μιλάμε για βλάστηση στο σπίτι, το μπαλκόνι είναι ο χώρος που τα “φιλοξενεί”.) Επομένως, πρώτο βήμα είναι να γεμίσεις τον εξωτερικό χώρο με φυτά και λουλούδια για να έχεις το πιο tropical feeling που μπορείς να έχεις! Έπειτα, θα χρειαστεί με βάση την έκταση του χώρου και τις ανάγκες σου να καταλήξεις στο πόσα έπιπλα μπορείς να χωρέσεις και πόσο κόσμο θα μπορείς να υποδεχθείς. Τέλος, θα πρέπει να επιλέξεις το διακοσμητικό στυλ που σου ταιριάζει, γιατί η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή για όλα τα μπαλκόνια και όλα τα γούστα, αλλά σίγουρα μπορείς να πάρεις ιδέες από όποια και προς όποια κατεύθυνση σε εξυπηρετεί και σου “πηγαίνει”!

Ανασκουμπώσου, λοιπόν, και άρχισε να… οραματίζεσαι το ιδανικό μπαλκόνι! Και για να σε βοηθήσω, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να πάρεις μια γεύση!

Minimal monochromy


Πολλές φορές δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα “μεγάλο” και “βροντερό”! Τα απολύτως απαραίτητα, με “προσωπικότητα” και στυλ μπορούν να δώσουν το κατάλληλο αποτέλεσμα! Τα πράσινα φυτά σου, ένα χαλάκι, ένα βασικό κάθισμα και ένα βοηθητικό μπορούν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Flower power


Αν είσαι στην πιο… girly πλευρά της ζωής, τότε αυτό το λιλιπούτειο μπαλκόνι είναι φτιαγμένο για σένα. DIY κάθισμα με δυο χρησιμοποιημένα τελάρα, floral μαξιλαράκια και χαλάκι σε ροζ αποχρώσεις θα ταιριάξουν τέλεια με την ανθισμένη… φύση που τόσο αγαπάς!

Urban chic


Όταν δεν χρειάζεσαι και πολλά- πολλά για να απολαύσεις τις ηλιόλουστες ημέρες και τις δροσερές βραδιές, ταίριαξε το μπαλκόνι σου στο “αστικό” στυλ που αγαπάς! Ένα ξύλινο και απλό παγκάκι, ένα used μεταλλικό τραπεζάκι και μερικές… κουρελούδες ίσως να είναι ακριβώς αυτό που ζητάς!

Moroccan style


Η επιτομή του easy living και του… ελεύθερου πνεύματος! Εδώ χωρούν τα πάντα! Μαξιλάρες, στρωσίδια, εξωτικά φυτά και φανάρια θα σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε μια όσαση στο κέντρο της πόλης!

Scandinavian minimalism


Και σε αυτή την περίπτωση, το στυλ κάνει τη διαφορά! Χρησιμοποίησε μία πολυθρόνα butterfly που αυτή την εποχή κάνει τρομερό comeback στη διακόσμηση και όλα τα άλλα θα τα βρεις στην πορεία. Ένα απλό τραπεζάκι, μερικά ψάθινα καλάθια που επίσης έχουν την τιμητική τους και ένα λιτό χαλί θα γίνουν οι καλύτεροι “συνοδοιπόροι” για αυτό το καλοκαίρι!

Romantic touch


Ψάθα, rattan και… σεμεδάκια! Είσαι στην κατάλληλη εποχή για να “αγκαλιάσεις” τον βαθύτερο ρομαντικό εαυτό σου! Συνδύασε τα αγαπημένα σου υλικά και τα patterns που ταξιδεύουν σε παλιότερες εποχές και θα έχεις το “ήσυχο” και cozy αποτέλεσμα που έχεις ανάγκη!

Wild life


Αν θέλεις το μπαλκόνι σου να μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε περίοδο… σαφάρι, τότε οι κινήσεις που χρειάζεται να κάνεις είναι απλές και χωρίς κόπο: rattan, κιλίμια, μπαμπού, ψάθα, μαξιλάρες και το απαραίτητο… αιλουροειδές είναι ό,τι χρειάζεσαι! Ειδικά όταν οι τόνοι παραπέμπουν σε… african στυλ!

Read More

And More